Slovenija
2425 ogledov

Bo Šarec zamenjal šefa policije?

Simon Velički Vid Rotar / mediaspeed.net
Vlada Marjana Šarca bo v četrtek razrešila šefa slovenske policije.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar bo vladi predlagal razrešitev generalnega direktorja policije Simona Veličkega, so za STA potrdili na ministrstvu.

Simon Velički je na mestu generalnega direktorja slovenske policije šele nekaj mesecev; po upokojitvi svojega predhodnika Marjana Fanka je sprva policijo vodil kot vršilec dolžnosti direktorja, aprila ga je vlada Mira Cerarja imenovala na položaj s polnim mandatom.

Na vrhu policije prvič ženska

Na ministrstvu so potrdili tudi, da bo bi ga vlada Marjana Šarca v četrtek na mesto generalnega direktorja začasno imenovala njegovo namestnico Tatjano Bobnar. Bobnarjeva je v policiji zaposlena od leta 1993, vse od februarja 2009, torej že skoraj 10 let, pa je na mestu namestnice generalnega direktorja policije. Pričakovati je, da bo notranji minister Boštjan Poklukar nato objavil razpis za prvega policista v državi.

V kabinetu predsednika vlade so za STA pojasnili, da uradnega predloga od ministra še niso prejeli, če ga bodo, pa ga bodo uvrstili na četrtkovo sejo vlade. Neuradno pa je pričakovati, da bo vlada sledila predlogu Poklukarja.

Pravna podlaga za zamenjavo Veličkega je lahko zakon o javnih uslužbencih, ki omogoča pristojnemu ministru oz. vladi, da v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja ne glede na razloge.

Razlogi za zamenjavo niso znani

Uradno sicer ni znano, kakšni naj bi bili razlogi za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je slišati, da gre nekompatibilnost med Veličkijem in Poklukarjem. Spletni portal Siol.net pa poroča, da naj bi se po nekaterih informacijah Poklukar tako odločil, ker je presodil, da bo nekatere načrtovane spremembe v ustroju in delovanju policije lažje izpeljal z novim imenom na vrhu policije.

 

Simon Velički Nov šef policije Slovenija Simon Velički je novi šef policije

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Albatroz 15:06 02.oktober 2018.

    žalostno da so ti voluharji tako zasrali celotni sistem, policija, vojska, varuh človekovih pravic in podobne funkcije ki so pomembne za varnost in obstoj države, bi morale biti neodvisne od politike in tudi nedotakljive s strani politike. pač pa bi ...prikaži več morali za njihove neprimerne dejanje ukrepati vrh neodvisnega sodstva.

  • Avatar Leon
    Leon 13:36 02.oktober 2018.

    Prvo pravilo logike je šef policije mora biti policaj ! Kokoške in drobnico pa pustite na paši naj kokodakajo in meketajo po mili volji .............res ni koristi ,pa tudi škode ni pretirane . Spomin na Cerarjeve spletične je dokaj svež ...prikaži večž in boleč glede na rezultate in uspeh.Kokokoko