Slovenija
13 ogledov

Bolnišnica želi digitalni mamograf

Preventiva. Pridobitev bi skrajšala čakalne vrste in število preiskav. Za rakom dojke zbolevajo vse mlajše.

Kranj. Bolnišnica za porodništvo in ginekologijo zbira sredstva za nakup digitalnega mamografa. Vrednost investicije je okrog 400 tisoč evrov, direktorica Andreja Cerkvenik Škafar pa je prepričana, da bi bilo z njim odkrivanje raka na dojkah učinkovitjše.

Za rakom na dojkah pri nas zboli tisoč žensk na leto, kar ga uvršča med najpogostejše; obolele pa so vse mlajše. Zgodnje odkrivanje je zato bistvenega pomena, moderne naprave pa postopek precej olajšajo, je željo po nakupu pojasnjevala Cerkvenik Škafarjeva. V nasprotju z analognim mamografom, s katerim opravijo pet tisoč pregledov na leto, digitalni ponuja visoko kakovostno sliko na računalniškem monitorju, pregledali bi več žensk, zmanjšali čakalne dobe in število preiskav, našteva.

Upajo na pomoč
Cerkvenik Škafarjeva že zdaj ugotavlja, da potrebnih sredstev sami ne bodo mogli zbrati, zato upa na pomoč lokalne skupnosti. “Zavedamo se, da smo sredi gospodarske krize, vendar bolezen se za recesijo ne zmeni,” je sklenila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.