Slovenija
6253 ogledov

Borut Pahor: "S tem se bom ukvarjal kasneje"

Borut Pahor
1/11
Saša Despot
Aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju, ki se bo danes sestal z novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar, funkcija preneha čez dober mesec.

Aktualni predsednik republike Borut Pahor, ki končuje drugi mandat v predsedniški palači, bo posle predal 23. decembra na slovesni primopredaji in zaprisegi. Njegovo pisarno bo po tem zasedla Nataša Pirc Musar.

"S tem se bom ukvarjal kasneje"

Kaj bo delal po desetih letih, kolikor je bil predsednik države, Pahor še ne ve. "Z vprašanjem, kaj bo počel po letu dni, se sedaj ne ukvarja, ker bo potem za to dovolj časa, sedaj se v celoti posveča svojim nalogam, ki jih bo opravljal vse do 22. decembra letos," na vprašanje, kaj bo Borut Pahor počel po prenehanju funkcije, odgovarjajo v njegovem kabinetu.

Borut Pahor | Avtor: Instagram Instagram

S politiko zaključil?

"Predsednik Pahor namerava z zaključkom drugega predsedniškega mandata končati politično kariero. Devetkrat zapored je bil na različnih volitvah izvoljen na različne položaje v domači in evropski politiki, po zaključku predsedniškega mandata pa politične kariere ne načrtuje več," so v Pahorjevem kabinetu za časnik Večer sporočili pred dobrim letom in pol.

Vrnil bi se v SD

Pahor, ki je ob izvolitvi za predsednika države zamrznil članstvo v stranki SD, ki jo je vodil 15 let, je nedavno sporočil, da se namerava pogovoriti z vodstvom stranke o ponovni pridružitvi, a da ne načrtuje globljega političnega udejstvovanja. ''Rad bi se z vodilnimi ljudmi iz stranke posvetoval in ravnal tudi tako, da bo njim prav,'' je dejal.

tanja pečar, borut pahor | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed

Finančno preskrbljen vsaj eno leto

Predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, niti ni izpolnil pogojev za upokojitev po splošnih predpisih, ima pravico do nadomestila plače v višini plače predsednika republike, dokler se ne zaposli oziroma dokler ne izpolni pogojev za upokojitev po splošnih predpisih, vendar najdlje eno leto po prenehanju mandata, pravi zakon. 

Borut Pahor se je že v začetku mandata odpovedal izplačilu dnevnic in kilometrine za službena potovanja in to velja še zmeraj.

3000 evrov premalo, da bi preživel mesec

Predsednik republike je uvrščen v najvišji, 65. plačni razred, kar pomeni, da prejema 5.663,42 osnovne bruto plače, kar je 3.296,33 neto. Leta 2010, ko je Pahor, takrat predsednik vlade, prejemal okoli 3000 evrov, je na konferenci o študentskih vprašanjih študentom dejal, da "mesečno zasluži 3002 evra, da od svoje plače ne more preživeti meseca in živi od tega, kar je zaslužil prej". 

Pahor bo po koncu mandata v skladu z zakonom leto dni uporabljal pisarno bivšega predsednika republike, so potrdili v njegovem kabinetu. Predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija, ima pravico do pisarne, svetovalca in delavca, ki opravlja administrativne in tehnične naloge, ter uporabe službenega vozila z voznikom za čas, kolikor je opravljal funkcijo predsednika republike, vendar največ pet let. Funkcijo svetovalca bivšega predsednika bo opravljala dr. Alja Brglez.

Špeli Vovk, Pahorjevi predstavnici za stike z mediji, funkcija poteče s potekom funkcije predsednika republike Boruta Pahorja. 

Božiček in Pahor | Avtor: Saša Despot Božiček in predsednik Pahor sta obiskala otroke na drsališču Ledena fantazija na Kongresnem trgu v Ljubljani, Saša Despot

Vsaj eno leto še varovana oseba

Sredstva za delovanje pisarne morajo biti v uradu predsednika republike posebej zagotovljena, o porabi sredstev pa odloča sam nekdanji predsednik. Finančno poslovanje za pisarno opravljata urad predsednika republike in ministrstvo, pristojno za finance.

Predsednik Pahor bo po končanju koristil pravico do varovanja, ki jo ima eno leto po prenehanju opravljanja funkcije. O tem, ali bo Pahor imel varovanje dlje kot eno leto, bo odvisno od varnostne ocene, ki jo poda policija. 

Komentarjev 20
  • lojs 14:10 15.november 2022.

    je pa res čudno, odkod toliko aktivistov,... in če je kaj nedopustno, je to, da imajo tako različna mnenja ... ne vem, kdo bi razumel te aktivisti

  • Ender3 13:35 15.november 2022.

    Čudovit dan bo, ko se znabimo izdajalca nacionalnih interesov.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:21 15.november 2022.

    Dokler bo prejemal državni denar, tudi po prenehanju predsedniške funkcije, se mu bo verjetno res sladko j_balo.