Slovenija
109 ogledov

Begunci v Sloveniji: Na Rigoncah največja skupina doslej, spet nenapovedana

begunci Saša Despot
Pri Rigoncah največja skupina beguncev doslej. Naša policija si več pomaga z občani kot pa s hrvaškimi kolegi, ki o prihodih ne obveščajo.

Dobova. Začasni nastanitveni center za begunce v prostorih nekdanje hale Beti je tudi to dopoldne prenatrpan. Na območju je na pogled več vojske kot policije, vojaki sicer niso vsi v polni bojni opremi. Območje preletava policijski helikopter. Prostovoljci Adre Slovenija so v centru 24 ur dnevno, begunci nestrpno čakajo vlak, ki naj bi jih odpeljal proti Šentilju.

Punčka begunka, Zdravstveni delavci | Avtor: B. E. B. E.

Okrog 1.200 beguncev in migrantov, ki so noč prebili na prostem, so  nekaj pred opoldnevom le prispeli v namestitveni center, kjer zdaj čakajo, da jih bodo odpeljali naprej. Ljudje so utrujeni. Ob obisku naše ekipe je materi iz naročja padel okrog leto dni star dojenček. Deklico so odpeljali z rešilnim vozilom, zdravstveni delavci so zmigovali z glavo, češ da ne kaže dobro. Zdravniško pomoč je potrebovalo še več utrujenih in lažje poškodovanih oseb.

"Tej poti v Siriji pravijo pot smrti in to ime si tudi zasluži"

Štiriindvajsetletna Sirijka, ki je potovala sama z leto in deset mesecev staro deklico, je povedala, da so noč prebili sredi polja: "Kurili so obleke in polivinilaste vrečke, da bi segreli otroke." Grozno je bilo, a še huje je bilo v Grčiji in Srbiji. "Tam je policija nasilna, tukaj pa so zelo v redu," je povedala Sirijka iz Latakije, ki je namenjena v Nemčijo, kjer je že kako leto tudi njen mož.

"Tej poti v Siriji pravijo pot smrti in to ime si tudi zasluži," zares je naporno je še povedal in dodala, da še posebej zanjo, ki potuje sama z deklico. Ves čas čakanja na vstop v namestitveni center je ob tem potrpežljivo v naročju držala še ne dveletno deklico, ki takrat ni imela obutih čeveljcev. Tako kot tudi vse druge je tudi njo zanimalo, koliko dni bo moral še preživeti na poti. Na odgovor, da je zdaj že zelo blizu, je z nekoliko cinizma odvrnila, da to posluša že vse od kar je zapustila Sirijo pred 15 dnevi. "Ko smo prišli v Grčijo so mi rekli, da smo pa zdaj že zares blizu," v vsaki državi slišimo to, se je še nasmehnila.

Na Šentilju zaradi dogajanja z begunci zastoji pri prehodu meje

Ker je na avstrijski strani starega mejnega prehoda Šentilj večja skupina beguncev, je ta zaprt za promet v obe smeri, mejo pa je mogoče prehajati le na avtocestnem prehodu. Tam pa avstrijski varnostni organi izvajajo poostreno mejno kontrolo. Zato je pred prehodom nastala kolona vozil, ki je dolga že okoli 1,5 kilometra.

Začasni nastanitveni center Dobova | Avtor: B. E. B. E.

Zjutraj prispel vlak z enastimi vagoni

Že včeraj zvečer po 22. uri je zeleno mejo pri prehodu Rigonce prestopala velika skupina migrantov, po prvih ocenah med 1500 in 2000. Že okoli 4. ure zjutraj so policisti ponovno opazili tujce, ki so začeli prestopati zeleno mejo. "Po prvih ocenah gre za največjo skupino do sedaj, med 2000 in 3000 ljudi," so sporočili z novomeške policijske uprave in dodali: "Hrvaški varnostni organi nas tudi o prihodu te skupine niso obvestili."

