Slovenija
2235 ogledov

Bojijo se, da mastni madeži odtekajo v podtalnico

Parkiran tovornjak Fotografija je simbolična.
Okoljskega inšpektorata prijava pretirano ne skrbi. Kot pravijo, bo zadeva obravnavana "skladno s prioriteto prijav".

Prebivalci Zaloga pri Novem mestu, ki jih je nedavno prizadele ekološke posledice požara na deponiji obrata družbe Ekosistemi, so prestrašeni zaradi bojazni, da se v njihovo podtalnico odtekajo mastni madeži iz bližnjega parkirišča tovornjakov. 

požar Straža Pogorišče Slovenija Cerar obiskal pogorišče v Zalogu
požar Straža Slovenija Na pogorišču pri Novem mestu forenziki, domačini že sestavljajo tožbo

"Nepravilno parkirani tovornjaki onesnažujejo podtalnico, ki jo domačini uporabljamo za pitje," so zapisali v pismu, ki smo ga prejeli na uredništvo. "V podtalnici, ki je čisto pod površjem, so že vidni mastni madeži." Dodajajo, da so s prijavo obvestili Inšpektorat za okolje in prostor v Novem mestu, vendar se le ta na prijavo ni odzval. 

Na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Ines Irena Majcen, potrjujejo, da so na Inšpekciji za okolje in prostor prijeli prijavo domnevno nepravilnega parkiranja tovornih vozil v Zalogu pri Novem mestu. "Obravnavana bo skladno z določeno prioriteto obravnave prijav tej inšpekciji," so zapisali pri MOP. 

Ne gre za kmetijsko ali kakorkoli zaščiteno območje

Dodajajo, da je bilo v zvezi s tem že ugotovljeno, da so tovorna vozila parkirana na površinah, ki so po OPN opredeljena kot območje stanovanjskih gradenj, torej ni kmetijsko, niti ni kakorkoli zaščiteno območje po Zakonu o ohranjanju narave ali Zakonu o vodah. 

Inšpektorat za okolje in prostor sicer ne vodi ločeno podatkov o številu prijavi in ukrepov v zvezi s parkiranjem tovornih vozil izven urejenih parkirišč za celotno državo, zato iz teh podatkov ni mogoče razbrati, kako razsežnen je problem neurejenega parkiranja. 

Pri inšpekcijskih pregledih in ukrepih sicer ugotavljajo kršitve predpisa Uredba o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo, ki v med drugim določa tudi ukrepe za padavinsko odpadno vodo. 

Potrebni so lovilniki olj in mastnih madežev

"V drugem odstavku te uredbe je navedeno, da mora upravljavec parkirišča padavinsko odpadno vodo, ki odteka z utrjenih, tlakovanih ali drugim materialom prekritih površin objektov in vsebuje usedljive snov zajeti in mehansko obdelati v usedalniku, če padavinsko odpadno vodo odvaja v javno kanalizacijo, aliusedalniku in lovilniku olj ali na čistilni napravi, če padavinsko odpadno vodo odvaja neposredno ali posredno v vode," pojasnjujejo pri okoljskem ministrstvu. 

Lovilnik olj | Avtor: Profimedia Profimedia

Uredba sicer določa različne površine parkirišč, za katere veljajo določila te uredbe: nad 0,6 ha za vozila z maso večjo od 7,5 ton ali nad 1 ha za vozila z maso pod 7,5 ton. "Razpršeno odvajanje padavinske odpadne vode je prepovedano, razen za padavinsko odpadno vodo, ki odteka z utrjenih, tlakovanih ali drugim materialom prekritih površin," poudarjajo pri ministrstvu.

Inšpekcija za okolje in prostor glede na veljavne predpise lahko ukrepa, če se ugotovi onesnaženje tal z nevarnimi snovmi iz vozil. Inšpektor v takih primeri prepove parkiranje in ukrepa v prekrškovnem postopku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zdrej 09:07 02.september 2017.

    WTF skropucalo od članka? Prebereš naslov, kar nekaj, Prebereš podnaslov še nič. Pa pač ne bomo brali naprej.