Zdravje
832 ogledov

Socialni mehurček bi morali oblikovati že zdaj

druženje na daljavo Profimedia
Pomembno je, da poskrbimo, da se okužbe ne bodo širile.

"Zakaj bi se sprenevedali? Ljudje smo, krvavi pod kožo, družabna bitja. Praznični trenutki imajo svoj čar, še posebej ob božično-novoletnem času. Čar dobrot, obdarovanja, dobrih mislih ter druženj z družinami in prijatelji. In tudi letos bo šlo, le malo drugače," je v članku zapisala ekipa Covid-19 sledilnika.

Ljudje se namreč po njihovih besedah težko za več kot nekaj mesecev odrečemo medsebojnemu druženju, družbene vezi pa so navsezadnje pomembne tudi za naše zdravje. "Vendar ga lahko v času, ko se med nami širi nalezljiva bolezen, prav medsebojni stiki ogrozijo," opozarjajo. Zato so pripravili priporočila, kako se družiti na čim bolj odgovoren in čim manj tvegan način. 

Svetujejo, naj letos prihranimo druženja le za najožji krog, "druge pa, če ne gre drugače, povabimo raje na srečanje — tudi sprehod na svežem zraku je boljši v prijetni družbi, mar ne?"

Socialni mehurček bi morali oblikovati že zdaj, če želimo novo leto preživeti skupaj

Predlagajo, naj za tisti krog, s katerim se vseeno želimo družiti, premislimo, kako lahko to storimo karseda odgovorno in obenem opozarjajo, da "nekateri nasveti v tem članku niso nujno skladni s trenutno veljavnimi pravili".

Edini način za druženje v nekoliko širšem krogu je po njihovih besedah znotraj t. i. mehurčka, ki ga moramo oblikovati že zdaj. Z izbranimi prijatelji in družino se moramo dogovoriti, da se bomo srečevali "samo in izključno znotraj svojega osnovnega kroga ljudi" saj s tem bistveno zmanjšamo možnost, da bi naš praznični dogodek postal priložnost za širjenje novega koronavirusa.

"Deset dni je doba karantene, ki je odrejena v primeru stika z okuženo osebo. V 14 dneh po okužbi s koronavirusom namreč bolezen razvije okoli 90 % ljudi. Povprečna inkubacijska doba je sicer pet dni. Pozor, gre za povprečje; če želimo biti maksimalno varni in odgovorni (kar priporočamo!), pred druženjem počakajmo 10 dni. Vsak dodaten dan izolacije pred srečanjem z ljudmi iz drugih gospodinjstev je več kot priporočen."

Creative Commons Sledilnik.org

Svetujejo, naj v tem času opravljamo delo od doma, sledimo vsem priporočilom, če moramo vseeno v službo, izven dela pa opravimo zgolj najnujnejše opravke in pri tem sledimo zgornjim priporočilom. "Priporočilo oziroma poziv velja tudi delodajalcem: omogočite svojim zaposlenim delo od doma in s tem ustvarite varnejše okolje ter možnost, da si lahko vaši zaposleni oblikujejo svoj družabni mehurček, saj bodo tako tudi pomembno prispevali k omejevanju širjenja okužb tudi v vašem podjetju," dodajajo.

Še posebna pozornost na simptome okužbe 

Vseeno moramo ostati pozorni na simptome okužbe, kot so vročina, kašelj, izguba vonja ter okusa idr. "Če se pojavijo simptomi, se izolirajmo in pokličimo osebno zdravnico ali zdravnika ter se naročimo na testiranje. Del teh simptomov je podoben sicer nenevarnim prehladom, zato ljudje pogosto mislimo, da nam ni nič hujšega ali pa je dovolj en paracetamol — in nadaljujemo kot običajno. Letos bodite, prosimo, pozorni tudi na najmanjše spremembe — in v primeru dvoma raje počakajte dan, dva," svetujejo.

