Slovenija
68 ogledov

Blokada že tretji dan, škoda vsak dan večja

luka Koper
1/6
Anže Petkovšek
Delavci ostajajo na okopih in zahtevajo še odstop ministra Petra Gašperšiča ter državnega sekretarja Metoda Dragonje ter prihod Mira Cerarja v Luko. Zaradi zapore se škoda, ki nastaja, šteje že v milijonih.

Spontani upor delavcev v Luki Koper gre v tretji dan. Zahtevajo odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje ter prihod premierja Mira Cerarja v Koper. Cerar na ultimat ne pristaja, gospodarska škoda pa je zaradi blokiranega koprskega pristanišča vse večja.

PREBERITE ŠE:

Zapora Luke Koper | Avtor: Bralka Bralka
Dopoldne so se, ker je bil sobotni poziv predsedniku vlade Cerarju neuspešen, na sedežu družbe sestali uprava, večina članov nadzornega sveta in pooblaščeni predstavnik zaposlenih.

Sestanek vodstva družbe z zaposlenimi

Na sestanku so ugotovili, da vodstvo družbe ni pristojno in ne more zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov iz dokumenta ministrstva za infrastrukturo, katerega vsebina je v soboto zaokrožila v javnosti in ki po mnenju Luke Koper postavlja na laž ministra Gašperšiča. Ta je javno zanikal, da bi vlada razmišljala o uvedbi pristaniške uprave in odpiranju koncesijske pogodbe.

Kot so navedli v Luki Koper, v omenjenem dokumentu jasno piše, da bo država s ciljem vzpostavitve konkurence v pristanišču ustanovila pristaniško upravo in vzpostavila možnost podeljevanja novih koncesij za nove investicije. "To pa za Luko Koper pomeni zmanjšanje prihodkov, dobička in števila zaposlenih," so opozorili.

luka Koper | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Država zmanjšuje vrednost Luke"

"Iz tega lahko sklepamo, da večinski lastnik, država, zavestno zmanjšuje vrednost družbe in s tem državnega premoženja, kar vodi v poceni prodajo družbe. Nelogično je namreč opredeliti Luko Koper kot strateško naložbo in hkrati zmanjševati njeno vrednost," so dodali.

"Iz tega lahko sklepamo, da večinski lastnik, država, zavestno zmanjšuje vrednost družbe in s tem državnega premoženja, kar vodi v poceni prodajo družbe. Nelogično je namreč opredeliti Luko Koper kot strateško naložbo in hkrati zmanjševati njeno vrednost," so zapisali v družbi.

Dodali so, da bodo še naprej vlagali maksimalne napore za čimprejšnjo normalizacijo stanja. Nadzorni svet družbe je za ponedeljek sklical tudi izredno sejo, na kateri se bo seznanil s stanjem v pristanišču, obravnaval pa bo tudi vsebino in posledice omenjenega vladnega dokumenta.

Škoda gre v milijone

luka Koper | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zaradi zaustavitve del v Luki Koper stoji tovorni železniški promet v državi, kolona čakajočih tovornjakov pa se vleče vse do Krasa. Po ocenah Slovenskih železnic jim zaustavitev tovornega prometa, ki je glavni vir njihovih prihodkov, dnevno povzroča okoli 700.000 evrov izgube.

Kakšna je škoda za ostale slovenske in tuje logiste, gospodarske družbe, ki temeljijo na t. i. dobavah just in time ter za ugled Luke Koper kot srednjeevropskega okna v svet, je za zdaj težko oceniti, a skoraj gotovo je mogoče govoriti o milijonih evrov.

Delavci za zdaj ostajajo na okopih

Čeprav so dosegli, da je Slovenski državni holding (SDH) s petkove skupščine umaknil zahtevo za menjavo treh nadzornikov Luke Koper in je v petek odstopil tudi osovraženi prvi mož SDH Marko Jazbec, zdaj zahtevajo še odstop Gašperšiča in Dragonje ter prihod premierja Cerarja v Koper za formalizacijo izpolnitve teh zahtev.

Cerar, ki je priznal, da je SDH z umikom menjave nadzornikov s skupščine slišal njegov poziv k ravnanju za umiritev razmer, je bil v soboto neomajen. Upravo Luke Koper je pozval, naj nemudoma zagotovi normalen delovni proces v pristanišču, saj bo drugače odgovarjala za nastalo škodo. Na ultimate delavcev ne pristaja. "Ne bom pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo," je bil jasen.

Neuspešen sestanek Počivalška

Prvi poskus dialoga v obliki sestanka gospodarskega ministra Zdravka Počivalška s predsednikom uprave Luke Dragomirjem Matićem in direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom ni bil uspešen, saj je Matić sestanek protestno zapustil, ker minister ni ugodil zahtevi, da na sestanku sodeluje celotna uprava Luke, torej tudi delavski direktor.

Počivalšek, ki ga je Cerar pooblastil za posredovanje, napoveduje, da njegova prizadevanja s tem niso končana, a po nekaterih informacijah iz medijev bi se lahko blokada vlekla še nekaj dni.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 26
  • blueone 21:47 03.julij 2016.

    bodimo realni!

  • blueone 21:46 03.julij 2016.

    ja in a je to 5 kratnik povprečne slo plače

  • sprehajalec 21:23 03.julij 2016.

    V zadnjih pol leta so imeli povišanje 21%.