Slovenija
1779 ogledov

Bolnišnice prejele napotke za sanacijo stroškov

UKC Ljubljana Saša Despot
Bolnišnicam so postavili ogledalo.

"20 odstotkov stvari, ki jih naredijo v bolnišnicah, ne bi bilo treba narediti," je danes povedal Mitja Košnik, član sanacijskega odbora na ministrstvu za zdravje, ki je bolnišnicam v sanaciji poslovanja poslal smernice sanacije. 

"Namen tega dokumenta je nastaviti bolnišnicam ogledalo, kaj lahko izboljšajo same," pravi Košnik in poudarja, da ne gre za dodatno varčevanje, pač pa za za zmanjševanje nepotrebnih stroškov. "Treba je identificirati tistih 20 odstotkov denarja, ki ga zapraviš, ne da bi imel od tega kakšno korist."

Bolnišnice prejele 135,7 milijona evrov

15 slovenskih bolnišnic je imelo konec leta 2016 skupno 170 milijonov evrov izgube, zaradi česar so se znašle v likvidnostnih težavah. Zaradi neplačanih računov je prišlo do težav z dobavitelji in težav pri izplačevanju plač zaposlenim.

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto Bolnišnica Slovenija Bolnišnica Topolšica vendarle izplačala plače, ne pa tudi prispevkov

Konec novembra je tako vlada tem bolnišnicam odobrila 135,7 milijona evrov, kar je znašalo 80 odstotkov izgub. Kljub finančni injekciji, je lani negativno poslovalo pet bolnišnic, splošna bolnišnica Brežice, Celje, Trbovlje, Murska Sobota in UKC Maribor.

"Številne laboratorijske preiskave nepotrebne"

Najpogostejše nepotrebne aktivnosti bolnišnic se po besedah Košnika, sicer nekdanjega direktorja klinike Golnik, nanašajo na laboratorijske preiskave, ko zdravniki naročijo paket storitev, potrebujejo pa le nekaj parametrov. Racionalnejše bi se morali izvajati tudi kontrolni pregledi, za katere ni nujno, da so opravljeni v bolnišnicah in hospitalizaciji bolnikov, pri kateri bi lahko preglede opravili v enem dnevu, torej v dnevnem hospitalu.

Svet UKC Ljubljana, ta je imel najvišji akumulirani minus 100 milijonov evrov, danes odloča o imenovanju novega generalnega direktorja. Za to funkcijo se poteguje pet kandidatov, tudi sedanji v. d. direktorja Aleš Šebeder. Šebedra, ki prihaja iz gospodarstva, je svet UKC Ljubljana imenoval za v. d. direktorja konec konec lanskega leta, ko so krivdno razrešili Andraža Kopača.

Na poti v večjo specializacijo bolnišnic?

Sanacijske smernice predvidevajo tudi okrepljeno sodelovanje med bolnišnicami. "Bolnišnica mora delati kot podjetje, z željo po optimizaciji procesov. Potrebno je okrepiti sodelovanje med bolnišnicami. Če nekdo neko dejavnost izvaja v minimalnem obsegu, je ta lahko slabše kvalitete in to storitev lahko kupi pri drugi bolnišnici," razlaga Košnik.

dojenček porodnišnica Slovenija Ministrstvo namerava pripojiti kranjsko porodnišnico k jeseniški bolnišnici

Odgovor bolnišnic do konca marca

Uprave bolnišnic v sanaciji bodo tako morale uravnotežiti poslovanje in sprejeti organizacijske ukrepe, ukrepe na področju zalog in dobave materiala ter izkoriščenosti medicinske opreme. Sanacijski program morajo bolnišnice pripraviti do konca marca. Sanacija bo trajala, dokler sanacijski odbor ne bo ugotovil, da so izpolnjeni colji in namen sanacije ali najpozneje do konca leta 2021.

 

Komentarjev 2
  • Avatar jezeran
    jezeran 05:08 15.februar 2018.

    Najbolje da sploh nič več ne delajo, pa samo še plačo vlečejo. Že tako vidiš da se po UKC samo še sprehajajo, pogovarjajo, delajo pa nič

  • Jožef Koprivnikar 18:28 14.februar 2018.

    Številne nepotrebne, žal pa se to izkaže ko so že opravljene.Najbolje ukiniti vse, pa ne bo nihče kriv, napotki k specialističnim pregledom in želje da bi bili zdravniki ki jim le temeljite preiskave pokažejo kaj in kako kaznovali kam plove zdravstvo.