Slovenija
19 ogledov

Boj za komedijo

“Izuril bi lahko vsaj šest komikov,” je dejal Rastko Tepina, ki se je na razpis Žurnal24 main
Kranj. Lajnar Rastko Tepina meni, da mu je bila na razpisu ministrstva za kulturo storjena krivica.

Prijava. Kranjski lajnar Rastko Tepina bo poskušal doseči razveljavitev razpisa, prek katerega ministrstvo za kulturo (MK) financira razvojne projekte za dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin. “Mislim, da mi je razpisna komisija storila krivico,” je dejal.

Takle mamo

Projekt. Tepina je letos kandidiral s projektom Mavrica humorja: Takle mamo Stand up komedijanti s smehom odpravljamo strah pred drugačnimi. V programu je med drugim predvidel dva zaposlena, pri čemer bi sam v 14 mesecih zaslužil 20 tisoč evrov neto. Preostanek bi šel za novo opremo, zunanje sodelavce, ekskurzijo in druge stroške.

Leta 2008 je na istem razpisu za projekt z naslovom Kovček svetlobe in nostalgični zvoki lajne, prek katerega je iz vrst ranljivih skupin usposobil lajnarje, prejel sto tisoč evrov.

Izuril bi komike
Tepina se je na razpis MK prijavil s projektom usposabljanja posameznikov ranljivih družbenih skupin za stand up komike. “Izuril bi jih lahko vsaj šest,” je povedal. Navdahnil naj bi ga najuspešnejši stand up komedijant v Nemčiji, ki je Turek druge generacije. “Je Nemec in Turek hkrati ter lahko zabava predstavnike obeh narodnosti,” je razložil Tepina, prepričan, da je v Sloveniji potencial podoben.

Pričakoval sto tisočakov
Prijavil je program, vreden sto tisoč evrov, dobil pa niti centa. “Strinjam se, da nisem prvi in edini, ki nisem dobil sredstev z razpisa, vendar trdim, da je moj projekt boljši, z več referencami in kakovostnejši od vsaj enega prejemnika, ki je po mojem prepričanju dobil sredstva po strankarski liniji Zaresa,” je bil kritičen.

Sum korupcije
Ker sumi, da je šlo pri izbiri za koruptivno dejanje, je na protikorupcijsko komisijo vložil prijavo. Odgovora še ni dobil, so pa na komisiji prejem prijave potrdili. “Prijavo, ki jo omenjate, je komisija prejela konec avgusta in začela postopek proučitve. Za zdaj v tej zadevi še ni sprejela nobene odločitve,” so zapisali.

Tudi na ministrstvo
Tepina se je pritožil tudi na MK. “Vrsta dejstev, ki jih navajajo v obrazložitvi zavrnitve, je nejasnih oziroma so v neskladju z dejstvi,” je prepričan. Na MK so mu odgovorili, da so njegovo pritožbo posredovali upravnemu sodišču. “Pritožba je v reševanju, zato je ni mogoče komentirati,” so zapisali, dodali pa tudi, da razdelitve sredstev to ne zadrži.

Tepina se je s tem že sprijaznil, vseeno pa se mu pritožba zdi smiselna. “Hočem živeti v pravni državi. Imam vse vzvode za to. Če jih ne uporabim, potem nimam kaj jamrati,” je dejal brez strahu, da bi padel v nemilost. “Bolj v nemilosti, kot sem, ne morem biti,” je dodal in pojasnil, da so njegovo vlogo zavrnili tudi lani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.