Slovenija
14174 ogledov

Očetovski dopust v letu 2018: Nič več neplačanega dopusta

Enakopravnost? Žurnal24 main
Očetovski dopust je letos drugačen kot lani. Očetje otrok, ki se bodo rodili v letu 2018, bodo imeli 30 (koledarskih) dni plačanega očetovskega dopusta in nič neplačanega dopusta.

S tem se zaključuje prehod iz kombinacije plačanega in neplačanega dopusta, za katerega je država le pokrila prispevke od minimalne plače.

Do leta 2015 so imeli očetje 15 dni plačanega in 75 dni neplačanega dopusta, z letom 2016 pa se je vsako leto 25 dni neplačanega preoblikovalo v pet dni plačanega dopusta. Očetom letos rojenih otrok je tako pripadalo 25 (koledarskih) dni plačanega in 25 (koledarskih) dni neplačanega dopusta.

Prvih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta mora oče izrabiti do šestega meseca otrokove starosti, drugih 10 oziroma 15 dni, če bo otrok rojen prihodnje leto, pa mora izrabiti v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta, najkasneje pa do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Novih pet dni plačanega očetovskega dopusta lahko uveljavljajo tudi očetje otrok, ki so se rodili pred letom 2018, a še niso dopolnili treh let, če še imajo 25 dni neplačanega dopusta.

Prihodnje leto bo 280 evrov pomoči ob rojstvu otroka pripadalo vsem staršem ne glede na to, kakšne prihodke imajo.  

 

Prihajajo večje spremembe

Ministrstvo za delo je sicer že pripravilo spremembe zakonodaje, ki bodo spremenile ureditev očetovskega dopusta. Skupno število dni ostaja 30 dni, a se spreminjajo roki za izrabo. Čeprav so predvidevali, da se bo začel uporabljati že z začetkom leta 2018, zakon še ni sprejet. Ko bo, bo mogoče vseh 30 dni izkoristiti takoj po rojstvu otroka. 15 dni v kosu bo treba izkoristiti najkasneje do konca "porodniške" oziroma najkasneje en mesec po izteku, preostalih 15 dni pa do končanega prvega razreda osnovne šole.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:51 31.december 2017.

    Ko smo si že oddahnili od zdravstvene šepetalke nas je presenetilo ? Mračni šepetalki velikega maga Cmerka je uspel še en podvig . Norci imajo nore sanje .