Slovenija
6733 ogledov

Mesec: Predlagamo obvezno božičnico za vse

Prva seja nove vlade, Luka Mesec Vlada RS
"Predlagali smo obvezno božičnico za vse, če bo to sprejeto, se bo delavcem izplačala v višini minimalne plače," je včeraj na posvetu Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti dejal minister Luka Mesec.

A hkrati je Mesec dodal, da bodo iskali skupne rešitve. Predstavniki delodajalcem so mu sicer takoj povedali, da bodo predlogu nasprotovali, če ne bodo dobili nič v zameno.

Tako ni jasno, ali bo Mesec predlog dal na vlado in poslal v parlament, če bodo delodajalci proti. Na odgovore, kaj menijo v Gospodarski zbornici Slovenije, Združenju delodajalcev Slovenije in Obrtni zbornici Slovenije še čakamo. 

"Gre za predlog ministrstva za delo, ki ga nameravamo vključiti v novelo Zakona o delovnih razmerjih, da bi na ta način v času draginje pozimi pomagali delavkam in delavcem, z božičnico vsaj v višini minimalne plače.  Predlog pa bomo morali uskladiti tudi s socialnimi partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega sveta, zato na tem mestu konkretnejših informacij še ne moremo podati" so nam odgovorili na naša vprašanja.  

Bomo dobili dobrih tisoč evrov božičnice ali lahko tudi dvakrat toliko?

Tako še ni jasno, kakšna bi bila davčna obravnava te obvezne božičnice. Če bi bilo enako kot pri regresu, bi bila do višine povprečne plače, ki trenutno znaša 2.007,64 evra, oproščena prispevkov in dohodnine.

Minimalna plača sicer trenutno znaša 1.074,43 evra bruto, takšno bo tudi neto izplačilo, če bo obvezna božičnica izplačana na enak način kot regres.

Mnoga podjetja že zdaj izplačujejo božičnico in njihovim delavcem bi nova ureditev prinesla le višje neto izplačilo, podjetja v težavah pa bi obvezno nakazilo v višini 1074 evrov za vsakega delavca zelo obremenila.

Veliko novost bi obvezna božičnica pomenila tudi za javni sektor, kjer je doslej niso poznali, država pa bi za nakazilo potrebovala skoraj 200 milijonov evrov.

Zdaj je božičnica oproščena le dohodnine, prispevkov pa ne 

Od začetka letošnjega leta se božičnica, 13. plača oziroma plačilo za poslovno uspešnost ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji oziroma do višine 100 % povprečne mesečne plače delavca, vključno z nadomestili plače, izplačanih za zadnjih 12 mesecev pri delodajalcu, če je to za zavezanca (delavca) ugodneje.

Povedano bolj po domače, zdaj je treba od božičnice plačati prispevke, oproščena pa je dohodnine. To pomeni, da bo v primeru obvezne božičnice, ki bi bila oproščena tudi prispevkov, prišlo do občutnega izpada prihodkov v pokojninsko in zdravstveno blagajno.

Za oprostitev dohodnine morajo biti izpolnjeni vsi naslednji pogoji:

"- gre za dohodek, izplačan v zvezi z delovnim razmerjem, pri čemer je lahko izplačan tudi v naravi, torej ni nujno, da gre za del plače za poslovno uspešnost kot jo določa zakon, ki ureja delovna razmerja, ki mora biti izplačan le v denarju,

- dohodek ima po vsebini naravo plačila za poslovno uspešnost, torej ni relevantno poimenovanje dohodka v splošnem aktu delodajalca ali kolektivni pogodbi; kot plačilo za poslovno uspešnost se ne more obravnavati dohodek, ki po svoji naravi oziroma vsebini (glede na določitev upravičenosti) ni opredeljen z vezavo na poslovno uspešnost posameznega poslovnega subjekta, skupine ali njegovega sestavnega dela, temveč na delovno uspešnost posameznega delavca,

- pravica do dohodka je določena v splošnem aktu delodajalca ali kolektivni pogodbi, torej plačilo, ki temelji samo na pogodbi o zaposlitvi ne izpolnjuje tega pogoja, in

- dohodek je izplačan vsem upravičenim delavcem, torej dohodek mora biti izplačan vsem upravičenim delavcem po splošnem aktu delodajalca ali po kolektivni pogodbi,"

na svoji spletni strani pojasnjuje finančna uprava.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 61
  • Avatar pantani
    pantani 07:36 08.september 2022.

    Zakaj pa ne,tudi v Avstriji imajo uzakonjeno 13. plačo in božičnico!!!

  • kapibara1 16:09 07.september 2022.

    Kdo bo dal denar za obvezno Božičnico ? Privatniki nimajo, jim je celo jahte dražja energija popapcala.. Predlog da za obvezno Božičnico, da obvezno predlagatelj..!!

  • rd2dmk2 15:09 07.september 2022.

    ja no vsem. bodo dobili tudi dostavljači pri Voltu ? ne ! bodo dobili zaposlini po podjemnih pogodbah ? NE ! torej kdo bo pa dobil ? JU . s.p bo dobil ? iz proračuna ? sorry Luka, ampak to ...prikaži večto je nekako tako , kot izobraževanje za starce.. če ne gre za vse, naj ne bo za nikogar.