Slovenija
4496 ogledov

Bi Golob rad nacionaliziral Petrol?

Novice: Golob vrgel račune na mizo - Robert Golob
1/2
Profimedia
Vlada si bo v strateških energetskih družbah zagotovo želela večji vpliv države, ali lastniško ali upravljalsko, se bo še videlo, je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Poudaril je, da bi si v Geoplinu želeli večji vpliv, nič pa da ne bi bilo narobe, če bi bil tudi Petrol v večjem deležu v državni lasti.

Morebitno nacionalizacijo katerega od energetskih podjetij je ta teden napovedal premier Robert Golob, ki sicer ni izpostavil nobenega podjetja, se je pa izkazalo, da meri na Geoplin, ki je v skoraj 75-odstotni lasti Petrola, država pa ima zdaj v njem 25-odstotni delež. Kumer zdaj pravi, da ne bi bilo nič narobe niti s povečanjem državnega deleža v Petrolu, v katerem ima država približno tretjinski lastniški delež.

Kot je z časnik povedal minister, ključna energetska in infrastrukturna podjetja nikoli ne smejo biti nedržavna oz. premalo državna. "Zaradi pomena teh podjetij mora imeti država zadosten vpliv v njih. V preteklosti smo na to premalo pazili," je dejal in pojasnil, da nas energetska kriza napeljuje k nekoliko bolj konzervativni drži.

Kumer se je sicer v pogovoru dotaknil oskrbe z energijo, še posebej v času enomesečnega remonta Nuklearne elektrarne Krško, ki se je začel danes. Kot je poudaril, so se zaradi zaostrenih razmer na trgu toliko bolj pripravili na remont ter da bo vse v redu, če bodo stvari potekale, kot je predvideno.

Bojan Kumer | Avtor: Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije
V nasprotnem primeru je lahko najslabši možen scenarij motena oskrba z energijo. Če bi do tega prišlo, bi napovedali redukcije in jih začeli udejanjati pri industriji. "Kako daleč bi pri tem šli, bi bilo odvisno od tega, kako hude bi bile razmere," je dejal minister.

Če se bodo razmere stopnjevale in bodo na vidiku že hude težave in motnje, bo vlada razglasila nižjo stopnjo tveganja. S tem bodo dali signal gospodarstvu, da je stanje resno in da nas lahko vsaka naslednja motnja pahne v hujše krizno stanje. Takrat je razglašena višja stopnja tveganja, ki sporoča, da je oskrba z energijo že motena, zato lahko država po Kumrovih pojasnilih poseže po nepriljubljenih ukrepih.

Kot je pojasnil minister, ima vlada, če ni mogoče z vsemi razpoložljivimi viri poskrbeti za zadostne količine, zakonsko možnost, da zapove podjetjem in prebivalstvu varčevanje. Če tudi to ne bi bilo dovolj, bi nastopile redukcije. "Vsem mora biti jasno, kakšne so prioritete: živilska industrija denimo mora delovati nemoteno, morda celo na račun kakšnega drugega sektorja. Pozimi so recimo velik porabnik energije smučišča in povsem mogoče je, da bi vlada prepovedala obratovanje žičničarjem," je dejal.

Po vseh teh scenarijih bodo, tako Kumer, zaščiteni odjemalci - gospodinjstva, socialni zavodi, bolnišnice - nedotaknjeni. "Njim bomo zagotovili elektriko in plin, tudi če nastopi najhujši možen scenarij!" je jasen minister.

Komentarjev 24
  • lojs 17:01 01.oktober 2022.

    tako geoplin kot petrol sta trgovca - distributerja , pa sej so omejili cene, energijo pa lahko prodaja še kdo drug ... tega res ne razume, le kaj bo drugače, razen slabo sporočilo za zasebne lastnike, kar jih je, ne ...prikaži več vem ...pa sej vsi vemo kaj imamo, kaj pa ne, elektriko in les, nič drugega, pa vodo in zrak, pa sonce, kadar sveti

  • Avatar luckyss
    luckyss 14:38 01.oktober 2022.

    Vse kar ima veze z energetiko, zdravstvom in šolstvom bi moralo biti komplet v državni lasti, brez izjem...

  • tlacan 14:16 01.oktober 2022.

    To je firma katere lastniki so strici v ozadju. Zato nobena inšpekcija ni nikoli smela proti njim ugotoviti in zapisati kakšne večje kršitve čeprav se kršitve proti delavcem, okolju, . . . nenehno dogajajo. Petrol je pač nad zakonom oz. ...prikaži več kot sami radi poudarijo - oni pišejo zakone in določajo pravila dela v trgovinski branži.