Slovenija
18175 ogledov

Bratušek: Za vse funkcionarje v vladi naj bodo pravila enaka

Marko Bandelli Saša Despot predstavitev kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marka Bandellija pred odboroma DZ za gospodarstvo in za zadeve EU
Odstopil prvi minister v Šarčevi vladi.

"Marko Bandeli je naredil napako, se zanjo opravičil in danes prevzel tudi odgovornost ter odstopil z mesta ministra,"  je po današnjem sestanku izvršnega odbora stranke SAB sporočila njena predsednica in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Premier Marjan Šarec je od ministra Marka Bandellija včeraj zahteval, da odstopi z mesta ministra, sicer bo v državnem zboru sprožil postopek za njegovo razrešitev. 

"Od Šarca zahtevamo enake vatle za vse"

Alenka Bratušek na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot
"Od gospoda Šarca pričakujemo, da ima enake vatle za vse, da visoke etične, moralne in komunikacijske standarde spoštuje in to zahteva od vseh funkcionarjev v vladi," je poudarila Bratuškova.

S tem je mislila predvsem na sekretarja v Šarčevi vladi Damirja Črnčeca, znanega po skrajnih izjavah v času, ko ni bil funkcionar.

Bratuškova je Šarcu očitala tudi, da ne spoštuje protokola o sodelovanju koalicijskih strank v katerem je zapisano, da v primeru, ko minister ne opravlja svoje funkcije v skladu s predpisi in etičnim kodeksom ali ne izvršuje vladnih sklepov in napake ponavlja, premier in predsednik stranke, iz kvote katere je minister, sporazumeta o tem, ali minister ostane ali se zagotovi izvolitev drugega.

Kot zamenjava za Marka Bandelija se neuradno omenja Maša Kociper. Bandeli se sicer vrača v poslanske klopi, državni zbor pa bo moral zapustiti gimnazijski profesor Andrej Šušmelj, ki je Bandellija nadomestil, ko je bil ta imenovan za ministra. 

"Če je tako, je čas koaliciji skopo odmerjen"

"Na žalost sem bila jaz kot predsednica iz medijev obveščena o tem kaj gospoda Šarec od našega ministra želi. To je za nas nesprejemljivo, enako nesprejemljivo pa je, da razloge za odstavitev danes beremo na Facebooku in Twitterju. Če so to kanali komuniciranja, ki jih bo odslej uporabljala koalicija, je naš čas res skopo odmerjen," pravi Bratuškova. 

"Nedavno ravnanje ministra Marka Bandellija, ki je z grožnjami o nedodelitvi javnih sredstev poskušal vplivati na razplet prihajajočih lokalnih volitev v Občini Komen, je Komisija ocenila za nesprejemljivo in zato pozdravlja odločnost predsednika vlade gospoda Marjana Šarca pri odločitvi, da ministru na podlagi njegovih dejanj ponudi možnost odstopa, sicer pa ga razreši," so ocenili v KPK. 

Šarec: Prvi razlog za razrešitev je povezan z njegovim ministrskim (ne)delom

Marjan Šarec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Premier Šarec je danes nadružbenih omrežjih pojasnil, da je je prvi od razlogov za razrešitev Bandellija njegovo delo nato pa zloraba politične funkcije. Bandelli je vse očitke premierja Šarca zavrnil in dejal, da je v dveh mesecih naredil ogromno ter, da so poročilo o čpanju sredstev s katerim je zamujal, ustavili zato, ker so našli v njem napake. "Nepravilnosti, ki so jih v prejšni vladi zakrivile tiste osebe, ki jih ima (Šarec o. a.) zdaj ob sebi," je dejal Bandelli.   

Marjan Šarec Oster premier Slovenija Šarec pojasnjuje razloge za Bandellijevo razrešitev

"Sem pač impulziven"

"Jaz sem pač malo impulziven, zato sem tudi podjetnik in to zelo dober podjetnik še vedno," pa se je branil Bandelli, ki meni, da ga Šarec na sestanku, ki je trajal "le deset minut, od tega je on govoril sedem," ni poslušal niti prebral njegovega pojasnila na 11 straneh. "Polovica časa je bila na temo nekonstruktivnega sodelovanja naše stranke. Pokazal je nezadovoljstvo s tem, da se borimo za to, kar smo zapisali v koalicijski pogodbi," je še dejal Bandelli.

 "Naša zahteva, od katere ne bomo odstopili, je ureditev pokojnin. To je naša zaveza in če ta vlada oziroma koalicija ni sposobna uresničiti, svoje vloge v vladi in koaliciji ne vidimo več," pa je dodala Bratuškova. Bratuškova je pri tem mislila na osnutek pokojninskega zakona, ki bi moral biti sprejet s 1. januarjem, prinesel pa bi dvig odmerne stopnje pokojnin. 

Marko Bandelli Slovenija To je elektronska pošta, ki je razbesnela ministra Bandellija

Bandelli: Moji otroci doma jokajo

Minister Bandelli je na srečanje izvršilnega odbora SAB, ki se je začel ob 9. 30, prišel vidno razburjen. "Ali niste dovolj očrnili moje družine in mene? Petnajstkrat sem se opravičil. Tega si nisem zaslužil! Zelo sem na tleh. Moji otroci se doma jočejo," je dejal zbranim novinarjem. "Kaj naj delam še v vladi, če nihče ne verjame meni, mojim dobrim namenom, izredno dobrim imenom za ministrstvo," pa je pred sestankom odgovoril na vprašanje, ali bo odstopil. 

Predsednik vlade v skladu s poslovnikom DZ o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa. Obvestilo o odstopu predsednika vlade ali ministra se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu. Predsednik vlade mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

 

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 46
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 01:27 14.november 2018.

    Bravo Alenka zaveze iz koalicije mora Šarec spoštovati ! Ne le tistih,ki jih je dala njegova stranka ampak celotne koalicije! Alenka vsaka čast,ker opravljaš Erjavčevo delo in se boriš za tiste,ki se bodo upokojevali naslednje leto in naprej! Imaš moj ...prikaži večj glas na naslednjih volitvah!

  • Janez Janezz 00:39 14.november 2018.

    Nastopač, že od prvega momenta. No, saj ga bo nadomestila pravnica, ki jo je šolal Grims, ker Mašika ne loči med mnenjem ulice in mnenjem vrhovnega sodišča. Kaj vse proizvede fakulteta iz prostorov tiskarne Ljudska pravica.

  • bojovi 00:15 14.november 2018.

    Oh le kako bomo spali? Aja, en lopov manj, pa bomo le spali malo bolje.