Slovenija
10976 ogledov

Belega božiča ni bilo že nekaj let. Kako bo letos?

Sneg za božič Profimedia
Višina snežne odeje med božičnimi prazniki se z leti zmanjšuje.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so izdali primerjavo višine snežne odeje na božično jutro med leti 1993 in 2018, ki kaže, da belega božiča ni bilo že nekaj let.

Statistično gledano je snega po nižinah vsako leto manj, kar lahko opazimo tudi sami, a to ne velja za visokogorski svet. Belega božiča ni bilo že vsaj 15 let. ''To je verjetno tudi posledica zvišanja temperatur v dolgoletnih povprečjih (+2 stopinj Celzija). Te temperaturne razlike so bile tudi vidne ob zadnjem prehodu ciklonskega območja prejšnji vikend ter ko je na vreme pri nas vplival genovski ciklon,'' so ob objavi zapisali na portalu neurje.si.

Količina snega v času božiča | Avtor: Arso Arso

''Da bi konkretno pobelilo nižine, nam zmanjka kaka stopinja, dve,'' so dodali na portalu. Sčasoma bodo te anomalije še večje. Vremenoslovci napovedujejo, da tudi letos snega po nižinah v času božičnih počitnic ne bo.

Sneg, ki je v nedeljo pobelil del Slovenije, se bo glede na napovedi zadržal še nekaj dni. Največ snega je padlo na Notranjskem in Kočevskem, in sicer okoli 20 centimetrov. Višanje temperatur spremljamo tudi drugod po Sloveniji. V Ljubljani so namreč včeraj izmerili najpoznejši prvi minus v novi sezoni, bilo je minus štiri stopinje. 

Padavine se od tega tedna še niso poslovile. Več o vremenski napovedi v prihodnjih dneh lahko preberete tukaj.

dezurni@styria-media.si

Mraz Slovenija Tako nizko so se temperature spustile danes zjutraj. Kaj sledi?
Komentarjev 2
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 17:35 13.december 2022.

    Kaj pa ti delaš,da ne rabiš dela prostih dni? 😉

  • Ender3 15:03 13.december 2022.

    Božiča ni treba v vseh pogledih...Dan kot, vsak dan tekočega leta...