Tudi nekaj po 7.30 je pri Rigoncah zeleno mejo pričela prestopati nova skupina migrantov. Po navedbah tujcev so prispeli z vlakom z enajstimi vagoni, spremljali in usmerjali pa naj bi jih hrvaški policisti. Tudi v tej skupini bi bilo lahko okoli 2000 migrantov.

Okoli 17. ure je mejo pri Rigoncah prestopila še skupina okoli 2000 beguncev.

Naša policija si več pomaga z občani kot s hrvaško policiji

"Policisti razmere obvladujejo in vlagajo vse napore, da tujce ob prihodu v Slovenijo zberejo v skupine, jih glede na proste kapacitete namestijo v sprejemnem centru v Brežicah ali v objekt v Dobovi, od tam pa z vlaki in avtobusi prevažajo v sprejemne in namestitvene centre po državi. Z informacijami o prihodu migrantov so jim v veliko pomoč tudi občani," so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto včeraj pozno zvečer, ko je bilo delo zaradi velikega števila nenajavljenih skupin migrantov in požara v sprejemnem centru Brežice še bolj zahtevno.  

Rigonce | Avtor: EPA EPA

Hrvati jih nenapovedano vozijo tudi na mejni prehod Zavrč

Nekaj pred eno zjutraj je v bližini mejnega prehoda Zavrč v Slovenijo neorganizirano vstopilo okoli 660  tujcev,  ki  so  jih  do  tja spet nenapovedano pripeljali z avtobusi, sporočajo policisti mariborske policijske uprave. Slabo uro je bil zaradi tega zaprt mejni prehod. 

Iz Avstrije so se vrnili v Slovenijo, ker imamo ogrevane šotore

Nekaj pred sedmo zjutraj so iz Brežic v Šentilj z avtobusi pripeljali 286 tujcev, ki so jih Avstrijci takoj sprejeli in v nastanitvenem centru Šentilj spljno  zapustilo okoli 650 tujcev, ki so se peš napotili v Republiko Avstrijo. Večino so avstrijski varnostni organi sprejeli, nekaj deset tujcev pa se je prostovoljno vrnilo v  nastanitveni  center  Šentilj s pojasnilom, da so to storili zato, ker imamo v Sloveniji ogrevane šotore," so še sporočili. V Šentilj tudi danes z vlaki še vedno prevažajo begunce, ki so mejo prestopili na zeleni meji in mejnem prehodu Rigonce-Harmica.

begunci | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 

Odpovedanih več vlakov

Zaradi velikega števila beguncev je oviran železniški potniški promet, saj je, ko so sporočili iz Slovenskih železnic, "v širšo okolico Dobove  v preteklih urah prispelo okrog 10 tisoč migrantov".

Za njihov prevoz bo potrebnih več vlakov, zaradi česar bo oviran promet iz Zasavja in Posavja, nekatere vlake pa bodo morali tudi odpovedati. Odpovedana sta bila že vlaka iz Dobove, ki bi morala odpeljati ob 5.38 in 5.45, pričakujejo pa gnečo na drugih vlakih.

O spremembah bodo sproti obveščali na svoji spletni strani, potnike pa vljudno prosijo za razumevanje.

begunci dobova | Avtor: M. K. M. K.

 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • jankoc 11:59 23.oktober 2015.

    Ti Dragec,si pa potrjen tepček,pa kljub temu živiš!

  • blueone 22:12 22.oktober 2015.

    haha pri nas imamo same dobre voditelje na LEVI in DESNI strani...vsi po vrsti so perle

  • ginko 22:00 22.oktober 2015.

    Ja časi so se spremenili. NIČ VEČ NE BO TAKO, KOT JE BILO. Nič več ne ti ne tebi podobni ne boste dirigirali, kaj bo narod lahko vedel in kaj ne. Sprijazni se s tem. Če se ne moreš, se ...prikaži več pa sproščaj na forumih tako kot do sedaj. Saj je sedaj le toliko demokracije, da ste zaradi tega nekateri zboleli, ker vaša diktatura več ne deluje. Saj te razumem..