Slovenija
2568 ogledov

Bodo kreditojemalci zmagali, a bili zaradi tega na slabšem?

kredit Profimedia
Ustavno sodišče ni prišlo do zaključka, da so kreditne pogodbe v švicarskih frankih nične, temveč je preverjalo predvsem določena stališča rednih sodišč, so v odzivu na današnjo sodbo ustavnega sodišča izpostavili v Združenju bank Slovenije. Odločitev po njihovem mnenju tudi potrjuje, da zakonsko urejanje te problematike ni primerno.

Ustavno sodišče je preizkusilo sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča z 9. julija 2019 in Višjega sodišča v Ljubljani z 11. maja 2020. Sodbi, s katerima sta sodišči zavrnili zahtevek posojilojemalcev za ugotovitev ničnosti kreditne pogodbe v švicarskih frankih ter za vračilo preplačil, je razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje. Ugotovilo namreč je, da sodbi nista ustrezno odgovorili na pomisleke glede presoje standarda pojasnilne dolžnosti bank in nepoštenosti.

Bančniki so sicer na včerajšnji novinarski konferenci opozorili, da bo imel zakon o kreditih v švicarskih frankih, o katerem bodo v parlamentu glasovali v sredo, katastrofalne posledice. Več o tem v članku: Bančniki v en glas: To bo katastrofa.

Nižje stopenjska sodišča se niso opredelila do vseh bistvenih trditev

Ustavno pritožbo sta vložila zakonca Igor in Simona Ajdnik, ki ju je zastopala Odvetniška pisarna Robert Preininger, gre pa za prvo odločbo ustavnega sodišča na temo problematike posojil v švicarskih frankih.

"Ustavno sodišče je izpostavilo, da se nižje stopenjska sodišča niso opredelila do vseh bistvenih trditev tožečih strank ter dokazov. Zaradi teh procesnih razlogov je vrnilo zadevo v ponovno presojo prvostopenjskemu sodišču. Procesni razlogi se tako nanašajo na sodišča in ne na banke," so v odzivu zapisali v združenju bank.

Učinek bo za kreditojemalce v tem primeru neugoden

Kot so dodali, je iz odločitve ustavnega sodišča mogoče razbrati potrditev pravilnosti sodne prakse rednih sodišč, vključno s temeljnimi izhodišči, ki jih je postavilo vrhovno sodišče, s še večjo pozornostjo na ustrezni procesni obravnavi posameznih okoliščin v individualnih primerih. "Pri tem pa ne gre spregledati opozoril v odklonilnem ločenem mnenju dveh ustavnih sodnikov, da če bodo v prihodnje kreditodajalci dolžni preventivno upoštevati (vse) osebne okoliščine strank, bo učinek neugoden prav za kreditojemalce," so izpostavili.

Ob upoštevanju aktualne obravnave zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih v DZ gre po mnenju združenja bank sklepati, da predstavljena odločitev ustavnega sodišča še dodatno potrjuje, da je treba v primerih kreditojemalcev v švicarskih frankih presojati posamično in zakonsko urejanje ni primerno.

O najnovejšem poskusu zakonske ureditve DZ odloča prav na tej seji in kaže, da bi lahko dobil podporo. Banke izražajo ostro nasprotovanje in zaradi več zanje nesprejemljivih vidikov predloga napovedujejo ustavno presojo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • sandi76 09:31 02.februar 2022.

    Vsi , ki ste in še boste zgubili z digitalnimi valutami, imate recept. Če se bo vas zbralo dovolj in boste zadosti glasni, lahko dosežete, da vam država povrne izgubo ! Nora država !

  • h4ck3r 08:43 02.februar 2022.

    Torej po vsem tem kaosu sedaj, lahko samo upam da se EURIBOR konkretno zviša in lahko podam pritožbe, da me banka ni ustrezno podučila o teh tveganjih? Pa kaj se gremo? Vsak ki podpiše kreditno pogodbo si jo naj prebere ...prikaži več in poskuša razumeti. Če jo ne, je naj ne podpiše. Informativne izračune in finančni načrt dobi vsak in na tem je tudi napisano, da gre za predvidene vrednosti glede na trenutno stanje in ne za FIKSNI načrt, seveda če nima fiksne OM.

  • Dusan Radikovic 22:04 01.februar 2022.

    Ne bom nič komentiral. Je ZPS- zveza potrošnikov vse povedala!! https://www.zps.si/nasveti-in-zakonodaja-topmenu-235/zakonodaja/11252-chf-krediti-ustavno-sodisce-razveljavilo-dve-sodbi-ki-nista-ugodili-kreditojemalcem?fbclid=IwAR3UUmO1Ct07RXNKuieSkXR19MxUrYp51zMpJZr9xxtu99-aCOps4ZXpgYE