Slovenija
20482 ogledov

Beovićeva: Na mizi nov predlog svetovalne skupine za covid-19

Bojana Beović Saša Despot
Strokovna svetovalna skupina vladi predlaga skrajšanje karantene na 10 dni.

Svetovalna skupina za covid-19 je danes vladi predlagala skrajšanje karantene s 14 na 10 dni, je dejala vodja skupine Bojana Beović. Obenem je opozorila, da v tem primeru obstaja nekoliko povečano tveganje, da se ne zazna približno osem odstotkov primerov, ker bi zboleli šele po končani karanteni. Konec avgusta je na naše izrecno vprašanje o skrajšanju karanten Beovićeva odgovorila, da so pregledali vso dostopno strokovno literaturo in prakse po drugih državah in ugotovili, da ni razlogov za krajšanje. 

Svetovalna skupina je sprva sicer predlagala skrajšanje trajanja karanten, odrejenih na meji, saj je po trenutnih ocenah skupine možnost pojava okužbe po končani karanteni v tem primeru res zelo majhno, je pojasnila Beovićeva.

Osem odstotkov primerov bi jih ušlo

A epidemiologi so predlagali poenotenje ukrepov za vse. Po besedah Beovićeve je tako tveganje nekoliko večje, saj s skrajšanjem trajanja karanten ne bodo zaznali približno osem odstotkov primerov, ki zdaj zbolijo v karanteni, več kot deset dni po izreku ukrepa karantene, je pojasnila. Kljub temu so se odločili za predlog enotnega skrajšanja trajanja karanten, saj je za dejavnosti, kot sta zdravstvo in gospodarstvo, skrajšanje karanten bistveno, s tem bi bilo precej manjše tudi finančno breme. O tem smo poročali že konec avgusta. 

"Res pa se je treba zavedati, da to pomeni povečano tveganje, na mesečni ravni morda deset primerov več," je še dejala vodja svetovalne skupine.

Razmišljanja o skrajšanju karantene je potrdil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, kot razlog pa navedel predvsem dosedanje izkušnje. Predlagano 10-dnevno obdobje zajame veliko večino tistih, ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost za nove okužbe.

Glede možnih novih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom pa je po pojasnilih Gantarja treba vedeti, da je današnje visoko število potrjenih okužb predvsem posledica velikega števila opravljenih testov. To je po mnenju Gantarja nadpovprečno in je zato normalno, da je številka okuženih višja.

Minister meni, da je spoštovanje veljavnih ukrepov še vedno zadosten ukrep za obvladovanje virusa. "Morali pa bomo bistveno več delati na spoštovanju ukrepov, tudi z akcijami prepričevanja in dokazovanja, da je to edino, kar pomaga. Nenazadnje je dokaz za to Švedska," je dejal Gantar. Dodal je, da si nihče med nami ne želi ostrih ukrepov in zapiranja družbe, kot je bilo v času epidemije.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 11
 • sandi76 09:59 11.september 2020.

  Dokler se slovenceljni ne bodo spomnili, kje so bili pred dnevom, se bo situacija samo poslabševala in sprejemali se bodo novi ukrepi. Kratek domet naših možganov nas omejuje v tem, da bi spregledali, da smo sami krivi za vse, kar ...prikaži več se dogaja okoli nas. Če ne bi bilo ukrepov, bi bila situacija samo še bolj črna !!

 • suineg78 08:26 11.september 2020.

  In kaj to govori o naših "strokovnjakih"? Retorično vprašanje... :)

 • Avatar ovca
  ovca 14:16 10.september 2020.

  Ne vedo kaj delajo, ne vedo kaj mislijo, ne vedo, kaj povedo, itd.,zato pa se kontrirajo. kapo dol, toliko "intelktualcev" na kupu, ki tako bluzijo, pa res še nisem videla...