Slovenija
146 ogledov

Bojijo se, da bi se jim povišica spet izmaknila

Žurnal24 main
Zaradi napovedane sprostitve napredovanj na ministrstvo do konca junija prispelo več kot pet tisoč vlog.

Na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je do 24. junija 2015 prispelo 4.344 predlogov za napredovanje v nazive.

"Po izkušnjah preteklih let lahko pričakujemo, da bo vključno s 30. junijem vloženih več kot 5.300 predlogov za napredovanje," pravijo na ministrstvu. V letošnjem letu je bilo do sedaj odločeno o skupaj 176 vlogah.

Pravilnik o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive določa, da strokovni delavec napreduje v naziv s 1. decembrom, če je bil predlog vložen do vključno zadnjega dne novembra, s 1. marcem, če je bil predlog vložen do vključno zadnjega dne februarja, ter s 1. julijem, če je bil predlog vložen do vključno zadnjega dne junija.

PREBERITE ŠE:

Pohiteli z vlogami do konca junija

Četudi se napredovanje v plačne razrede sprosti šele pri decembrski plači, so si mnogi učitelji in drugi zaposleni v vzgoji in izobraževanju prizadevali za to, da so zbrali dovolj točk in vložili vlogo do konca junija.

Zaradi napovedanega novega varčevanja v javnem sektorju in začetka pogajanj s sindikati se namreč bojijo, da bi se jim pričakovano napredovanje, če ne pohitijo, utegnilo znova zamakniti v prihodnost. 

Da problematika napredovanj ni popolnoma zaprta, je sklepati tudi iz odgovora ministrstva, ki na vprašanje, kakšni bodo finančni učinki napredovanj in morebitni ukrepi na tem področju, odgovarja, da "v tem trenutku o tem ni mogoče govoriti, saj bodo odvisni od rezultata pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja".

Višje plače v januarju

Glavni tajnik Sindikata vzgoje izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj poudarja, da zaenkrat ni indicev, ki bi kazali, da bi lahko bila sprostitev napredovanj ogrožena.

"Tudi ministra za finance in javno upravo sta nekajkrat javno potrdila in to piše tudi v nacionalnem reformnem programu, da bodo napredovanja izvedena," pravi. "Kar se nas tiče, so, tako kot plačna lestvica, dejstvo, ki je bilo zapisano v dogovoru in objavljeno v uradnem listu konec preteklega leta. Pomeni, da so napredovanja pri decembrski plači morajo tudi izvesti januarja 2016."

Vlada se po besedah Štruklja sicer lahko odloči, da bo spet posegla v ta dogovor, a za zdaj te možnosti za zdaj ne vidi.

razno 14.02.12. ucitelj, sola, ucenci, ucilnica, foto: shutterstock | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Koprivnikar: Sprostitev napredovanj bo državo stalo 180 milijonov

"Tisto, kar je problem v tem trenutku, je vsota denarja, ki so jo po moji presoji na ministrstvu previsoko izračunali," pravi Štrukelj.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ocenil, da bo sprostitev napredovanj v javnem sektorju državo stala 180 milijonov evrov.

"Trdimo, da do te ocene niso mogli priti na kvalificiran način, saj še ne vedo, koliko bo horizontalnih napredovanj v plačne razrede," odgovarja Štrukelj.

Na ministrstvu pravijo, da so podatek ponovno preverili in menijo, da gre za pravo oceno. "Zaradi daljšega obdobja nenapredovanja in nadpovprečnih ocen bo napredovalo večje število javnih uslužbencev za dva plačna razreda hkrati, prav tako bodo napredovali poleg v plačne razrede tudi v nazive, zaradi česar se finančni učinek kumulira," je pojasnil Koprivnikar.

O horizontalnih napredovanjih sicer ne odloča ministrstvo, ki je pristojno le za napredovanja strokovnih delavcev v nazive, ampak ravnatelj.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • h3o 11:56 04.julij 2015.

    ukiniti vse predmete v OŠ in uvesti le enega: SDS