Slovenija
12 ogledov

Bodo Hrvati turistom plačali vinjete?

Kmalu bodo preteklost. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Hrvati zaradi gospodarske krize pričakujejo slabšo turistično sezono. Med ukrepi za njeno izboljšanje se je pojavil tudi predlog, da bi tujim turistom plačali slovensko vinjeto.

Pri naših južnih sosedih s strahom zrejo v novo turistično sezono, ki naj bi bila zaradi gospodarske krize po pesimističnih napovedih precej slabša od prejšnjih. Lanskoletni dohodek iz naslova turizma, ki je znašal sedem milijard evrov, se zdi po pisanju hrvaškega časnika Jutarnji list precej nedosegljiv. Medtem ko številne mediteranske države stavijo na nižanje cen turističnih storitev, so na Hrvaškem veliko sredstev vložili v oglaševanje, piše časnik.

Stavijo tudi na sofisticirane goste, ki dajo veliko na bogato naravno in kulturno dediščino. Za Slovenijo je zanimiv predlog Miroslava Dragčevića iz Horwath consultinga, svetovalne družbe na področju turizma, ki je prepričan, da bi morali turistom, ki bi na Hrvaškem ostali več kot teden dni, plačati slovensko vinjeto.

Znižanje cestnin
Razmišlja tudi o znižanju cestnin med turistično sezono in zmanjšanju nekaterih davkov, ki močno bremenijo hotelirsko dejavnost ter izpostavlja, da se številne skupine tujih turistov na Hrvaškem ne počutijo dobrodošle. Kot primer omenja homoseksualce in temnopolte, ki so pogosto žrtve šikaniranj in drugih neprijetnosti. " Zakaj bi na Hrvaško prišel Nemec, ki ima psa, če z njim ne sme v restavracijo? Zakaj bi homoseksualci letovali na Hrvaškem, če obstaja velika verjetnost, da bodo pretepeni?," se sprašuje.

Rusi imajo težave z vizami
Pred sezono si poleg tega mnogi veliko obetajo od ruskih turistov, ki pa potrebujejo za vstop v Hrvaško vizo in se zaradi te birokratske nevšečnosti pogosto raje odločajo za Črno goro. Pa tudi od Srbov, ki se na Hrvaškem pogosto ne počutjo varne. V situaciji, kjer se pričakuje za 30 odstotkov slabša sezona, bi moral biti pomemben vsak gost, po pisanju Jutarnjega lista poudarja Dragčević.

Poziv k nižjim cenam
Združenje hrvaških turističnih agencij (UHPA) bo začetek tedna ministrstvu za turizem predstavila svoje predloge za izboljšanje poslovanja in prodaje agencijskih storitev v času gospodarske krize. Svoje partnerje, predvsem hotelirje, pa poziva, da premislijo o možnostih prilagoditve kriznim razmeram, natančneje zniževanju cen storitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.