Slovenija
15144 ogledov

Bojana Beović razkrila, zakaj je v strokovni skupini prišlo do spora

Bojana Beović Daniel Novakovič/STA
"Epidemiologi so bili mnenja, da se maturantom, ki so v karanteni, ne sme dopustiti pisanja mature."

Kot smo že poročali, je predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel izstopil iz strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar. Med razlogi za odstop je med drugim navedel neupoštevanje epidemiološke stroke in pomanjkljivo izvedbo zadnjega lockdowna, ki naj bi vključeval preveč izjem, obenem pa je zapisal, da se mu kot epidemiologu zdi "naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazi svoje mnenje o čemerkoli na zunanjem javnem prostoru".

Kot je za Radio Prvi dejala dr. Bojana Beović, nekdanja vodja, zdaj pa članica strokovne skupine za covid-19, pa je med sodelujočimi prišlo tudi do manjšega spora zaradi predloga, da bi maturantje, ki jim je bila odrejena karantena, z negativnim izvidom testa PCR kljub temu lahko pisali izpite. 

"Epidemiologi so bili mnenja, da se maturantom, ki so v karanteni, ne sme dopustiti pisanja mature. Naša presoja pa je bila, da bi jim vendarle nekako šli naproti in jim pod posebnimi pogoji to omogočili," je pojasnila. To naj bi jim omogočili s predložitvijo negativnega testa PCR.

Minister za zdravje Janez Poklukar je medtem sporočil, da je k sodelovanju namesto Fafangla povabil epidemiologinjo Ireno Grmek Košnik, ki bo z delom začela takoj.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 18
  • MaloNor 09:07 21.april 2021.

    Beovička, go home!

  • Plavi-mil 08:32 21.april 2021.

    Ne bom komentiral Fafanfglove strokovnosti, ampak njegovo neprimerno obnašanje, g. niste sami vi na svetu, obnašate se kot otrok, ko mu ni ugodeno, to je že drugič, da ste vrgli puško v koruzo.

  • pantani 07:22 21.april 2021.

    Upam da imaš kondicijo, ker ko se bo narod dvignil, ti noben denar ne bo pomagal!!!