Slovenija
72 ogledov

Bošnjak poslal odstopno izjavo

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak je v državni zbor poslal odstopno izjavo.

Viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak se zaradi novih izzivov poslavlja s tega položaja. V torek je v državni zbor že poslal odstopno izjavo, o svoji odločitvi je obvestil tudi svet Banke Slovenije. Odstop sledi lanski ugotovitvi KPK, da je Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja. Marko Bošnjak je mandat viceguvernerja nastopil marca 2016. Mandat bi mu potekel čez dve leti.

Novico o odstopu je dopoldne sporočil Bošnjak, nato pa so jo potrdili tudi v Banki Slovenije, kjer so zapisali, da bo z razrešitvijo v DZ prenehala tudi pogodba o njegovi zaposlitvi v Banki Slovenije. "Skladno s tem bomo predlagali predsedniku Republike Slovenije, da začne s postopkom imenovanja novega člana sveta Banke Slovenije," so dodali.

Konec lanskega leta se je znašel pod lupo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ker naj bi pri oddajanju stanovanja utajil davke. Bošnjaka je na KPK prijavila Banka Slovenije. KPK je od Bošnjaka zahtevala dokazila o plačanem davku za oddajanje stanovanja, ki pa jih po besedah predsednika komisije Borisa Štefanec Bošnjak ni predložil. 

Bošnjak je takrat prek odvetnikov sporočil, da je bilo njegovo ravnanje v popolnem skladju z zahtevami kodeksa. Kodeks Banke Slovenije iz decembra 2016 namreč pravi, da v povezavo z integriteto ni treba razkrivati zasebnih poslov, še posebej ne podatkov, ki predstavljajo davčno tajnost. V to kategorijo, so takrat zapisali v izjasnitvi, sodi tudi dajanje lastnih nepremičnin v najem. 

banka Slovenije Slovenija Viceguverner zatrjuje, da je ravnal v skladu z zahtevami kodeksa

Bošnjak je v izjasnitvi KPK očital, da postopek proti njemu ni bil voden tako, kot je sicer predvideno, saj mu ni bilo pojasnjeno, kakšen postopek se vodi zoper njega in katera rešitve kodeksa Banke Slovenije mu je očitana. 

Banka Slovenije Slovenija Viceguverner Banke Slovenije menda na črno oddajal stanovanje

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.