Slovenija
8871 ogledov

Beovićeva podrobneje predstavila ukrepe, ki jih pripravlja vlada

Bojana Beović Saša Despot
Ker se epidemija ne umirja, nas čakajo novi ukrepi.

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je v današnji izjavi povedala, da so že prejšnji teden vladi predlagali ukrepe, ki zadevajo predvsem omejitev zbiranja v zaprtih prostorih. 

Covid-19, testiranje COVID-19 V SLO Zdravje Zmeda s podatki

"Gre predvsem za to, da bi zmanjšali prenose tam, kjer se dejansko dogajajo - na zbiranjih, ki niso nadzorovana," je dejala Beovićeva. "To velja tudi za zasebna druženja, čeprav to verjetno ni izvedljivo. Poleg tega je pomembno, da ni gneče v prostorih, kjer se ljudje nahajajo, ko gredo v trgovine, gostinske lokale in obiskujejo servisne dejavnosti. Zaprti, slabo zračeni prostori so izredno nevarna okolja za prenos virusa. Tam se po opisih iz literature lahko zgodijo veliki prenosi, ko lahko en okužen okuži tudi več deset ali sto oseb."

Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor COVID-19 V SLO Zdravje Slabi podatki iz obeh kliničnih centrov, v Mariboru novi ukrepi

V preteklih dneh se je govorilo o omejitvi zbiranja ljudi na deset ali šest oseb, kakor je tudi praksa v tujini. "Razlika ni tako velika, pomembno je, da je razdalja med osebami," je dejala Beovićeva. "Vsak prostor, ki je v javni uporabi, bo moral imeti omejeno število ljudi, ki smejo biti tam prisotni." Na vprašanje novinarke, kako bodo to izračunali, je dejala: Tega ne znam povedati, to je podrobnost, ki jo bodo morali izpeljati tisti, ki se bodo s tem ukvarjali. To je samo naš predlog, ki izhaja iz poročil o načinu širjenja virusa." 

Zadnje številke o novih okužbah so nižje, a to gre pripisati nedelji. "V zadnjih nekaj tednih imamo t. i. torkov maksimum," je dejala Beovićeva. "S torkom se napove, kakšen bo naslednji teden. Z vsakim tednom smo prestopili neki red velikosti, to ni pravi red velikosti, pa vendarle - šlo je čez sto, čez sto petdeset in čez dvesto. Naslednji dnevi nas skrbijo, še posebej zato, ker imajo pretekle okužbe posledice v prelivu bolnikov v bolnišnice."

covid-19 UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ

projekcija širjenje covid-19 Zdravje IJS opozarja: "Številke so že kar konkretne"

V pripravi je širitev Infekcijske klinike, danes je bolnike začela sprejemati bolnišnica v Slovenj Gradcu, kmalu jih bo tudi v Šempetru pri Novi Gorici. "Ideja je, da bi eno bolnišnico pretvorili v večjo covid-19 bolnišnico, a bi jo bilo treba kadrovsko okrepiti," je dejala Beovićeva. "Glede na to, kako se bodo polnile bolnišnice drugega reda, bomo polnili tretji red bolnišnic." 

Poudarila je, da se samo od sebe širjenje virusa težko omeji, ker ostajajo lastnosti virusa in človeka nespremenjene. "Tudi v regijah, kjer so dosegli določeno stopnjo prekuženih, opažajo nove valove," je povedala Beovićeva. "Povsod, kjer so se krivulje obrnile navzdol, je bilo to povezano z ukrepi - ko je šlo zares, so začeli ljudje resno upoštevati ukrepe in je šla krivulja navzdol." 

razkuževanje površin razkužilo Slovenija Kacin: Vlada je presodila, da je to bolj smiselno

Dodala je še, da tako kot drugje po svetu razmišljajo tudi o vpeljavi hitrih testov. "Ti testi niso primerni za tiste ljudi, za katere sumimo, da imajo covid-19," je razložila Beovićeva. "Pri antigenskih hitrih testih, ki bi jih uporabljali v populaciji, bi lahko testirali ljudi, ki ne kažejo simptomov, a bodo morda zboleli v prihodnjih dneh - v tem primeru bi ujeli potencialno okužene, s čimer bi imeli večjo možnost kontrole."

Tega sedaj z obstoječo diagnostiko ni mogoče početi. "To je nov pogled, ki se uveljavlja, s testi, ki sicer nimajo dobre občutljivosti," je razložila Beovićeva. "Rezultat ne pomeni, da okužbe nimate, a če je pozitiven, potrjuje, da okužbo imate. To bo primerno tudi za kakšne športne prireditve, podjetja. Ideja je, da je to morda dodaten moment pri obvladovanju epidemije, ki se ga s to tehnologijo lahko poslužimo." 

Tatjana Lejko Zupanc Covid-19 Slovenija Lejko Zupanc s slabimi novicami o okužbah pri nas

covid-19 UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ

Glede cepiv je povedala, da je približno pet cepiv v zgodnji klinični rabi, s preskakovanjem razvojnih faz. "Najbrž bo veljalo, da bomo nekako do konca leta imeli rezultate obsežnih tretjih faz za več cepiv," je napovedala Beovićeva. "Iz tega bo razvidno, koliko so ta cepiva varna in učinkovita. Najbrž pa ne bo odgovorjeno na vprašanje, koliko časa bo imunost trajala, verjetno nekaj mesecev ali eno leto, a tudi pri gripi se moramo cepiti vsako leto."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • milan42 08:29 06.oktober 2020.

    B Beovič Raje več sexaj in manj omejuj

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 15:54 05.oktober 2020.

    Prosim za informacijo, ki bo v pomoč kriminalistom, kaj za vraga je narobe z maskami, ki so jih nabavljali z vednostjo kozjanskega runkla in vlade, da se omejuje druženje/zbiranje ljudi, ki nosijo te iste maske.