Slovenija
16 ogledov

O rebalansu in Binetu Kordežu

Zakaj je proces zoper Kordeža pomemben tudi za varčevanje in reforme.

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Podpora varčevanju je močno odvisna od zaupanja v pravno varnost. Le zakaj bi se odrekali socialnim pravicam in omogočili nižje davčno breme podjetjem, če pa bodo pogoltni direktorji tako dobljene prihranke strpali v svoj žep?

Zato je pomembno, kako se bo končala obravnava bivšega šefa Merkurja. Bo ostal grenak priokus, češ, še eden se je izmuznil? Morda pa bomo imeli občutek, da so Kordeža obsodili zaradi pritiskov javnosti.

Tudi to drugo bi bilo slabo. Ne nazadnje tudi zato, ker se notranji minister odkrito druži z Igorjem Bavčarjem. Obveljalo bi namreč prepričanje: "Njihove obsojajo, svojih pa ne." Še posebno če se bodo ob tem stopnjevali pritiski na Jankovića, pozabljalo pa se bo na mojstre "kšeftanja" iz mariborske nadškofije.

Pravna varnost. Rebalans, varčevanje in uravnoteženje proračuna niso samo javnofinančne kategorije. So še marsikaj drugega, zlasti spreminjanje premoženjskega razmerja med skupinami prebivalstva.

Prejšnja vlada na to ni dosti mislila, kar je pripomoglo k propadu njenih reform. Janševa vlada je spremembe zastavila nekoliko bolj celovito, kljub temu pa zanemarja eno od ključnih točk: občutek prebivalstva, da živimo v pravni državi.

Stroški varčevanja bodo višji, če bodo državljani prepričani, da bodo prihranki revnejših po čudnih kanalih zdrsnili v žepe tajkunov. Povedano drugače: odpor do zategovanja pasu bo manjši, če bomo verjeli, da pravosodje vsaj kolikor toliko deluje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.