Slovenija
11285 ogledov

Bodo mame zaradi zahtev EU manj časa na porodniški?

Jok dojenček Profimedias
EU zahteva: dva meseca neprenosljivega starševskega dopusta za očete. Slovenija bo morala področje starševskega in očetovskega dopusta prilagoditi.

Potem, ko so poslanci Evropskega parlamenta (RP) danes potrdili novo direktivo glede usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja staršev oziroma starševskega dopusta, bomo v Sloveniji morali spremeni način koriščenja plačanega starševskega dopusta.
Direktiva, ki jo je potrebno udejaniti do leta 2022 namreč zahteva, da so očetje z otroki doma vsaj dva meseca. "Ta dopust bi moral biti individualna pravica, ki bi ustvarila primerne pogoje za bolj uravnoteženo porazdelitev skrbniških odgovornosti znotraj družine," sporočajo iz EP.  Več držav članic, med njimi tudi Slovenija, v veliki zagati. 

Tomc: Ni povsod kot v Sloveniji

Romana Tomc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Slovenija ima področje materinskega in starševskega dopusta (tudi očetovskega dopusta) zelo dobro urejeno, to pa ne drži za vse države članice. Ponekod sredstva za materinski in starševski dopust zagotavljata tako država kot tudi delodajalec. Posledično so ženske na trgu dela bolj diskriminirane, kar se odraža tako v nižji udeležbi žensk na trgu dela kot tudi v samem plačilu. Zaradi slabšega plačila ženske kasneje prejemajo nižje pokojnine in pogosteje živijo v revščini. Zavedajoč vseh dejstev, je Evropski parlament predlagal kompromis štirih mesecev starševskega dopusta, pri čemer naj bi bila dva meseca neprenosljiva. Kar pomeni, da bodo morali biti očetje po letu 2022 doma z otroki vsaj dva meseca. Slovenija bo morala seveda temu primerno prilagoditi področje starševskega in očetovskega dopusta," namen direktive pojasnjuje evropska poslanka Romana Tomc, ki je v Evropskem parlamentu tudi članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve.

Slovenija neuspešno zahtevala izjemo

Ksenija Klampfer | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Ksenije Klampfer pred odborom DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide Saša Despot
Slovenija je v pogajanjih spremembam pri starševskem dopustu nasprotovala. "Slovensko pogajalsko izhodišče je temeljilo na dejstvu, da imamo enega najboljših sistemov starševskega varstva, ki ga je treba ohraniti in ustrezno razvijati tudi v bodoče, nikakor pa ne razgrajevati, " pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Ksenija Klampfer.

V času starševskih dopustov je staršem zagotovljeno 100 odstotno nadomestilo, način koriščenja starševskega dopusta pa nimajo i vpliva na zaposlenost žensk in moških, zagotavljajo na ministrstvu. "Slovenski sistem namreč obenem omogoča kakovostno družinsko življenje in zagotavlja, da lahko starši tudi delajo." Kljub vsem tem dokazilom in "izrednim prizadevanjem slovenske diplomacije v Bruslju in močni podpori slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu" izjeme Slovenija ni dosegla.  

Trenutna zakonodaja: oče ima 30 dni neprenosljivega dopusta 

Glede na trenutno ureditev v Sloveniji ima mati 105 materinskega dopusta, oče pa ob rojstvu otroka pravico do 15 dni plačanega dopusta in od maja lani še dodatnih 15 dni, ki jih lahko koristi do takrat, ko otrok konča prvi razred osnovne šole. Če pravice 15+15 ne izkoristijo, ta dopust propade. 

Trenutno veljavna zakonodaja od držav članic zahteva mesec dni plačanega neprenosljivega dopusta za očete novorojenčkov. Da bi ugodila tej zahtevi, je zakonodajalec 15 dnem plačanega očetovskega dopusta po porodu dodal še 15 dni, pred tem so imeli očetje sicer pravico do 30 dni starševskega dopusta, vendar jih je bilo plačanih le 5.

Sledi 260 dni starševskega dopusta, ki ga lahko v celoti izkoristi mama, če oče prenese vseh 130 dni starševskega dopusta nanjo. Oče pa lahko izrabi največ 230 dni, če mati nanj prenese 100 dni starševskega dopusta. 

Ministrstvo v zagati

Na kak način bo zdaj Slovenija ugodila novi zahtevi EU in očetom dodelila še 30 plačanega dopusta, na ministrstvu še ne vedo, prav tako še ne znajo pojasniti, ali očetje ne bodo več prenesti svojega starševskega dopusta na matere. Ena od možnih rešitev je, da očetje na matere prenesejo le 100 dni svojega starševskega dopusta, preostanek pa izkoristijo sami. A če tega ne bodo storili, bo 30 dni dopusta namenjenega otroku, propadlo, otrok pa bo moral mesec dni prej v varstvo. Z ministrstva zaenkrat samo to: "Glede na to, da predlog direktive še ni bil sprejet in da je rok za prenos 3 leta po sprejetju direktive, na ministrstvu konkretnih zakonskih rešitev še ne pripravljamo, zato vam odgovorov na kakšen način bo v Republiki Sloveniji urejen očetovski in starševski dopust v tem trenutku ne moremo podati."

Oče z dvojčki Starševstvo Slovenija Sprememba, ki bo razveselila očete
Komentarjev 9
  • kapibara 09:26 05.april 2019.

    Nekje sem bral, za kaj, so po večini v Rusiji otroci po 3 leta narazen . Da imajo v Rusiji, ženske lahko 3 leta porodniško, (nadomestili jim za časom pada), imajo pa zato, družine po 3 ali več otrok, in ...prikaži večn so ženske doma 10 let in več.. vse na račun otrok..

  • sam50 08:49 05.april 2019.

    Ja, EU nam vsili vse,kar si zaželi,le plače in standarde nam drži na ravni siromakov in naši vrli poslanci,kateri naj bi nas za evropske bajne plače zastopali v evropskem parlamentu,slepo izvajajo te bolane direktive in nam povzročajo še večjo bedo..

  • alen009 09:50 04.april 2019.

    Kaj nam je bilo treba tega sranja od EU,? Vsako stvar pošiljamo v Bruselj v pregled, oceno, potrditev. Smo brez samoodločanja, integritete že davno nimamo več......Če bi bil razpisan referendum o odcepu iz EU, sem takoj za. Kaj nam je ...prikaži več manjkalo v naši Sloveniji????