Pomembno vlogo pri prenosu virusa imajo tudi asimptomatski bolniki in tisti, ki (še) ne kažejo simptomov, pa so bili v stiku z okuženo osebo, opozarjajo. "Vsi stiki z ljudmi izven našega gospodinjstva predstavljajo tveganje, a to tveganje lahko z zrelim in odgovornim vedenjem precej zmanjšamo," poudarijo.

Negativnim testom ne zaupajte preveč

Možno je tudi preventivno testiranje na covid-19, vedeti pa moramo, da je PCR test bolj zanesljiv kot antigenski test. Kljub temu pa ni pametno, da se preveč opiramo na rezultate negativnega testa, saj se lahko virus razvije kasneje, ali pa se okužimo denimo na poti domov. V primeru antigenskega testa, ki poda rezultate v pol ure, je tega po nasvetu Sledilnika najbolj smiselno opraviti tik pred praznovanjem oziroma srečanjem. 

"Če imamo simptome prehladnega obolenja, druženje navkljub negativnemu testiranju resno odsvetujemo, saj imata oba testa tudi odstotek lažno negativnih rezultatov. V tem primeru je najbolj primerno, da se namesto z osebami iz drugih gospodinjstev družimo zgolj z osebami svojega gospodinjstva." 

Creative Commons Sledilnik.org

Poudarjajo namreč, da je eden izmed razlogov, da se koronavirus tako uspešno širi, tudi dejstvo, da virus širijo osebe že, ko se počutijo še povsem zdrave ali ob zelo blagih simptomih, ki jih marsikdo sploh ne zazna. "Zato je potrebno slediti priporočilom tudi, ko se počutimo dobro, a smo bili pred tem v tveganih stikih (opozorilo aplikacije #OstaniZdrav, poznamo nekoga z okužbo ali smo bili v stiku s kom z okužbo) ali v stiku z velikim številom različnih oseb," priporočajo.

Najslabši so slabo prezračeni, majhni prostori, v katerih je veliko ljudi

Odsvetujejo druženje v zaprtih, slabo prezračenih prostorih, kjer kapljice lebdijo v zraku kar nekaj časa. Pomemben je tudi čas trajanja tvegane izpostavljenosti, dodajajo. Najbolj varno in priporočljivo je seveda druženje po spletu, ali pa čestitke z balkona na balkon, "še najbolj zanesljivo in varno pa bo, če se odločimo, da bomo letošnje novoletne praznike preživeli le znotraj svojega gospodinjstva".

Vendar pa se zavedajo, da je marsikdo že naveličan druženja v virtualnem stiku in si želi stika z ljudmi izven svojega gospodinjstva, v takih primerih priporočajo piknik v naravi (ob upoštevanju predpisov) ali skupni sprehod, "ne pozabimo na maske, poskusimo držati razdaljo dveh, treh metrov in dosledno uporabljati vsak svoj kozarec in pribor oziroma porcijo hrane, ki jo prinese vsak s sabo". Vsako drugačno druženje predstavlja večje tveganje, najslabša pa so druženja z veliko ljudmi iz različnih gospodinjstev v zaprtih slabo prezračenih prostorih brez sledenja priporočilom - pogostitve, koncerti, zabave, skupni obroki ... V takih primerih se lahko koronavirus izjemno hitro širi, ena sama okužena oseba pa okuži veliko število ljudi. 

Po druženju z drugimi ljudmi priporočajo samoizolacijo za 10 dni in pisanje dnevnika stikov.

"Prosimo, bodite pozorni tudi na poznavanje in upoštevanje ukrepov! Omejitve se spreminjajo, zato ne moremo zagotoviti, da so/bodo nasveti vedno skladni s predpisi; zagotavljamo pa vam, da so po naših najboljših močeh in znanjih skladni s spoznanji, kako se virus prenaša in kaj lahko glede tega storimo, da zamejimo njegovo širjenje," so še zapisali.

Ljubljana brez turistov Slovenija Neuradno: Popolno zaprtje države od 24. decembra do 4. januarja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • medolino 06:20 15.december 2020.

    TI PA MED SVINJE IN KOZE

  • Avatar ovca
    ovca 22:21 14.december 2020.

    Absolutno! Moski del vlade na Dob, zenki del pa na Ig!