Slovenija
2992 ogledov

Bolniško naj bi izkoristili za trgatev

vinska trta, trgatev Žurnal24 main
Ne strinjajo se s ponovno uvedbo 3-dnevne bolniške odsotnosti brez potrdila zdravnika.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) se ne strinja s ponovno uvedbo pravice do 3-dnevne bolniške odsotnosti brez potrdila o upravičeni odsotnosti, ki ga izda osebni zdravnik.

Kot so zapisali v odzivu, je bil ukrep oblikovan predvsem z namenom razbremenitve primarnega zdravstva v času nenadnega izbruha epidemije covida-19, ko se na to ni bilo mogoče prilagoditi oziroma pripraviti, zdaj pa je stanje drugačno. "GZS ne vidi potrebe po ponovni uvedbi takšnega ukrepa, saj je v času veljavnosti takšnega ukrepa s strani podjetij dobila mešane odzive. Podjetja niso poročala o večjih koristih za delodajalce, nasprotno, nekatera so navajala težave (npr. povečano koriščenje ukrepa v času trgatev, praznikov, šolskih počitnic …)."

Na ministrstvo za zdravje so naslovili še nekaj dodatnih predlogov, med drugim ponovno uvedbo kritja stroškov prostovoljnega cepljenja proti sezonski gripi iz proračuna ter ponovno uvedbo ukrepa pomoči za nakup hitrih antigenskih testov za samotestiranje ter subvencioniranje nakupa zaščitne opreme covida-19.

Želeli bi si tudi, da bi se ponovno uveljavil ukrep nadomestila plač delavcem zaradi karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Biba 06:39 30.december 2022.

    Glede na to, da nas je precej brez osebnega zdravnika in kljub temu zbolimo, potrebujemo pa bolniško za delodajalca, ta ideja ni trapasta. Ker sem predkratkim prebolela korono in sem rabila zdravnika, sem situacijo rešila s celodnevnim klicanjem v ZD, ...prikaži več kjer sem imela zdravnika. Potem mi je sestra edine zdravnice, ki sploh dela te dni v ZD, odprla bolniško in me poslala na testiranje. Traja pa približno 5-8 ur, da dobiš zvezo..

  • zdrej 16:30 08.september 2022.

    Ne razumem, kaj se to tako komplicira. Taka "nepotrjena" bolniška naj bo manj plačana (seveda v deležu, da bo direktorja bolj bulejlu), pa marsikdo ne bo niti koristil, če res ne bo bolan. Če pa hoče polno bolniško, pa naj ...prikaži več gre do zdravnika. Saj ma takrat pa čas letat tam okoli. Delodajalci bodo manj jamrali. Recimo tam 10% plače.

  • Fanja_Tajon 06:19 08.september 2022.

    To kar govoriš so floskule. Čudno, da nisi napisal da nič ne delajo. Ker pri 5 milijardah dobička privat sektor noče dellt, lahko uzakonimo 13 in 14 plačo tako kot v Avstriji. Prav tako naj jim zvišajo prispevke za zdravstvo, ...prikaži več, penzijo itd, delavcem pa znižajo. In seveda naj se ne dotikajo zakona prejšnje vlade po katerem se zvišuje dohodninska olajšava. Če bo kdo propadel pa naj.