Slovenija
4708 ogledov

Bo šlo tako zelo na tesno kot na tem volišču?

volitve Slovenija Profimedia
V pričakovanju rezultatov današnjih referendumov.

Po državi se je ob 19. uri zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih je skoraj 1,7 milijona volivcev lahko oddalo glas na referendumih o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Prve izide je pričakovati po 20. uri.

Medtem z nekatrih volišč že kapljajo informacije, na Twitterju je zaokrožila fotografija odločanja v Rogatcu, kjer gre zelo na tesno, 58 volivcev proti 57. 

Današnji referendumski dan je sicer že postregel z enim presenečenjem, to je volilno udeležbo. Do 16. ure je po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 27,53 odstotka volilnih upravičencev, več, kot je bilo očitno pričakovano. 

Koalicija rezultate pričakuje skupaj

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica izid referendumov pričakujejo skupaj v ljubljanskih Stegnah. Ministrica za kulturo Asta Vrečko (iz kvote Levice) je dejala, da si želijo čim večje udeležbe, saj se na referendumih izrazi ljudska volja. V koaliciji so po njenih besedah na terenu naredili vse, kar je v njihovi moči, da so zagovarjali svoje zakone.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik (iz kvote Svobode) je dejala, da pričakuje, da bodo vsi trije zakoni potrjeni na referendumu. Kampanja je bila z njihove strani dobra in organizirana, je dejala. Pokazali so, da so ekipa, da držijo skupaj in verjamejo v to, kar delajo in v zakone, ki so predmet preizkusa na referendumih. Udeležba, ki je znana za zdaj, po njenem mnenju kaže, da ljudstvo zaupa vladi in da je največja opozicijska stranka SDS želela metati polena pod noge tej vladi. "Ljudje so jih spregledali in ne padajo več na te finte," je dejala.

Zahvalila pa se je tistim javnim uslužbencem, ki že tretji vikend zapored preživljajo na delovnem mestu, da preštejejo glasove in da uveljavijo demokratično voljo ljudstva.

Volivci so danes odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o RTVS, kot jih je sprejel državni zbor. S podpisi volivcev podprto zahtevo za razpis referendumov je vložila opozicijska stranka SDS.

V SDS za zdaj še ne dajejo izjav.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.