Slovenija
1900 ogledov

Senzacija v bitki za knežje mesto!

Celje Wikipedia Pogled na Celje.
V Celju je dolgoletnega župana v drugem krogu izzval mladi protikandidat. In uspel.

Mesto ob Savinji je po več kot dveh desetletjih doživelo kanček politične negotovosti. Bojan Šrot, ki se je potegoval za svoj sedmi mandat, je moral prvič v drugi krog. Izzval ga je arhitekt Matija Kovač, sicer član Levice, formalno pa neodvisni kandidat.

Po 20 odstotkih preštetih glasov v drugem krogu je kazalo na zmago Kovača, ki je prepričal 57,5 odstotka volivcev. Po 30 odstotkih preštetih glasov se je razlika zmanjšala za dve odstotni točki (55,8% : 44,2%).

Po skoraj 60 odstotkih preštetih glasov je postalo jasno, da bo Celje po šestih mandatih dobilo novega župana. Kovač je do takrat pridobil 57,99 odstotka volivcev, oziroma okrog 1200 več kot Šrot. Po 98 odstotkih preštetih glasov je razlika ostala skoraj nespremenjena. Kovaču je pripadlo slabih 58 (9801 glas), Šrotu dobrih 42 odstotkov (7154 glasov).

"Neizmerno sem hvaležen Celjankam in Celjanom, ki so mi izkazali takšno široko zaupanje. Pa seveda tudi moji ekipi, s katerimi smo peljali to intenzivno, energično kampanjo. Pokazali smo, da se v Celju da doseči spremembe s širokim konsenzom," je po zmagi za RTV SLO dejal novi celjski župan Kovač.

Matija Kovač | Avtor: Facebook Facebook

"Najprej bom opravil pogovor s političnimi akterji v Celju, za katere verjamem, da jim je mar za mesto," je za RTV SLO dodal Kovač, ki bo župansko funkcijo opravljal poklicno. Ko je Bojan Šrot prvič sedel na županski stolček, je Kovač (na zgornji fotografiji) štel le devet let.

Volilna udeležba je bila v drugem krogu, tako kot v prvem, nizka. Glasovalo je zgolj 43,27 odstotka upravičencev. Teh je v Celju 39.287, na volišče se jih je odpravilo točno 17.000.

V prvem krogu je Šrot dobil 46,9 odstotka glasov, Matija Kovač 33,1 odstotka. Volilna udeležba je bila 41,24-odstotna.

Šrot (na spodnji fotografiji), ki je kandidiral s Celjsko županovo listo, je pred drugim krogom dobil podporo SLS, SDS in NSi. Kovača je poleg Gibanja Svoboda in SD podprla še lista Za Celje.

Bojan Šrot | Avtor: Facebook Facebook

Celjski mestni svet šteje 33 članov. Šrotova Celjska županova lista je pridobila devet mest, dva manj kot pred štirimi leti. Gibanje Svoboda bo zastopano z osmimi svetniki, SDS s petimi, SD s tremi, Celjska neodvisna lista ter skupna lista Levice in Vesne s po dvema, s po enim pa Lista za Celje, Nova Slovenija, SLS in Stranka za delovna mesta. Šrot lahko skupaj s SDS, SLS in NSi sestavi koalicijo 16 svetnikov, za večino potrebuje še enega.

Kovač je pred volitvami pogosto opozarjal na dejstvo, da se ljudje izseljujejo iz Celja in da je bilo pred štirimi leti tam deset odstotkov več volilnih upravičencev. Knežje mesto je v zadnjih desetih letih po višini dohodka na prebivalca zdrsnilo s tretjega na peto mesto v Sloveniji. Šrot je zavrnil njegove trditve in dejal, da ima Celje "konstantno" število prebivalcev in predstavlja dobro gospodarsko okolje.

"Smo največja stranka v mestnem svetu. Brez nas bo težko karkoli narediti," je po porazu dejal Šrot in dejal, da se bo posvetil odvetništvu. Zmotilo pa ga je, da se je Kovač predstavljal kot neodvisni kandidat. Težko si predstavlja, kako bo sodeloval s strankami, "s katerimi osem let v mestnem svetu ni spregovoril besede".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Brnica 21:45 04.december 2022.

    Bo pa zanimivo, kakšni okostnjaki bodo padali iz Šrotovih omar in tudi skrita korupcija se bo razkrila. Investicije so praviloma izvajali Šrotovi prijatelji. Čestitke novemu županu, Celje je za spremembe.

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 20:15 04.december 2022.

    Super, da so Celjani za spremembe pri vodenju mesta.

  • marija93 20:05 04.december 2022.

    Bravo, na mladih svet stoji. Naj se ta "stari" spravijo ven od korita

Sorodne novice