Slovenija
63204 ogledov

Bojana Beović: Sproščanju sledi temeljita zapora države

Bojana Beović Daniel Novakovič/STA
Vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović napoveduje, da sproščanju ukrepov sledi temeljito zaprtje države.

Vlada se je odločila za sproščanje ukrepov, ki velja od torka dalje. Od srede dalje se spreminjajo tudi pravila glede nošenja mask na prostem. Medtem ko se trgovine in nekatere dejavnosti odpirajo, šole ostajajo zaprte. Zakaj? "Tega časa, ko bodo trgovine odprte in ko bile odprte šole do tega dela božično-novoletnih počitnic, je zelo malo, dober teden. Ni realno v dobrem tednu ponovno odpreti šole. Za odpiranje šol se je treba v sedanjem času zelo, zelo temeljito pripraviti. Epidemija je v Sloveniji zelo razširjena in šole so v tem primeru seveda tudi del epidemije, zato jih je res treba organizirati na varen način. Mislim, da je v tem primeru bolj smiselno, da so trgovine v teh regijah odprte teh nekaj dni, dober teden. Potem imamo ponovno kar temeljito zaporo države samo z družinskimi druženji," je v oddaji Studio City dejala Bojana Beović. "Tukaj je treba biti res pozoren, da ostanemo samo v svojem mehurčku. Bodo kolektivni dopusti, teh stikov bo čim manj."

Šole bi Beovićeva odpirala po novem letu. Kot prvi možni datum omenja 4. januar 2021.

Beovićeva ocenjuje, da situacija danes ne bi bila nič drugačna, če bi se septembra odločili za popolno zaporo. Takrat so po njenih besedah sprejeti ukrepi (maske, zapiranje gostinskih obratov v večernem času) naleteli na večji odpor in popolna zapora ne bi bila možna brez hudega nasprotovanja javnosti. Razmere so trenutno drugačne. "Bolezen se je razmahnila. Vsakdo pozna nekoga, ki je v bolnišnici, ki je hudo bolan, tudi koga, ki se mu je življenje zaradi covida-19 izteklo, tako da je vzdušje med ljudmi popolnoma drugačno, kot je bilo septembra," je pojasnila Bojana Beović. 

"Tretja tretjina zna biti hujša kot prvi dve"

Beovićeva opozarja, da je glavno šele pred nami. "Čaka nas tretja tretjina, ki zna biti po nekaterih napovedih iz Evrope hujša kot prvi dve. Mi bomo tja prišli z enega obsežnega vala, ki je trenutno prisoten v Sloveniji. Nas seveda to zelo skrbi. Organizirajo se bolnišnice, dodatne postelje, kolikor je to možno," je dejala. Upa, da bo zavedanje med ljudmi, kako zaščititi sebe in najbližje šlo vzporedno s tem močnejšim valom in zdržalo do bolj množičnega cepljenja. 

1500 okužb dnevno pomeni vsak dan 45 do 50 mrtvih

Luka Renko, ustanovitelj Sledilnika covid-19, poudarja pomen dobro skomuniciranih ukrepov. Problem vidi v tem, da trenutno govorimo o sproščanju, po drugi strani pa bi radi zajezili epidemijo. Ekipa, ki ustvarja sledilnik, je tako pripravila nasvete, kako poskrbeti, da se okužbe ne bodo širile in kako se družiti na čim bolj odgovoren in čim manj tvegan način. 

Renko opozarja, da se bo število obolelih in mrtvih povečevalo, če bodo ljudje povečevali število svojih stikov. Število mrtvih bo odvisno tudi od tega, ali se bo spremenila starostna struktura okuženih. Poudaril je, da imamo zadnjih pet tednov zelo visoke številke. "Številka 1500 okužb dnevno pomeni vsak dan 120 novih pacientov v bolnišnicah in vsak dan od 45 do 50 mrtvih. Trenutno to pomeni, da so bolnišnice zasedene na polno in da morajo dnevno izprazniti 120 postelj za novih 120 pacientov."

"Trenutno je smrtnost v Sloveniji najvišja na svetu," je potrdil Renko. 

Renko je dodal, da je zapiranje lahko učinkovito, če se ljudje tega držijo, če razumejo, zakaj se to dela in če razumejo, da je treba preprečiti tvegane stike. "Samo v tem primeru ukrepi delujejo," je poudaril. "Jaz se trenutnega sproščanja bojim, ker smo utrujeni od epidemije. Bojim se, da bo v regijah, ki imajo sproščene ukrepe, prišlo do dodatnih stikov, ki bodo pospešili dodatno rast."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • glocokdo 17:34 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • maketar 14:02 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • sepdesupp 10:35 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za seks