Slovenija
165 ogledov

Begunci v Sloveniji: Kaos na meji z Avstrijo

begunci
1/8
Saša Despot
Avstrijci razmer na "nikogaršnji zemlji" danes niso obvladovali, ljudje so bili nestrpni in pritiskali na ograjo. V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 5400 beguncev, okoli 8000 pa jih je sprejela Avstrija

"Vsakih nekaj minut se nekdo pri ograji stepe, ljudje plezajo čez ograjo, tukaj je kaos," je sporočila naša poročevalka s terena Barbara Eržen. 

 "To je njihova izbira"

Težava nastaja, ker ljudje sami zapuščajo slovenski nastanitveni center, da bi šli v Avstrijo, ta pa jih ne more sprejeti, ker je njihov center nabit, ko enkrat odidejo, pa njihov prostor v našem nastanitvenem centru zasedejo že drugi begunci, tako da se ne morejo vrniti. V tem vmesnem območju pa ni ne vode ne hrane, mnogi pa morajo tam tudi prenočiti. "Njihova izbira je, da zapustijo nastanitveni center," je dejal vodja namestitvenega centra v Šentilju Rudolf Golob. Civilna zaščita pa na območju med obema državama naj ne bi imela pooblastil za delovanje.

Ker so zaradi čakanja pod milim nebom nestrpni, pritiskajo na ograjo, skrbi pa jih tudi avstrijska napoved, da bodo na meji postavili ograjo. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za novinarje le še enourni vodeni ogledi

Na Šentilju so v nastanitvenem centru zdaj uvedli enourne vodene oglede za novinarje. Dostop v begunski center je možen le med deseto in enajsto uro, sicer pa ne. Na avstrijski strani dostopa novinarjem niso omejevali.

Okrog dveh je prišel nov vlak, takole so begunci pešačili so namestitvenega centra.

 

Manj beguncev kot prejšnje dni

V drugem begunskem valu v državo vstopilo že več kot 100.000 ljudi, a se stanje v zadnjih dneh v primerjavi s prejšnjim tednom nekoliko umirilo. 

V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 5400 beguncev, okoli 8000 pa jih je sprejela Avstrija. V nastanitvenih centrih v Gornji Radgoni in Šentilju je bilo ob 18. uri 2400 beguncev, v sprejemnem centru v Dobovi pa jih je bilo po podatkih policije 1300.

Z vidika prehoda beguncev je med najbolj obremenjenimi v Sloveniji občina Šentilj. Po besedah tamkajšnjega župana Štefana Žvaba bodo utrpeli za 8,2 milijona evrov škode, če bo kriza trajala do konca leta.

Žvab je danes izpostavil skorajšnje odprtje začasne železniške postaje bližje nastanitvenemu centru, ki bo razbremenila naselje ter nujnost pomoči podjetnikom zaradi izpada prihodka.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Avstrijski varnostni organi v noči na petek v svojo državo niso sprejemali beguncev in migrantov zaradi prezasedenosti. Zjutraj jih je bilo v nastanitvenem centru okoli 3400, ki so jih začeli dopoldan spuščati v državo.

"Med sedmo in 14. uro so avstrijski varnostni organi sprejeli 3000 migrantov. V nastanitveni center  jih je v tem času prispelo 1330, trenutno pa jih je centru v Šentilju 2730. Ker zapuščanja nastanitvenega centra potekajo na podlagi dogovora z avstrijskimi varnostnimi organi o številnčnih zmožnostih sprejema usmerjano in ob določenih terminih, pri izhodih nastaja gneča," je povedal Bojan Kitel iz PU Maribor. "teh  primerih  policija v sodelovanju z drugimi subjekti vlaga vse napore v varno in uspešno izvajanje nalog."

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Policisti so po besedah Kitla dopoldne ugotovili, da je "neznani  kršitelj z dronom preletaval nastanitveni center v Šentilju in s tem povzročil vznemirjenje in strah med migranti". "Zaradi tega prosimo, da mediji pozovete ljudi, da z droni naj ne vznemirjajo migrantov in s tem posledično   ovirajo delo policije in drugih institucij, ki pomagajo migrantom v krizi," so zapisali na PU Maribor.

Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna.

Hrvati so jih o prihodu obveščali

Zvečer in ponoči so na železniški mejni prehod Dobova pripeljali trije vlaki, begunce pa so od tam peljali naprej na Šentilj, Vrhniko in v zbirni center v Dobovi. Hrvati so slovenske oblasti o prihodu beguncev obveščali.

Komentarjev 44
  • Antun Homjak 10:46 17.november 2015.

    Pa kaj je s tem kaosom.Ga. Merklova si je zaželela priseljencev. A ni mogla poslati povabilo v določene ali izbrane države in po njih poslati pardeset letal. No sedaj mislim da trpijo prav vsi z pravo golgoto teh migrantov in ...prikaži več trpljenjem domačega prebivalstva..

  • mph 09:49 02.november 2015.

    Sami majhni otroci na zgornjih slikah. :-)

  • Tupamaros 12:01 31.oktober 2015.

    Nemčija zapira na meji z Avstrijo število prehodov za migrante danes na 5 nato 4,3,2,1 in ENDE. Takrat bo Avstrija zaprla mejo s Slovenijo in... takrat bo počilo in kar naenkrat bomo sredi dreka.