Slovenija
15677 ogledov

Beovićeva izpostavlja, da v jeseni lahko sledi katastrofa

Bojana Beović Bojana Beović, vodja vladne svetovalne skupine za covid-19
Na jesen se moramo ustrezno pripraviti, znova svari vodja svetovalne skupine za cepljenje.

Bojana Beović opozarja, da je v Sloveniji več kot tretjina starejših od 50 let še vedno nezaščitenih proti covidu-19. Po njenih besedah je izjemno pomembno, da se ta populacija že v avgustu precepi proti covidu-19, sicer nas jeseni čaka katastrofa, saj bodo bolnišnice znova prenapolnjene s covidnimi bolniki.

Število primerov okužb z novim koronavirusom narašča, kar je glede na skoraj 100-odstotno prisotnost delta različice pričakovano, je danes v izjavi medijem povedala Beovićeva. Kužnost delta različice novega koronavirusa je namreč primerljiva nekaterim najbolj kužnim boleznim, kot so norice. Vsak okuženi lahko ob odsotnosti preventivnih ukrepov okuži tudi devet ljudi, je pojasnila.

"Projekcije kažejo, da se bolezen ob delta različici tako zelo hitro širi in okuži tako zelo veliko število ljudi, ki imajo dejavnike za hud potek bolezni in hkrati še niso zaščiteni, da lahko to preplavi bolnišnice," je izpostavila. V tistih državah, kjer so v zadnjem času novi primeri okužb zelo narasli zaradi delta različice, a imajo zelo dobro precepljenost prebivalstva, niso tako naraščale potrebe po bolnišnični obravnavi.

Ob tem je spomnila, da naj bi jeseni začeli v bolnišnicah izvajati programe za skrajševanje čakalnih vrst, kar pa ne bo mogoče, če se bodo morali ponovno ukvarjati z novim epidemičnim valom.

Ugotovitve niso povsem enotne

Ker gre za zelo kužno različico virusa, so nevarni že bolj bežni stiki med ljudmi, kot pa je veljalo denimo pri prvi različici novega koronavirusa, ki je v začetku leta 2020 prišel s Kitajske.

Medtem pa podatki o tem, ali je bolezen bolj nevarna, če jo povzroča delta različica, niso povsem enotni. Britanski podatki kažejo na to, da je smrtnost manjša, a je v Veliki Britaniji cepljenih skoraj 100 odstotkov tistih, pri katerih se pričakuje težji potek, je pojasnila Beovićeva. Medtem pa podatki iz ZDA kažejo, da covid-19, ki ga povzroči delta različica, poteka huje kot pri različici alfa.

V vsakem primeru pa je različica veliko bolj kužna, zato je večja verjetnost, da bodo necepljeni zboleli in bodo imeli hujši potek, če imajo dejavnike tveganja, predvsem če so starejši. Ob tem pa opozarja, da tudi mladi niso 100-odstotno zaščiteni na račun svoje zdrave imunosti.

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Cepljeni tudi prenašalci

Beovićeva je potrdila, da so lahko tudi cepljeni proti covidu-19 prenašalci novega koronavirusa, saj nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito. Izraelski podatki kažejo na to, da zaščita proti delta različici počasi upada, še vedno pa cepljenje ščiti pred hujšim potekom bolezni. Raziskave kažejo, da okuženi cepljeni prenašajo bolezen na druge enako kot necepljeni, edina razlika je krajši čas izločanja virusa, kar prispeva, da se virus nekoliko počasneje širi. "Ko pa je nekdo kužen, je primerljivo med cepljenimi in necepljenimi," je povedala.

V bolnišnicah v Sloveniji sicer med bolniki, ki jih zdravijo zaradi covida-19, izrazito prevladujejo necepljeni. Vsi cepljeni, ki so jih v tem času zaradi covida-19 hospitalizirali, pa so imeli imunske motnje, je pojasnila.

Ponovno zapiranje po njenem mnenju ne bo potrebno, a ...

Da bi ohranili odprte šole, je po njenih besedah zelo pomembno tudi cepljenje šolske mladine, za katere je cepivo že odobreno, njihovih družin, študentov in zaposlenih v izobraževanju. "V bistvu bodo sami učitelji, zaposleni v šolstvu, učenci in njihove družine vzdrževali šole odprte ali pa zaprte," je povedala.

Podobno velja za zapiranje javnega življenja. "Z doslednim upoštevanjem PCT pogojev in pospešenim cepljenjem ponovno zapiranje ne bo potrebno," je dejala.

Učilnica | Avtor: Profimedia Profimedia
Testiranje na covid-19 Slovenija Zdravje Nas mora začeti skrbeti? Včeraj velikanski skok novih okužb! maska Covid-19 Zdravje Delta preplavila Slovenijo, v teh regijah je te različice največ

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 86
 • bobubob 22:48 05.avgust 2021.

  https://www.facebook.com/watch/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&v=4294081177312239

 • bobubob 08:44 05.avgust 2021.

  https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7031e2.htm Komentar: Glede na % precepljenosti jih je res lahko več tudi v masi obolelih - a če naj bi bilo to 'cepivo' res cepivo, ne bi smelo biti (skoraj)nikogar. Cepivo preprečuje obolevanje. Po definiciji. Tole 'cepivo' pa ni cepivo ...prikaži več ampak genska terapija proti (menda) hujšim zapletom. Pa vendar so se znašli v bolnici tudi cepljeni......

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 08:22 05.avgust 2021.

  Morda bo komu pomembno ali pa tudi ne...Sem bil cepljen proti klopnem meningoencefalitisu, ker sem strasten gobar in ker vem da to cepivo deluje.. Ostale zadeve, ki so v rangu cepiv proti gripi , kjer se 90% osebja v ukc ...prikaži večukc (torej stroke) ne želi cepit pa seveda hvaležno odklanjam.. 7deve