Slovenija
16552 ogledov

Policija vztraja, da je Mahnič grozil, Janša odgovarja

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Saša Despot
Ostre besede med funkcionarji SDS in policijo po torkovem nadzoru Knovsa na NPU se nadaljujejo.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je danes še enkrat ponovila, da Slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike. Policija je strokovna služba, ki zagotavlja varnost državljanov, je dejala. "Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije in z žuganjem njenemu vodstvu," je dodala. 

Poudarila je, da policija spoštuje parlamentarni nadzor in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knova) zagotavlja vse potrebne podatke in vpoglede v dokumentacijo v okviru zakonskih pristojnosti, kar je pojasnila tudi članom Knovsa, ki so se v torek zglasili pri njej. Ukrepi, ki jih Knovs nadzira, so prikriti preiskovalni ukrepi. Odgovorov na konkretna vprašanja o operativnih zadevah in odprtih predkazenskih postopkih niso dobili. Za to bi bilo treba spremeniti zakon, kar je članom komisije tudi povedala. 

Ustna vprašanja, ki so jih zastavili generalni direktorici policije, so se nanašala na konkretne postopke, tudi na vpoglede policistov o določenih poslancih, politikih. Pri tem je dodala, da policija redno vrši nadzor nad tem, kdo vpogleduje v podatke ter zatrdila, da se policija na morebitna odklonska ravnanja v lastnih vrstah odziva. 

Napovedala je, da bo policija storila vse, da prepreči širjenje lažnih novic ter ohrani in okrepi zaupanje ljudi. Policija se je danes prek Twitterja odzvala na tvit poslanca SDS Žana Mahniča, kar, kot je dejala Bobnarjeva, ni ustaljena praksa. Pojasnila je, da so se za to odločili v imenu interesa resnice in pravice. 

Janša: To je grožnja ustavni ureditvi

Prvak SDS Janez Janša je danes na Twitterju zapisal, da zavračanje parlamentarnega nadzora predstavlja grožnjo ustavni ureditvi.

"Ustava in zakoni ščitijo državljana, ne funkcionarje. Bistvo problema je, da policija ni dovolila parlamentarnega nadzora. Z lahkoto bi ovrgli sume, če vse počnete zakonito. 25., 26. in 27. člen zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb so jasni," je še napisal Janša.

Členi govorijo o poteku parlamentarnega nadzora, med drugim v njih piše tudi, da so zaposleni v nadzorovani službi v okviru pooblastil, ki jih imajo na svojem delovnem mestu ali položaju, dolžni storiti, kar je potrebno, da komisija lahko izvršuje svoj nadzor in so dolžni pri tem z njo sodelovati.

Hkrati je policijo opozoril na kazniva dejanja, ki se dogajajo, "medtem ko zavrača parlamentarni nadzor in se prepira s poslanci". Ob tem je namreč tvitnil povezavo na novico o tem, da so zgodaj zjutraj neznanci v Moravčah razstrelili bankomat.

Člani Knovsa izvedli nenapovedan nadzor na NPU

Žan Mahnič, Jnez Janša | Avtor: Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Saša Despot
Pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), v kateri so bili poslanca SDS Žan Mahnič in Zvonko Černač ter poslanec DeSUS Branko Simonovič je namreč v torek na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravila nenapovedan nadzor, pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec. Na policiji so skupini očitali postavljanje vprašanj izven zakonsko določenega okvira in sporočili, da je Mahnič generalno direktorico policije Tatjano Bobnar pozval, da naj pomisli na svojo prihodnost.

Mahnič je nato na Twitterju Bobnarjevo pozval, naj napiše celotno njegovo izjavo in naj ne bo kot poslanka Jerca Korče, "ko je govorila o glavah in jo je magnetogram ujel na laži". "Dejal sem namreč, da naj pomisli na svojo prihodnost, ker če na Knovsu ugotovimo, da takšno početje policija ščiti, jo bomo kazensko ovadili," je dodal.

Žan Mahnič Slovenija Mahnič grozil direktorici policije

Na policiji so Mahniču odgovorili na Twitterju z zapisom: "Ko vas je generalna direktorica nekajkrat vprašala, ali ji s tem grozite, ste ji odvrnili, da ste vi voljeni, generalna direktorica policije pa imenovana od vlade. Kasneje pa dodali, da jo boste lahko kazensko ovadili, kar bi jo moralo skrbeti. To lahko potrdita tako namestnik generalne direktorice policije, kot direktor Uprave kriminalistične policije. Je potrebno še kaj dodati?"

Na Mahničev zapis se je na istem družbenem omrežju odzvala tudi Korčetova in zapisala, da je napad na neodvisne organe pregona jasen izkaz nespoštovanja večletne borbe za svobodno in demokratično družbo. "Napadi na sodstvo, novinarje, policijo ... kdo je naslednji na seznamu," se je vprašala.

Damir Črnčec Slovenija Črnčec ostro nad Janšo: SDS deluje kot mafija, Janšev edini motiv je maščevanje

V zvezi s parlamentarnim nadzorom na policiji se je s sporočilom za javnost danes odzvala tudi Alternativna akademija, ki poziva državni in politični vrh, da nemudoma obsodita poskus politizacije neodvisnih preiskovalnih organov in policije.

Mahnič je sicer zavrnil očitke o zlorabi Knovsa s strani SDS. Kot je dejal v izjavi, ki so jo povzeli na spletni strani SDS, niso "preverjali zadev glede poslancev SDS niti glede poslancev NSi. Tu je bilo govora o zaenkrat še aktualnih koalicijskih partnerjih, torej o SMC, DeSUS in SAB".

Komentarjev 40
  • kapibara1 10:18 20.februar 2020.

    Torej na SLO SŽ vedno grozijo s temle: Ne hodi čez nezavarovan železniški prehod, te bo vlak povozu..

  • maresem 10:01 20.februar 2020.

    Komunjare, danes ste pa zgodaj začeli svoj opusni ritual. Vas je začelo navijat po črevesju?

  • sam50 07:45 20.februar 2020.

    Ja,komandant mora pač zagovarjati vojake(a),ki so izvrševali njegov ukaz....