Slovenija
4367 ogledov

Boštjančič: Janševa vlada je delila bonboniere, zdaj smo v težavah

Novice: Janša stopil v bran Golobu - Robert Golob, Janez Janša Vlada RS
Fiskalnemu svetu se zdijo ti načrti nerealistični.

Odbor DZ za finance danes obravnava predlog rebalansa državnega proračuna, s katerim se poraba povečuje za približno 600 milijonov evrov. Prejšnja vlada je po potrditvi proračuna sprejela še vrsto dodatnih obveznosti, je pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič. "Vlada je pred volitvami delila vrsto volilnih bonbonier," je dodal.

Veljavni proračun za leto 2022 je DZ sprejel novembra lani v negotovih razmerah jesenskega vala epidemije. Ko je Boštjančič junija letos prevzel položaj ministra, mu je njegov predhodnik zatrdil, da mu javne finance pušča v dobrem stanju. "Pozabil pa je omeniti, da so bili po sprejemu proračuna sprejeti številni predpisi z visokimi finančnimi posledicami," je danes dejal Boštjančič.

400 milijonov evrov za zadnji paket zakonov

Med njimi je izpostavil zadnji interventni zakon za blažitev posledic covida-19 iz konca lanskega decembra, katerega finančne posledice so bile ocenjene na okoli 280 milijonov evrov, v resnici pa bodo verjetno znašale blizu 400 milijonov evrov. Poleg tega je prejšnja vlada podaljševala ukrepe, povezane z obvladovanjem epidemije, npr. veljavnost turističnih bonov. "Vlada je pred volitvami delila vrsto volilnih bonbonier v obliki dodatkov in zdaj že legendarnih digitalnih bonov," je dejal.

Naštel je še pocenjena vplačila v proračun EU, novo obveznost dodatnega zagotavljanja sredstev za izvajanje zakona o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti ter sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi brez finančnega vira. "Poleg tega je bila tik pred volitvami sprejeta novela zakona o dohodnini, vlada je hitela tudi z zaposlovanjem, kar se je vse odrazilo na odhodkovni strani proračuna," je dejal.

Klemen Boštjančič Novi davčni zakoni Slovenija Finančni minister povedal, komu bodo vzeli več in komu bodo denar dali

Z rebalansom bi se prilagodili aktualnim razmeram

Dodatno se je vlada letos soočila z zaostrenimi gospodarskimi razmerami, ki izhajajo iz vojne v Ukrajini in posledic na energetskih trgih, ter visoko inflacijo. Sprejela je številne ukrepe za naslavljanje draginje, je spomnil Boštjančič in dejal, da obravnavani rebalans pomeni prilagoditev aktualnim gospodarskim in geopolitičnim razmeram ter dejanskim potrebam.

Po novem so letošnji proračunski odhodki načrtovani v višini 14,6 milijarde evrov, prihodkov pa naj bi se v proračun steklo 12,5 milijarde evrov oz. približno milijardo evrov več, kot je predvideno zdaj. Predlog rebalansa vključuje vse ukrepe, ki niso imeli zadostnega kritja na postavkah in v proračunski rezervi, kot tudi ukrepe, ki so do konca leta načrtovani za blaženje posledic draginje za gospodinjstva in gospodarstvo, je zagotovil minister.

Fiskalnemu svetu se zdijo načrti nerealistični

Predlog rebalansa spremlja predlog sprememb odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za tekoče triletno obdobje v delu, ki se nanaša na leto 2022. Ta določa, da se zgornja meja izdatkov vseh štirih blagajn javnega financiranja za leto 2022 poveča za 1,3 milijarde evrov na 27,4 milijarde evrov, višji bodo lahko tudi odhodki državnega proračuna, zdravstvene in pokojninske blagajne ter občin.

Fiskalnemu svetu se zdijo ti načrti nerealistični. Proračunski primanjkljaj bo verjetno manjši od predvidenega, je dejal predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun in menil, da to odpira vrata tveganju za prekomerno porabo v prihodnjih letih, kar pa bi pomenilo strukturno poslabšanje stanja javnih financ. Boštjančič je sicer potrdil, da bodo proračunski odhodki morda nižji od načrtovanih, toda treba je upoštevati vse obveznosti.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 34
  • jakec42 09:17 25.september 2022.

    Bonbončki so samo za razbohoteno državno upravo,za rajo pa kislo zelje in krompir!!

  • Janez Mušič 08:34 25.september 2022.

    Zaradi svoje lastne nesposobnosti, iščejo krivca v prejšnji vladi. ENOSTAVNO POVEDANO SO NESPOSOBNI, PODOBNO ALI SLABŠE TAKO, KOT NE NOVINARJI ŽRBUTALA... KATASTROFA OD WC-PAPIR

  • jezero 15:21 24.september 2022.

    Severin Kračun je bil ob metanju denarja prejšnje vlade TIHO. Sunijo naj ga nekam!