Slovenija
20 ogledov

Bine Kordež gre k tožilcu

Bine Kordež, Marta Bertoncelj, Janja Krašovec in Milan Jelovčan Saša Despot
Kriminal. Bivši šefi Merkurja se še lahko izognejo sojenju za domnevno oškodovanje podjetja. Ponudba. Bine Kordež in sodelavci lahko priznajo sporne posle in se pogodijo za kazen.

Oškodovanje. Bine Kordež, nekdanji šef Merkurja iz Kranja, ima še tri tedne časa, da prizna oškodovanje Merkurja za okoli deset milijonov evrov, kar mu očita tožilstvo.

V zameno za to priznanje se lahko do 11. junija s tožilstvom dogovori tudi, kakšno kazen za očitano zlorabo direktorskega položaja v Merkurju bi mu nato brez sojenja naložilo ljubljansko sodišče.

"Glede na to, kako zelo je bilo oškodovano podjetje, je jasno, da bo tožilstvo zahtevalo zaporno kazen. Kolikšno, je za zdaj nemogoče napovedati, zagotovo pa ne nizke," poudarja Jože Kozina, tožilec za pregon organiziranega kriminala, ki Kordežu očita škodljivo preprodajo Merkurjevega trgovskega centra na Primskovem v Kranju.

Lahko se jim sodi

Če se Kordež in še trije njegovi nekdanji sodelavci ne bodo odločili priznati, kar se jim očita, jim bodo 11. junija začeli soditi, grozi pa jim do osem let zapora.

"Ne priznavam krivde," je Kordež že zavrnil sodnikovo ponudbo, da se lahko s tožilstvom pogodi. Kljub vsemu se bosta zdaj z zagovornikom že v naslednjih dneh sestala s tožilcem Kozino.

Zamrznjeno je premalo

Sodišče je sicer Kordežu še do jeseni prepovedalo razpolagati s premoženjem. Kljub vsemu je Kozina prepričan, da Kordeževo premoženje in premoženje njegovih biv
ših sodelavcev, ki naj bi z njim sodelovali pri spornih poslih, ne bo zadostovalo za pokritje povzročene škode.

"Zadovoljni bi bili, če bi lahko teh deset milijonov evrov, za kolikor je bil oškodovan Merkur, dobili nazaj, vendar to ni možno. Vse premoženje, ki jim je zamrznjeno, je le manjši del povzročene premoženjske škode," je prepričan Kozina.

Merkurjev boj s Kordežem

Revizija. Po kazenskem postopku čakajo Bineta Kordeža, njegovo upravo in tudi člane nadzornega sveta še odškodninski postopki. Prvo v seriji tožb je Merkur vložil januarja, ker naj bi uprava družbi pri preprodajanju trgovskega centra na Primskovem povzročila za dobrih devet milijonov evrov škode.

V Merkurju so potrdili le, da se ta postopek na sodišču še ni začel, niso pa želeli razkriti, koliko odškodninskih tožb je bilo zoper Kordeževo upravo po januarju še vloženih. Iz revizije, ki jo je novembra lani pripravila družba Deloitte revizija, naj bi vodilni s svojimi poslovnimi potezami naredili za kar 250 milijonov evrov škode.

Revizorji so ugotovili sum prevarantskega računovodstva ter številne škodljive posle s HTC dva, ki je že končal v stečaju, oškodovanja s poroštvi, opcijskimi pogodbami, nakupom lastnih delnic, parkiranjem delnic in najemanjem posojil za Merfin – vse za financiranje menedžerskega prevzema Merkurja. (A. B.)
_ _ _

Bavčar z dogajanjem zadovoljen

Koper. "To dokazuje, da je bil pogrom nepotreben, da je Istrabenz dobro podjetje, z dobrimi naložbami, in da je zaradi razvrednotenj, ki jih je prinesla kriza, potreboval le čas," je Igor Bavčar, nekdanji prvi mož Istrabenza, komentiral novico, da je družba poplačala že več kot polovico obveznosti iz naslova glavnic bančnih posojil.

Obenem je poudaril, da vsa Istrabenzova podjetja uspešno poslujejo, da nihče ni ostal brez dela in plač, da ni nihče uporabljal Istrabenzovega denarja za menedžerski odkup in da tudi sicer ni bilo nobenih odtujevanj.

"Edina obramba, ki je stala veliko, je bila obramba energetske divizije pred prevzemom Petrola. Ta se je žal zgodila, verjetno prepoceni, če Petrol kot ključni lastnik, ki družbo danes prazni in jo obvladuje, ne bo zanjo poskrbel," je opozoril. Su. K.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.