Slovenija
6254 ogledov

Šarec pojasnjuje razloge za Bandellijevo razrešitev

Marjan Šarec Anže Petkovšek
"Prvi od razlogov za predlagano razrešitev ministra Marka Bandellija je povezan z njegovim ministrskim delom," pravi Šarec.

"Prvi od razlogov za predlagano razrešitev ministra Marka Bandellija je povezan z njegovim ministrskim delom," je v daljši obrazložitvi zahteve za odstop Marka Bandellija z ministrskega mesta, na facebook profilu zapisal Marjan Šarec, ki je od kohezijskega ministra včeraj zahteval, da odstopi z mesta ministra, sicer bo sprožil postopek razrešitve v državnem zboru.

Slovenija glede na poročilo Evropskega računskega sodišča, ki ga je vlada obravnavala v začetku oktobra, v letu 2017 ni porabila nobenih sredstev strukturnih skladov EU. Konec leta 2017 je bila tako Slovenija po deležu skupne porabe sredstev tekočega finančnega okvira s 14 odstotki med zadnjimi petimi državami članicami, razlaga Šarec. 

"O samovoljni odločitvi me je Bandelli obvestil po izteku roka"

"Zaradi prepočasne dinamike in opozoril različnih deležnikov sem 5. 11. 2018 ministru Bandelliju naložil, da za 7. redno sejo vlade, ki je bila 8. 11. 2018, v sodelovanju z Ministrstvom za finance pripravi informacijo o črpanju EU sredstev, ki naj vsebuje pregled stanja in ukrepe za učinkovitejše črpanje EU sredstev. Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko informacije ni predložila v vladno proceduro, minister Marko Bandelli pa me je o samovoljni odločitvi, da si podaljša rok za pripravo informacije, po elektronski pošti obvestil šele po izteku roka," pravi premier.

Marko Bandelli Odločitev Slovenija Bratušek: Za vse funkcionarje v vladi naj bodo pravila enaka

Dva meseca po nastopu mandata brez pregleda nad stanjem

"Nesprejemljivo je, da Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dva meseca po nastopu mandata še ni izdelala celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU sredstev in ustreznega akcijskega načrta. Prav tako je nesprejemljivo neupoštevanje navodil in predvidenih rokov za izvršitev določene naloge, kar je tudi eden od razlogov za predlagano razrešitev ministra."

"Zanj ni opravičila"

"Drugi sklop razlogov so ministrova ravnanja. Njegovo zadnje, ko je v javno razkritem elektronskem pismu pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature, je nedopustno, najmanj moralno sporno in za ministra povsem neprimerno. Zanj ni opravičila. Pozicijo moči, in to ne zgolj svoje, je namreč uporabil v osebnem poznanstvu, s tem pa okrnil zaupanje tako v svojo integriteto kot tudi v poštenost in nepristranskost vseh svojih prihodnjih odločitev in ravnanj," pravi Šarec.

Izraba politične avtoritete je nedopustna

"Prav tako je bilo mogoče v medijih zaslediti, da je minister Bandelli državljane, ki so ga prosili za pomoč pri ureditvi razmer na obremenjeni cestni povezavi, v zameno pozval k ustanoviti liste kandidatov za lokalne volitve, s katero bi podprli stranko, katere podpredsednik je. Naj ponovim, izraba politične avtoritete za dosego strogo parcialnih in strankarskih ciljev je nedopustno ravnanje, v nasprotju z etičnim kodeksom in integriteto, ki jo morajo zasledovati najvišji predstavniki vlade," nadaljuje Šarec. 

Šarec ocenjuje, da ministrov način komunikacije, njegove izjave v javnosti, predvsem pa njegova ravnanja odstopajo od standardov, norm in vrednot, ki so pričakovana na takšni funkciji. "Funkcionar mora svojo funkcijo opravljati odgovorno, nepristransko, v skladu s temeljnimi vrednotami spoštovanja človekovih pravic in dostojanstva, poštenja, pravičnosti, v skladu s pričakovano integriteto in državotvorno držo. Pri opravljanju funkcije in javnem nastopanju mora ravnati družbeno odgovorno in tako, da krepi ugled Republike Slovenije. Predvsem pa mora pri opravljanju svojega dela paziti, da osebni ali zasebni interesi ne vplivajo na izpolnjevanje uradnih dolžnosti, in se izogibati okoliščinam, v katerih bi lahko zasebni interes kogarkoli postavil pred javnega."

"Samo tako je mogoče z državljani vzpostaviti odnos, ki temelji na spoštovanju in zaupanju. Ministrovo ravnanje pa kljub opravičilu k temu v ničemer ne prispeva," zaključi Šarec. 

Komentarjev 3
  • vladek 09:14 14.november 2018.

    drugi si ti na vrsti

  • mph 12:09 13.november 2018.

    2017? Kaj pa ima veze takrat z Bandellijem? Lahko mu očita, da ni nič ukrenil kar je postal minister. Verjetno pa ni edini problematičen. V vsakem primeru pa glede na več zapletov ni bilo druge kot odstop. So odstopili že za dosti manj.

  • jakec1575 11:52 13.november 2018.

    v 2 mesecih ni bi sposoben pripraviti ene excelove tabele pregleda dosedanjega crpanja in odprtih razpisov ter dinamiko crpaanja. v 2mesecih bi moral imeti pripravljene ze popravke podrocnih zakonov, predloge za poenostavljeno crpanje, predlog pomoci obcinam pri crpanju, vkljucitev svetovalnih ...prikaži več sluzb in tudi obstojecih podjetij, ki se s tem ukvarjajo na trgu. skratka. v 2 mesecih bi lahko porazno statistiko crpanja ze zaceli popravljati. odletel je 1 mesec prepozno.