Slovenija
4469 ogledov

Bratuškova gre v vlado pod enim pogojem

Alenka Bratušek Saša Despot
Če pogoj ne bo izpolnjen, Stranka Alenke Bratušek vlade Marjana Šarca ne bo podprla.

Članice in člani sveta Stranka Alenke Bratušek so na nocojšnjem zasedanju stranke večinsko odločili, da stranka bo del koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, a pod določenim pogojem. 

Strinjali so se, da je stranka SAB v pogajanjih dosegla veliko, saj so v koalicijski pogodbi upoštevane ključne prioritete stranke: ureditev zdravstva ima absolutno prednost, koalicija bo povišala pokojnine, država bo zgradila več stanovanj za neprofitni najem. Vlada Marjana Šarca bo morala dogovorjeno in druge dobre ukrepe postopoma izvesti. Zadovoljni so bili tudi, da je vodstvu v koalicijskih pogajanjih uspelo dogovoriti vodenje treh pomembnih resorjev.

Članice in člani sveta so po drugi strani izrazili dvome in bojazni, da nova vlada ne bo dovolj učinkovita, saj je manjšinska, partnerska stranka, ki koalicijo podpira od zunaj, pa povsem nepredvidljiva in je za zaščito svojega domnevnega ugleda pripravljena tudi rušiti dobre zamisli in politične partnerje.

Samo Fakin Kandidat za ministra Slovenija Morebitni minister za zdravje: "Minister mora biti vrhovni komandant"

Želijo podporo v vseh fazah postopka

Svet stranke je tako sprejel pet sklepov, in sicer sklep, da se strinjajo s predlogom koalicijske pogodbe, da soglašajo s protokolom o sodelovanju koalicijskih partnerjev. Prav tako soglašajo s sporazumom o sodelovanju med Levico in strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS.

Svet stranke je za ministre predlagal Alenko Bratušek za infrastrukturo, Marka Bandellija za ministra Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V zadnjem sklepu pa so zapisali, da svet "podpira vstop stranke v vlado Marjana Šarca pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankini kandidatki in kandidatoma za ministrico in ministra in to v vseh fazah postopka. V primeru nasprotovanja predlaganim kandidatom Stranka Alenke Bratušek vlade Marjana Šarca ne bo podprla".

Danes so svojo odločitev sprejeli tudi v stranki DeSUS. Potrdili so vstop v vlado, kjer bodo imeli dva ministra. Karl Erjavec bi prevzel obrambno ministrstvo, Aleksandrea Pivec pa kmetijsko. Peter VIlfan in Uroš Prikl bosta državna sekretarja, prvi na ministrstvu za izobraževanje, drugi pa na ministrstvu za zdravje. Zelo pa si želijo še državnega sekretarja na finančnem ministrstvu


dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • matermila 12:15 25.avgust 2018.

    in Petra Jožefa Česnik a za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Mi lahko kdo razloži,kaj pravzaprav počne minister za Slovence v zamejstvu in po svetu,razen,da hodi na izlete in obiskuje te zamejce in migrante?

  • nostradamus 12:15 25.avgust 2018.

    tole prerivanje okoli stolckov in polozajev je prav SRAMOTNO upam da kateri od posrancev in ministrov tole bere cerar ki sam odstopi pred volitvami zidan kot minister totalno nesposoben karl in njegova slamparija z arbitrazo sivilja ki se osmesi v ...prikaži več bruslju in kvazi levica tomicka in mesec sta bolj za luno kot v parlament gospe in gospodje pokazite kaj ste naredili v preteklem mandatu - cakalne vrste,milijoni ki se dobesedno pokradejo pri vsakem projektu tes 6 drugi tir maketa itd .......enkrat im

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:21 25.avgust 2018.

    na vladi so sami taki ki so odstopili s položaja,skenslani s funkcij,v zaporu nekateri,kot da je ene vrste vrtec za odrasle.Mislim da slovenijo europska unija jemlje kot grajskega norčka pri kralju.Če pride zdaj do vojne sem prepričan da bodo vsa ...prikaži več slovenija kar doma čepela ker več stanja v državi ne jemljemo resno