Slovenija
22968 ogledov

Brane Gregorčič razlaga, zakaj tako burno vremensko dogajanje

Veter
Do konca tedna si še ne bomo oddahnili.

"Letošnji začetek decembra prinaša celemu območju Evrope nestanovitno vreme, posledično burna vremenska dogajanja na jugu Evrope in tudi pri nas," je o trenutni vremenski sliki povedal meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije za okolje. "Vremenska faza, ki smo ji bili priča včeraj in deloma danes, se počasi umirja, veter in padavine slabijo, meja sneženja se spuča in bo jutri spet dosegla nižine." Vremensko nevarnih dogodkov v naslednjih dneh ne pričakujemo, kar pa ne velja za hidrološki del. 

Poplave na Gorenjskem in v soški dolini

"V Sloveniji imamo povodenj, drugi poplavni val," pa je pojasnil hidrolog Janez Polajnar. "Gre za drugi poplavni val, prvi je bil včeraj." Po njegovih besedah bo težišče poplav danes na Gorenjskem in v Posočju. Reka Soča sicer ne narašča več, a bo voda bo še naprej dotekala proti Solkanu in nato preko meje, bo poplavila v srednjem toku na izpostavljenih mestih. Poplavljala bo tudi Sava v srednjem in spodnjem toku.

Soča | Avtor: Bralka Bralka

Reka Vipava še narašča, razlivala se bo na podobnih območjih kot včeraj, poplave v širšem obsegu pa po besedah Polajnerja lahko pričakujemo tudi na Ljubljanskem barju. Poplavljale bodo tudi manjše reke, predvsem Gradaščica. "Sovpadanje Gradaščice in Ljubljanice bo težave povzročalo na jugo-vzhodnem delu tega območja," je napovedal Polajnar.

Težko govorimo o umirjenem dogajanju. Pritoki rek so veliki, niso pa rekordni. Zlasti Sava Bohinjka in Soča bosta imeli enega največjih pretokov. Rekordni pretok na Soči je bil leta 2012. Govorimo o pretokih, ki so neobičajni in se zgodijo na nekaj let.

Janez Polajnar, hidrometeorolog pri Arso

Poplavljalo bo tudi na Škofjeloškem in v Poljanski dolini, prav tako je močno narasla reka Drava. "Ob 3. uri zjutraj so pričeli z obratovanjem hidroelektrarn po sistemu visokih voda," je razložil Polajnar in napovedal, da bodo narasle reke povzročale težave še ves teden, pri čemer se bo težišče v prihodnjih dneh premaknilo na kraške reke. Razlivala se bo reka Krka, prav tako bodo poplave na območju kraških polj. 

Poplave na Primorskem | Avtor: Anja Ščuka Anja Ščuka
Plimovanje morja je povišano in enako bo tudi v prihodnjih dneh.  "Zaradi močnega južnega vetra je gladina morja višja, zjutraj je v manjšem obsegu tudi poplavilo," je razložil Polajnar. "Včeraj je povišano plimovanje vplivalo na odtok zalednih voda proti morju, kar je dodatno povzročalo poplave na Obali."

Kako bo naprej?

Pri Arso napovedujejo, da se bo intenzivno vremensko dogajanje, ki smo mu bili priča, umirilo. "Prihodnji teden, od nedelje naprej, bo morda prinesel daljše obdobje hladnejšega in bolj stabilnega vremena," je povedal Gregorčič.

Veter | Avtor: Profimedia Profimedia

Temperaturne razlike, ki smo jim bili priča v zadnjih dneh so bile podobne kot decembra leta 2009. "Mrazu je sledila hitra otoplitev, še v nedeljo smo imeli temperature tudi do -20 stopinj Celzija, 24 ur pozneje pa precej nad ničlo," je razložil Gregorčič. "Smo na geografskem območju, kjer se take nagle ohladitve in otoplitve dogajajo, razlog je prodor atlanske vremenske fronte proti Sredozemlju in krepitev vetrov, ki so prinesli topel zrak iznad Afrike in zahodnega Sredozemlja."

Zima Vreme Slovenija Uau, kakšno temperaturno nihanje

Jutranje temperature so bile kot sredi poletja

Danes smo se zbudili v toplo jutro, z jutranjimi temperaturami kot sredi poletja. Podatki samodejnih merilnih postaj kažejo, da je bila jutranja temperatura med 5.30 in 6.00 v Dobličah pri Črnomlju kar 18 stopinj Celzija. Precej toplo je bilo tudi v Novem mestu, kjer  so namerili 17 stopinj Celzija, v Hrastniku, na Letališču Cerklje ob Krki, v Mariboru in Podčetrtku, kjer se je živo srebro že zgodaj zjutraj povzpelo do 16 stopinj Celzija. Pod ničlo je bilo le na Kredarici, kjer so namerili -2 stopinji Celzija. Več v spodnjem prispevku, kakor tudi o vremenski napovedi za naslednje dni.

Zima Vreme Slovenija Kakšna temperaturna razlika, za 40 stopinj Celzija!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ledena 17:54 12.december 2017.

    Franke. Razume ze svoj posel,zakaj pa bi moral v penzion,saj pa ni star.In.. dandanes kljub letom ,to ni vedno merilo.Si pomesal z Milojko?

  • franke 17:19 12.december 2017.

    BRANKO SE V NIČ NE RAZUME V PENZIJO NAJ GRE. NE DA ODŽIRA DELO IN DENAR MLAJŠIM BOLJ SPOSOBNIM.

  • Ana Vidic 13:12 12.december 2017.

    Toliko napak, kot jih je v tem članku, pa že dolgo nisem videla. Tudi na vašo spletno stran bom nehala hodit, saj mi z nepismenostjo povzročate stres. Adijo.