Slovenija
13587 ogledov

V SMC in DeSUS zaskrbljeni, v SAB ne verjamejo v naključja

Alenka Bratušek Saša Despot
Prvaka SMC in DeSUS sta zaskrbljena zaradi pisanja o domnevnem vohunjenju za člani strank, ki se pogovarjajo o novi koaliciji. V SAB ne izključujejo možnosti prisluškovanja predstavnikom stranke in družinskim članom.

Komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi je začela preiskovanje morebitne zlorabe obveščevalno-varnostnih služb proti aktualnim poslancem in ministrom iz političnih namenov, je sporočil njen predsednik Žan Mahnič. Mahnič je včeraj skupaj še z dvema članoma komisije na Nacionalni preiskovalni urad, da bi opravila nadzor zaradi suma, da sta premier v odhajanju Marjan Šarec in njegov državni sekretar Damir Črnčec obveščevalne službe zlorabila za uveljavljanje svojih političnih interesov.

Žan Mahnič Slovenija Mahnič grozil direktorici policije

Knovs ostal praznih rok, preiskovala bo Mahničeva komisija

Kot je danes pojasnil Mahnič, so jim na NPU omogočili vpoglede v tekoče odredbe glede poslancev DZ, predsednikov strank in ministrov, člani komisije pa niso mogli dobiti informacij, kdo je imel vpoglede v to dokumentacijo. Mahnič je generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, po tem, ko ni želela odgovoriti na vprašanje o operativnem delu, pozval, naj pomisli na svojo prihodnost.

"Danes ob 13, da smo začeli preiskovati sum zlorabe obveščevalno varnostnih služb z namenom pritiska na določene politike, da se ugotovi, ali je vse to, kar se govori od odstopa Marjana Šarca," pravi Mahnič. Povod za to je, kot pravi, izjava Dejana Židana o namigih glede vohunjenja za politiki glede katerih je Židan v oddaji Tarča na TV Slovenija pozval, da se raziščejo.

Kot pravi Mahnič, bo komisija, katere predsednik je, od policije bo zahtevala podatke, ki jih Knovs ni dobil. Do 29. februarja tako zahtevajo izpis vseh posegov v evidence za vseh 90 poslancev, ministrov in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle. Sklep so sprejeli štirje stalni člani komisije in en nadomestni, konkretno štirje poslanci SDS Mahnič, Franc Breznik, Franc Rosec in Alenka Jeraj ter poslanka NSi Tadeja Šuštar.

Mahnič prepričan, da Šarec vohuni za poslanci

Mahnič je na podlagi nekaterih fotografij, kot je fotografija avtomobila Karla Erjavca dan pred kongresum DeSUSa, dogodka s sinom Alenke Bratušek, ter informacij o fotografiranju zasebnih srečanj ministrice Pivčeve ter predvsem informacijami, ki jih je objavil portal Bojana Požarja, prepričan, da se za politiki vohuni. "Kaj je bolj efektivno kot to, da nekdo, ki mu ni interesu oblikovanje nove koalicije, gre do posameznega poslanca in mu reče, 'vemo, kdaj si napihal, kaj je tvoj sin delal, kaj se je dogajalo s tvojo ženo ...' Logično je, da se taki poslanci ustrašijo," razlaga Mahnič, ki je prepričan, da gre za specialno operacijo ene stranke kako si pokorit druge stranke.
"To so vse domneve, na komisije pa je, da jih razišče," pravi Mahnič. 

Marjan Šarec Slovenija Boštjan Poklukar: "Očitno je, da so želeli delovati politično"

V SAB ne verjamejo v naključja

Če obstaja vsaj en odstotek možnosti, da se nezakonita prisluškovanja izvajajo, jih je treba raziskati, je dejal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. V stranki take aktivnosti ostro zavračajo in se od njih distancirajo. Knovs ima po Pavličevih navedbah nalogo raziskovanja oz. nadzora in je prav, da to izvaja v skladu s pooblastili in zakonom. 

Jernej Pavlič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Glede torkovega nadzora na NPU Pavlič ni želel presojati, kaj se je zgodilo. Je pa Pavlič oster glede državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca: "Oseba, ki se je metod in dela učila pri prvaku SDS Janezu Janši, bo težko komentirala, kako na drugi strani delujejo, če sta skupaj delovala." Tako Pavlič ne verjame, da Črnčec teh metod dela ne pozna več.

Nenavadno srečanje sina Bratuškove s policijo

Navedbe medijev v zadnjem tednu so le potrdile, da se nekatere stvari res dogajajo, je dejal Pavlič, ki ne verjame več v naključja. V nedeljo opolnoči je enega od otrok predsednice stranke Alenke Bratušek takoj, ko je zapeljal s parkirišča izpred hiše, ustavila policija in uporabila vse preiskovalne metode. Te so bile po Pavličevih navedbah zelo nenavadne, zasliševali so tudi sopotnika. "V SAB v naključja ne verjamemo," je poudaril Pavlič.

Že v nedeljo je Bratuškovi sin povedal, da je bilo to zelo nenavadno srečanje s policijo. Opravljeni testi so bili sicer v redu. A policija oz. pristojni organi naj opravijo notranjo preiskavo, je dejal Pavlič.

Kakšnih metod dela je sposoben Črnčec, Pavlič ne želi komentirati, je pa ponazoril s slovenskim pregovorom: "Kar se Janezek nauči, to Janezek zna." Poudaril je, da pri tem ne misli na Janšo, ampak izključno na pregovor sam.

