Slovenija
558 ogledov

Bodo zaposleni ostali brez plač?

Dom za ostarele Anže Petkovšek
Vlada obljubila višje plače, financiranja pa ni uredila.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije ponovno opozarja na problematiko prenizkega plačila za opravljeno zdravstveno nego v socialnih zavodih, predvsem v domovih starejših, ki ne pokrije nastalih stroškov. "Vlada je socialne zavode s Splošnim dogovorom za pogodbeno leto 2017 in z nedavnim dogovorom s sindikati o dvigu plač postavila v brezizhoden položaj, ko jim je na eni strani znižala plačila za zdravstvene storitve, ki jih zagotavljajo svojim uporabnikom, na drugi pa občutno povečala stroške dela," je v odprtem pismu ministrici za zdravje zapisal sekretar Jaka Bizjak.

Vlada je 21. 6. 2017 sprejela Splošni dogovor za pogodbeno leto 2017, kjer je cena zdravstvenih storitev za 3,6 odstotka nižja kot v drugi polovici leta 2016, kljub temu, da je jasno izkazano, da so predvsem stroški dela narasli glede na prejšnje leto.

Ta odločitev vlade bi lahko pripeljala do situacije, ko socialni zavodi ne bodo zmogli izplačati plač svojim zaposlenim, ki vsakodnevno skrbijo za potrebe vse bolj zdravstveno zahtevnih uporabnikov, opozarja Bizjak. Gre za okoli 11 tisoč zaposlenih.

Zaposlenim povišali plače, financiranje nespremenjeno

Kot je znano, je vlada sklenila tudi dogovor s sindikati javnega sektorja glede povišanja plač. "Ta bo močno vplival na dvig stroškov dela pri izvajalcih zdravstvenih storitev, še posebej v socialnovarstvenih zavodih, kjer so večinoma zaposleni delavci, ki se jim bodo plače povečale v največjem deležu," pravi Bizjak, ki ocenjuje, da bodo stroški dela zdravstvenega kadra narasli vsaj za osem odstotkov. "Za razliko od drugih delavcev pri neposrednih proračunskih porabnikih pa vlada ni poskrbela za ureditev prihodkovne strani, zato ne vemo, ali bomo sploh zmogli izplačati plače, ki skladno z zakonom pripadajo delavcem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.