Slovenija
180 ogledov

Borimo se za obstoj, potem pa tak predlog!

denar bankovci Profimedia
V Obrtni zbornici Slovenije ostro nasprotujejo predlogu, da bi bila božičnica obvezna.

Glede na izjemno težko situacijo zaradi energetske krize, v OZS ostro nasprotujemo predlogu za uvedbo obvezne božičnice, so nam odgovorili na naše vprašanje, kako komentirajo predlog ministra za delo Luke Mesca, da naj bo božičnica obvezna tako kot je regres.

"Obrtniki in podjetniki se v teh časih borijo za obstoj podjetij in za ohranitev delovnih mest. Obvezne božičnice pa predstavljajo dodatno obremenitev, ki si je v tem trenutku številni ne morejo privoščiti. V OZS zagovarjamo dostojne plače, vendar pa menimo, da bi moralo biti izplačilo božičnice prostovoljno in ne obvezno. Prepričani smo, da bodo tisti delodajalci, ki si to lahko privoščijo, svoje delavce zagotovo nagradili in jim izplačali tudi božičnico," je dejal predsednik OZS Blaž Cvar.

"Na GZS konkretnega predloga še nismo prejeli, zato podrobnosti ne moremo komentirati. Menimo pa, da je zakonska ali kakršna koli pravna obveznost izplačila nagrade za poslovno uspešnost, t. i. božičnice, ki bi izhajala na podlagi sklenjenega delovnega razmerja, nesprejemljiva. Takšne rešitve tudi primerljive države ne poznajo. Zavoljo tega takšnega predloga na GZS ne podpiramo. Menimo, da je davčna obravnava nagrade za poslovno uspešnost tista, ki davčno stimulira delodajalce k izplačilu 14. plače (če je regres 13.). Zato podpiramo ohranitev ugodne davčne obravnave tega izplačila, saj omogoča delodajalcem ustrezen manevrski prostor, ki ima ugoden vpliv na produktivnost zaposlenih in poslovno klimo v podjetjih. Prepričani smo, da bo o predlogu ministra v nadaljevanju razpravljal in odločal ESS," pa so o predlogu povedali v Gospodarski zbornici Slovenije. 

Na ministrstvu za delo so sicer dejali, da bodo morali predlog uskladiti tudi s socialnimi partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega sveta, kar bi lahko pomenilo, da je ta predlog pokopan, saj se delodajalci, kot kaže, z njim ne bodo strinjali. Seveda pa je ključno vprašanje, kakšne spodbude ali pomoč podjetjem bo ministrstvo ali vlada še dala na mizo. 

 

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • papak 18:43 07.september 2022.

    Vsa d.o.o. podjetja bi morala obvezno izplačat božičnico. Država pa še dodatno malo pomagat.

  • kapibara1 16:13 07.september 2022.

    Obvezno izplačilo Božičnice, naj obvezno izplača predlagatelj..