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Slovenija Policija vztraja, da je Mahnič grozil, Janša odgovarja

Po Pavličevem mnenju je nenavadno, da se od ponedeljka naprej poroča o prisluškovanju in sledenju družinskim članom predstavnikov strank, in da se je to zgodilo otroku Bratuškove. V SAB pričakujejo odgovore v najkrajšem možnem času. Na vprašanje, kdo to lahko razišče, je odgovoril, da so zakoni in pooblastila zelo jasni.

Knovs ima pooblastila, do katere točke lahko gre, vse drugo pa je stvar notranjega nadzora in drugih organov. A v SAB pričakujejo odgovore, ne samo v zvezi z njihovim primerom, ampak na sploh o tem, ali se v Sloveniji, v normalni demokraciji, res dogajajo take stvari, o katerih poročajo mediji, je še povedal Pavlič.

V SMC in DeSUS zaskrbljeni

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek verjame, da je Slovenija demokratična država. Take zgodbe ga sicer skrbijo, verjame pa, da bodo policija in ostali organi odločno ukrepali in odgovorili, če se kaj takega res dogaja, je dejal ob robu današnje seje Strateškega sveta za metalurgijo v Ljubljani.

DeSUS, Aleksandra Pivec | Avtor: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points Anže Petkovšek
Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je za sume, da jo nadzoruje vohunska mreža, izvedela v torek iz medijev. "Moram priznati, da sem malo zgrožena," je dejala ob robu 14. licitacije vrednejšega lesa v Podgorju pri Slovenj Gradcu. Ni želela oceniti, ali so sumi resnični, poudarila pa je, da so take metode in že samo razmišljanje o njihovi uporabi obsojanja vredni. Če sumi držijo, je po njenih besedah zadeve treba raziskati in ukrepati, ne glede na to, katera stran uporablja take metode. Kot je še dejala, sicer nima občutka, da bi jo kdo preiskoval ali nadzoroval.

NSi: Če obstaja najmanjši sum, naj se razišče

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v izjavi v DZ poudaril, da v stranki zavračajo kakršno koli zlorabo položaja. Če obstaja najmanjši sum, da je kdo zlorabil položaj, zasledoval ali prisluškoval komur koli, Horvat kot državljan in poslanec zahteva, da pristojni organi to čim prej razčistijo in sankcionirajo odgovorne.

Črnčec očitke zanika

Črnčec je očitke že zanikal, prav tako premier Marjan Šarec. Slednji se je danes ponovno odzval na Facebooku in med drugim napisal, da se ponavlja scenarij, ko Knovs opravi nadzor na NPU, ker naj bi se zlorabljal za zasledovanje političnih nasprotnikov. V resnici pa je zlorabljen Knovs. "Vse bolj je jasno, da je obisk KNOVS-a na Policiji namenjen ugotavljanju napredovanja preiskav o financiranju stranke SDS, ne pa skrbi za varnost politikov pred prisluškovanjem. Slovenska policija dela strokovno in je vredna zaupanja!," je popoldne tvitnil Šarec. 

Če Janši nasedajo predsedniki drugih strank, je to dovolj žalostno, "da bi pa komurkoli od predsednikov strank prisluškoval, pa ni potrebno, ker vse izvem iz medijev. Bi bilo škoda časa in denarja," je dodal.

Damir Črnčec Slovenija Črnčec ostro nad Janšo: SDS deluje kot mafija, Janšev edini motiv je maščevanje

Židan Šarcu in Janši, naj se umirita

Dejan Židan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Predsednik SD in DZ Dejan Židan je v današnji izjavi voditelje političnih strank, med njimi tudi Marjana Šarca in Janeza Janšo, pozval, naj s svojimi dejanji in besedami ne poglabljajo nezaupanja v delovanje institucij, pristojne organe pa, naj raziščejo "sume o nezakoniti uporabi prikritih metod in sredstev".

Kot je dejal Židan, gre pri očitkih o nezakoniti uporabi prikritih metod in sredstev še vedno zgolj samo za sume, na vprašanje, ali je sam zasledil določena nezakonita sledenja politikom, o čemer naj bi govoril v oddaji Tarča na TV Slovenija, je odgovoril, da je o tem govorila novinarka, sam pa da se je samo odzval na sume, ki so bili predstavljeni. "Ne vem, ali sumi držijo ali ne, želim pa, da se stvari razjasnijo," je dejal.

Na vprašanje, ali je Knovs po njegovem presegel svoje pristojnosti, ko je v torek opravil nadzor na policiji, pa je odgovoril, da konkretnih primerov ne želi ocenjevati. "Pričakujem, da vse institucije, ki imajo nalogo, da preiskujejo sumljiva dejanja, delujejo, morajo pa delovati v skladu z zakonodajo," je dejal predsednik dražvnega zbora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • mirror 16:01 20.februar 2020.

    Absolutna išče pozornost. Čeprav je malo verjetnosti za začasno vlado in tudi če bi bile volitve, Alenka nima nobene možnosti vstopa v parlament. Samo politično smetišče ji ostane.

  • Avatar ovca
    ovca 08:42 20.februar 2020.

    Ali bi lahko kupli parcelce, pa tem kvazi politikom dali vsakemu svoj vrtiček z igračkami? Bi bil potem mir?

  • sam50 07:42 20.februar 2020.

    Ja,če ustavijo kakšnega vplivnejšega človeka ali njegovega bližnjega,je to že nekaj nenavadnega in političnega,ko pa v enem dnevu nekomu dajo parkrat pihati,pa mu prebrskajo komplet vozilo in ne ugotovijo nepravilnosti,je pa to iz upravičenih razlogov in zakonito. Tudi pogled na ...prikaži več izvrševanje zakona ima dve plati.....