Slovenija
42358 ogledov

Beovićeva namignila, da se zdaj najbolj boji nekaterih znanih osebnosti

Bojana Beović STA/Nebojša Tejić
"Če bomo vztrajali na ukrepih, kot je predvideno, me ne skrbi," pravi najbolj izpostavljena infektologinja ta hip v Sloveniji. Skrbi pa jo nekaj drugega ...

Infektologinja in vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je včeraj sodelovala v oddaji Radia Slovenija, v kateri je bil gost tudi ekonomist Marko Jaklič. 

Beovičeva je dejala, da je sama razglasitev konca epidemije s strani vlade ni presenetila, saj je bilo o tem govora že vsaj dan prej. "Šlo je za preklic epidemije kot pravnega temelja za ukrepe, ki ob takšnem malem pojavljanju bolezni niso več smiselni. Ostajajo pa v veljavi ukrepi. Če bomo vztrajali pri ukrepih, kot je predvideno, me ne skrbi. Če bo to ostalo, preklic epidemije ne prinese ničesar posebnega. Je pa potrebno v tem času organizirati zdravstvo na način, da bomo znali obvladati posamične izbruhe in drugi val epidemije, ki je realna možnost."

Bojana Beović Slovenija Beovičeva: mi o tem sploh nismo razpravljali, zelo me skrbi

Večji problem za Beovićevo pa je vladno odprtje meja za vse državljane EU, kar je vlada Janeza Janša naredila brez posvetovanja z ekspertno skupino ali NIJZ. "To je večji problem, tudi epidemija se je začela kot posledica vnosa iz tujine in tega širjenja se bojimo."

Glede prihoda drugega vala virusa v tem trenutku meni, da gre predvsem za ugibanja in domneve, da pa nas gotovo čakajo manjši izbruhi. "Če jih bomo uspeli obvladovati, bo nevarnost drugega vala manjša. Seveda nas skrbi jesen in zima, ko se respiratorni virusi hitreje prenašajo. Ob tem imamo lahko hude težave zaradi kapacitet zdravstva, kakršne so. Sedaj smo se uspeli organizirati, a vemo, kakšne so naše meje, če se to zgodi."

Cepljenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Stroka se bo morala boriti z znanimi obrazi

Zelo zanimivo pa je bilo njeno stališče glede cepljenja, v kolikor bo prišlo do iznajdbe cepiva proti koronavirusu.  "Pri nas so ostala obvezna cepljenja, ki so bila že prej obvezna, vsa nova cepljenja pa niso obvezna. V Sloveniji je stanje duha, da cepljenja ne more biti obvezno. Nekatere države so v zadnjem času uvedle obvezno cepljenje, ki ga prej niso imele. Gotovo je strah pred novo boleznijo večji in bi lahko bili zagovorniki obveznega cepljenja močnejši, obenem se javljajo glasovi medijsko prepoznavnih ljudi, ki temu nasprotujejo. Kar bi lahko bil problem, ker bi za doseganje imunosti potrebovali dovolj precepljenih."

Po njenih besedah pa je prekuženost z virusom bistveno prenizka, tudi če bi delovala preventivo pred kroženjem novega vala. Nič drugače ni v Sloveniji.

Ekonomist Marko Jaklič je v pogovoru izpostavil, da grozi globoka recesija, morda celo depresija, ki bo s seboj prinesla številne probleme. A je prepričan, da bomo kot družba zmogli, tako kot smo preživeli že izzive epidemij in vojn v preteklosti.

Veliko pa bo po njegovem pomembno od EU. "Že sedaj so posledice take, kar se Slovenije tiče, da če bo padec BDP manj kot 10-odstoten bo zelo uspešno. Nekatere napovedi so, da naj bi že naslednje leto imeli višjo rast, optimističen scenarij je, da pridemo v treh letih nazaj. Lahko, da še nismo dosegli dna, lahko se zgodi, da EU razpade, ne samo zaradi koronavirusa, to je lahko povod. Jaz pravim, da je EU hiša brez strehe. Vprašanje je, kako bomo iskali individualne rešitve. Informacije, ki jih dobivamo s strani EU, niso zelo spodbudne. Zadnja odločitev nemškega ustavnega sodišča, ki je prešla jurisdikcijo evropskega sodišča, je izjemno tvegana."

Da so puščali ljudi umirati po domovih? "Dezinformacija!"

Beovićeva pa je zavrnila nekatere medijske navedbe, da so številni bolniki v domovih starejših občanov (DSO), ker jim niso pravočasno nudili bolnišnične pomoči. "To je dezinformacija. Bili so hospitalizirani. Tisto z blažjo obliko covid-19 so prebolevali v DSO." Opozorila je, da se zanemarja vidik, da je šlo v številnih primerih za ljudi, ki so bili zelo hudo bolni, s kroničnimi boleznimi in se jim je življenje iztekalo. "To stanje premeščanja ljudi, ki se jim življenje izteka, poznamo tudi od prej, to se nam zdravnikom zdi izredno nehumano dejanje. Želimo se, da bi bila tem ljudem nudena aktivna paliativna oskrba, da lepše preživi zadnje dneve življenja."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 18
  • suineg78 15:30 17.maj 2020.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=Vn3EE7EMfXc&feature=emb_logo

  • Avatar Leon
    Leon 07:59 17.maj 2020.

    V koluarjih se govori o zamenjavi Gantarja na ministrskem stolčku . Menda pride Mercedes L. iz NIJZ ? Končno bo vlada dobila mercedes,ki ga Počivalšek večno omenja.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 07:51 17.maj 2020.

    [ Opozorila je, da se zanemarja vidik, da je šlo v številnih primerih za ljudi, ki so bili zelo hudo bolni, s kroničnimi boleznimi in se jim je življenje iztekalo. ] Sramota. Bili so vam pomembni le za statistko - ...prikaži več umrl za virusom s pridruženimi boleznimi.