Slovenija
3312 ogledov

Bo Simoniti dobil, Janša pa izgubil?

Vasko Simoniti Saša Despot
Bo manjšinska vlada Janeza Janše ob tri glasove?

Poslanci državnega zbora danes razpravljajo o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija. Simoniti bo glasovanje najverjetneje prestal, bo pa glasovanje o interpelaciji pokazalo, ali bodo poslanci SMC, Janja Sluga, Igor Zorčič in Brane Rajić res zapustili poslansko skupino, kot se spekulira zadnje dni po ponedeljkovi seji državnega zbora, ko je predsednik vlade Janez Janša brutalno udaril po vodji poslanske skupine SMC. Janja Sluga danes ne bo predstavljala mnenja poslanske skupine SMC, kot je običajno, čeprav je predsednik DZ ni navedel med manjkajočimi na seji.

Manjšinjska vlada ob tri glasove?

Če bi v opozicijo odšli vsi trije poslanci, bi se za okrepila na 43 glasov (če ne štejemo SNS), Janševa koalicija pa bi potem imela 42 glasov s podporo dveh manjšinskih poslancev in treh poslancev SNS, ki ga vodi Zmago Jelinčič. Ni še znano, kako bo v prihodnje glasoval poslanec DeSUSa Jurij Lep, ki je napovedal odhod iz poslanske skupine DeSUS in bo deloval kot samostojni poslanec. Lep je sicer podprl izstop DeSUSa iz koalicije.

Glasovanje jutri

Glasovanje o interpelaciji ministra za kulturo, ki so jo vložile stranke SD, LMŠ, Levica in SAB, bo jutri. Vlagatelji ministra označujejo kot nekulturnega ministra s ciničnim in arogantnim odnosom do vseh ustvarjalcev v kulturi.

Očitke so strnili v deset točk. Minister očitke, ki jih vidi kot žalitev, zavrača. V zagovoru bo na prvem mestu izpostavil letošnji rekordni proračun, ki je predviden za podpročje kulture. Simoniti pričakuje podporo na interpelaciji o njegovem delu in odgovornosti."Če je ne bi pričakoval, ga ne bi bilo tukaj," je dejal v izjavi ob prihodu na današnjo sejo DZ. Pozval je, naj odpremo oči, napnemo ušesa. "Konec bo znan čez 18 ur. Kakršen bo, bo. Takrat boste izvedeli vse," je še dodal v izjavi za STA.

Kako bodo glasovali drugi koalicijski poslanci?

Da minister interpelacije ne bi prestal, je malo verjetno, po poročanju STA pa se lahko zgodi, da Simoniti ne bo dobil podpore vseh koalicijskih poslancev.
V poslanski skupini DeSUS ravnanja poslancev ne napovedujejo vnaprej, v primeru Kustečeve in Ciglerja Kralja so glasovali neenotno. Iz stanke DeSUS pa so sporočili, da interpelacijo podpirajo.
V SNS pa so proti interpelaciji, a ni nujno, da bodo njihovi poslanci prisotni na glasovanju. Poslanca narodnih manjših, ki sta bila sicer proti interpelaciji tako Kustečeve kot Ciglerja Kralja, pa bosta o glasovanju na interpelaciji Simonitija presodila med oziroma po razpravi, poroča STA. 

Komentarjev 5
  • onxxx 10:19 24.marec 2021.

    Prestopi poslancev med strankami bi se morali ukiniti, saj v drugih strankah nimajo podpore volilcev ki so jih volili. Če ti v stranki v katero si bil izvoljen ne paše-ADIJO ne pa da se ustanavljajo nove stranke, neodvisne skupine itd.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 09:29 24.marec 2021.

    Kar sanjajte dalje. Več bi naredili zase, če bi sanje prodajali kot sanjske bukvice.

  • Avatar crusader666
    crusader666 09:29 24.marec 2021.

    Tole dogajanje zadnjih nekaj dni mi kaže na to, da se twito trudi,da bi vse skup razpadlo, saj se mu je nabralo preveč dreka na Testenjakovi 8, in tako bi bli spet krivi za vse drugi in ne SS ups SDS!