Slovenija
1340 ogledov

Boštjan Poklukar: "Očitno je, da so želeli delovati politično"

Boštjan Poklukar Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
KNOVS je zlorabil pooblastila, ocenjuje notranji minister

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je najostreje obsodil torkov nadzor Knovsa na policiji, saj ocenjuje, da je zlorabil svoja pooblastila in pristojnosti, so v odzivu zapisali na ministrstvu. "Očitno je, da so želeli delovati politično," ocenjuje minister in to vidi kot nedopustno in nesprejemljivo.

Pooblaščena skupina Knovsa je v torek namreč opravila nenapovedan nadzor na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec.

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Slovenija Policija vztraja, da je Mahnič grozil, Janša odgovarja

Na policiji so skupini očitali postavljanje vprašanj izven zakonsko določenega okvira. SDS pa policiji očita zavračanje parlamentarnega nadzora. Posledično so štirje poslanci SDS in poslanka NSi, ki so člani preiskovalne komisije v zadevi Kangler, odločili, da podatke, ki jih ni dobil Knovs, zahtevajo v okviru te komisije. Zanimajo jih vpogledi v podatke o preteklih prekrških vseh poslancev in članov vlade, s katerimi bi se lahko pritiskalo na poslance.

"V ministrstvu za notranje zadeve spoštujemo mehanizme nadzora, med katere nedvomno sodi tudi parlamentarni nadzor. In nesporno je, da je slovenska policija najbolj nadziran organ v državi," so sporočili z notranjega ministrstva a hkrati poudarili, da morajo ti nadzori temeljiti na zakonsko predpisanih pogojih oziroma morajo biti izvedeni v okviru pristojnosti, ki jih posamezen nadzorni organ ima.

 Policija je že začela preverjati navedbe v primeru domnevnega vohunjenja za člani strank in izvajanja nadzora nad posameznimi izpostavljenimi javnimi osebami iz politike in gospodarstva, so sporočili z Generalne policijske uprave. Kot so zapisali, je z dosedanjimi ugotovitvami policija seznanila pristojno državno tožilstvo.

Popoldne se je na twitterju že drugič danes odglasil predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec. PO tem, ko je zjutraj ocenil, da je šlo za napad na Policijo brez primere, je zdaj izrazil prepričanje, "da je obisk KNOVS-a na Policiji namenjen ugotavljanju napredovanja preiskav o financiranju stranke SDS, ne pa skrbi za varnost politikov pred prisluškovanjem. Slovenska policija dela strokovno in je vredna zaupanja!"

Člani Knovs so, kot je potrdila generalna direktorica Policije Bobnarjeva, zahtevi tudi vpogled v predkazenski postopek glede financiranja medijev bluzu SDS. 

Alenka Bratušek Slovenija V SMC in DeSUS zaskrbljeni, v SAB ne verjamejo v naključja

 

 

Komentarjev 3
  • Ivo 19:24 19.februar 2020.

    Kdo je najbolj nadzorovan organ v državi? Kake vice toti pokajo, da se valjam po tleh od smeha...

  • wolf.ata 18:47 19.februar 2020.

    prisluškujeta M. Šarec in D.Črnčec kaj se dogovarjajo na desni koaliciji(v nastajanju),da bi kaj slišali,da pač minirajo pogajanja in potem nekaj skupaj spravijo,da ostane rdeča klika na oblasti,sedaj so pritisnili po Lovčevi še na Bratuškovo,po Sloveniji pa Cigani požigajo in ...prikaži več delajo kaj hočejo,policija pa se skriva v pisarnah in skrivajo prisluhe itd.,moje mišljenje-slutnje 99,9 % .....

  • maresem 18:22 19.februar 2020.

    Kluka, ti si car... ne bi ti zaupal nitio kure past.