Slovenija
7602 ogledov

Bomo danes presegli 7.000 potrjenih okužb?

Testiranje na covid-19 Profimedia
Število v torek izdanih TAN kod je za 63 odstotkov višje od ponedeljkovega števila.

Število potrjenih okužb se še naprej povečuje. V torek je bilo izdanih kar 6.809 TAN kod, kar je največ doslej. Pred tem je bilo najvišje število izdanih TAN kod v enem dnevu 4.195, kolikor jih je bilo izdanih 3. novembra lani. 

V ponedeljek je bilo potrjenih 5.164 novih primerov okužbe, kar je daleč največ doslej. Če se bo nadaljevala približno 150-odstotna rast potrjenih okužb, lahko pričakujemo, da bo že ta teden dnevno potrjenih več kot deset tisoč primerov novih okužb. Ob takšnem številu okužb narašča tudi potreba po testiranju, kar predstavlja precejšen izziv tudi za laboratorije, ki obdelujejo teste. 

Matjaž Leskovar v svoji napovedi napoveduje, da bomo vrh potrjenih okužb dosegli do konca januarja, v bolnišnicah pa v začetku februarja, "ko bi se lahko približali zasedenosti bolnišnic na vrhuncu četrtega vala"Ocenjeno reprodukcijsko število je približno 1,4. "Ocenjujemo, da je dovzetnih še približno četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada," še ugotavlja Leskovar. 

V UKC Ljubljana je zaradi koronavirusa vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni, ustanova pa prehaja v fazo 3. Kljub ukrepu krajšanja karantene na sedem dni pristojni v največji slovenski bolnišnici ocenjujejo, da bodo do konca tedna soočeni s situacijo, ko bodo tudi zaposleni, ki so bili v visoko rizičnih stikih, še naprej v delovnem procesu, dokler jim ne bo potrjena okužba. 

V četrtek bo trenutne razmere ocenjevala vlada. Možno je, da bodo zaradi hitrega širjenja okužb sprejeli dodatne ukrepe. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 8
  • suineg7878 08:49 12.januar 2022.

    Dajmo laboratorijski delavci, stisnite še malo, da prebijemo magično mejo. Če ne pa bomo s svinčnikom dodali, da pridemo do željenega cilja!

  • PaPajapopi 07:48 12.januar 2022.

    Bomo danes presegli 7.000 potrjenih okužb? Bomo, če boste tako priredili številke !

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:43 12.januar 2022.

    V Švici v kantonu Bern so pozvali k ukinitvi ukrepov, ki ničesar ne rešujejo in k vrnitvi asimptomatskih zdravstvenih delavcev iz nepotrebnih karanten v bolnišnice...Prav tako WHO in EMA opozarjajo, da večkratno cepljenje ni rešitev ker slabi imunsko odpornost...Očitno se ...prikaži več plošča obrača in svetujem uredništvu, da se prilagodi in neha lajnati to nikoli končano zgodbo o učinkovitem cepljenju, ker je to laž !!