Slovenija
36 ogledov

Bomo leteli iz Maribora v Indijo?

Letališče Edvarda Rusjana Maribor. (Foto: Borut Cvetko/Mediaspeed) Žurnal24 main
V Aerodromu Maribor se dogovarjajo o vzpostavitvi redne letalske povezave med Mariborom in Indijo.

Na Letališču Edvarda Rusjana Maribor potekajo dogovori o vzpostavitvi redne letalske povezave med Mariborom in Indijo, kar pa je med drugim odvisno od izgradnje potniškega terminala in izbora dolgoročnega najemnika letališča. Najprej je treba izbrati novega izvajalca gradbenih del, ker je ministrstvo za promet prekinilo pogodbo z SCT, na razpis pa so prispele tri nepopolne prijave, zato ga morajo ponoviti.

Trenutni upravitelj ima veliko težav

Zaradi zastoja pri prenovi potniškega terminala ima Aerodrom Maribor, ki trenutno upravlja letališče, nemalo težav pri poslovanju. "Če bi bil razpis dovolj kvalitetno napisan, bi se v tem trenutku dela že brez težav nadaljevala," je prepričan direktor Marko Gros. Neuradno naj bi bilo dela še za približno štiri mesece.

Kljub vsemu kujejo dolgoročne načrte. Med rednimi linijami, ki jih predvidevajo že letos, najbolj stavijo na indijsko tržišče. "Pogovarjamo se s podjetjem, ki bi rado na tem letališču uredilo postajo za prevoz potnikov iz Indije naprej po Evropi," je pojasnil Gros.

Razpisi za dolgoročni najem neuspešni

Na Aerodromu Maribor prav tako še čakajo na razpis za dolgoročnega najemnika letališča, saj jim konec leta poteče pogodba. "Na objavljena dva razpisa za koncesionarja se nismo prijavili, ker so bili pogoji preostri. Pravzaprav se nihče ni prijavil nanju," je povedal Gros, zato je minister Patrick Vlačič ob vladnem obisku regije napovedal spremembe zakona o letalstvu za lažjo oddajo letališke infrastrukture v dolgoročni najem. Gros je dodal še, da se bodo na naslednji razpis prijavili, če bodo pogoji pravi. Družbi so sicer po dveh lanskih neuspešnih razpisih za 30-letni najem letališča začasno podaljšali najemno pogodbo še za eno leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.