Slovenija
14439 ogledov

Sprememba, ki bo razveselila očete

Oče z dvojčki
Očetom dvojčkov in več rojenih otrok hkrati se obetajo dodatni dnevi očetovskega dopusta.

"Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih je neustrezna z vidika očetov, ki se jim hkrati rodi več otrok," je prepričan predlagatelj sprememb na spletnem portalu Predlagam.vladi.si. "Dejansko moški postane oče vsaj dvema otrokoma, očetovski dopust pa ni nič daljši."

"Očetje več hkrati rojenih otrok so prikrajšani in "kaznovani", ker sta se jim pač rodila dva otroka hkrati."

Predlagatelj na Predlagam.vladi.si

Dodaja, da takšna ureditev ni pravična in očetov ne obravnava enako. "Dejansko ravno ti očetje najbolj potrebujejo očetovski dopust, saj je z več novorojenčki, ki so že tako ali tako pogosto nedonošeni, mnogo več dela, ki ga matere težko zmorejo same," poudarja predlagatelj, Sprašuje se, kakšna je razlika med moškim očetom dvojčkov in očetom dveh otrok z majhno starostno razliko, pri čemer prvemu pripada 30, drugemu pa 60 dni očetovskega dopusta.

stanovanja Državna stanovanja Slovenija Bralka besna: V našem bloku imajo stanovanje, za katerega jim je vseeno

O tem, da staršem dvojčkov oz. več hkrati rojenim otrokom ne pripada nič več očetovskega dopusta smo na našem portalu že pisali v prispevku Bralka: Očetje dvojčkov so diskriminirani pri očetovskem dopustu

Deset dni dodatnega dopusta ob dvojčkih

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Ksenija Klampfer, priznavajo, da dobi oče enako število dni očetovskega dopusta, če se mu hkrati rodi en otrok, dva, trije ali več. Zakon namreč v 25. členu določa, da ima oče pravico do očetovskega dopusta ob rojstvu otroka oziroma otrok. 

Obenem poudarjajo, da je v Resoluciji o družinski politiki 2018-2018 na področju pravic in prejemkov, vezanih na rojstvo in zgodnja leta otrokovega življenja, eden od ukrepov med drugim tudi zagotoviti dodatnih deset dni očetovskega dopusta v primeru rojstva več kot enega otroka hkrati.

Dvojčka | Avtor: Profimedia Profimedia
Enakopravnost? v letu 2018 Slovenija Očetovski dopust v letu 2018: Nič več neplačanega dopusta Oče z otrokom Slovenija Očetje ne izkoriščajo dodatnih dni plačanega očetovskega dopusta

"Ob naslednji spremembi Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih bomo zgoraj navedeni ukrep implementirali, če bo vzdržnost javnih financ to dopuščala," pravijo pri ministrstvu. "Resolucija namreč predvideva, da bo dinamika uvedbe ukrepov odvisna od proračunskih zmožnosti."

Daljši starševski dopust

V primeru dvojčkov oziroma več hkrati rojenih otrok se prav tako ne podaljša materinski dopust, za dodatnih 90 dni za vsakega nadaljnjega otroka pa se podaljša starševski dopust. Izrabita ga lahko tako mati kot oče otrok, lahko tudi oba istočasno, 75 dni pa lahko tudi preneseta in izrabita do zaključka prvega razreda osnovne šole. V praksi v veliki večini ta starševski dopust izkoristi mati kot podaljšanje "porodniške".

Družine Slovenija Na porodniško oba naenkrat? Da, možno!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Jana Bejba 19:44 30.marec 2019.

    Še za več pedofilizma v lastnih družinah, ki o tem noben ne pove... ------------------------- World Economic Forum: An economist explains why women are paid less... ------------------------ Vir: https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/324790898382041/

  • Avatar Ylgorminna
    Ylgorminna 23:39 27.marec 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top