Slovenija
7660 ogledov

Erjavec in Pivec na mesti ministrov, Vilfan in Prikl bosta državna sekretarja

Karl Erjavec
1/7
Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca.
Erjavčevi tudi uradno potrdili vstop v vlado. Erjavec in Pivec na mesti ministrov, Vilfan in Prikl bosta državna sekretarja. Zelo si želijo še na eno ministrstvo.

Desus je pričakovano potrdil vstop v koalicijo, saj po besedah prvaka Karla Erjavca koalicijska pogodba obsega vse tisto, kar si želijo v stranki. "Da se popravi odmera za upokojitev iz 58 odstotkov na 63 odstotkov, vdovske pokojnine se povečajo iz 15 na 25 odstotkov, izredno usklajevanje pokojnin, vzpostavitev demografskega sklada," je začenjal naštevati Erjavec in izpostavil tudi krepitev javnega zdravstva in pripravo posebnega programa za odpravo javnih vrst.

Imen kandidatov za zdravstvenega ministra, ki bo eden verjetno eden najbolj izpostavljenih posameznikov prihodnje vlade, predsednik Desusa ni želel komentirati. Je pa razkril, da bo Desus tako kot ostale stranke, v skladu z idejo o razpršeni odgovornosti na resor zdravstva, ki ga sicer vodi LMŠ, predlagal državnega sekretarja - Uroša Prikla. Nekdanji poslanec je v prejšnjem mandatu opravljal funkcijo predsednika odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Erjavec in Pivec na mesti ministrov, Vilfan bo državni sekretar

Oba kandidata za ministrski mesti, ki sta pripadli Desusu, sta zdaj usklajena tudi z mandatarjem Marjanom Šarcem. Erjavec bo v tej vladi zasedel mesto obrambnega ministra, za katerega pravi, da bo kar velik izziv, saj "zadeve ne funkcionirajo najbolje". "Ampak glede na to, da sem edini minister za obrambo, ki je končal cel mandat kot minister za obrambo, pričakujem tudi, da bom tudi to pot uspel in bom postavil obrambni sistem na mesto, ki mu pripada, in da bo Slovenija izpoljevala svoje obveznosti," je optimistično napovedoval. Precej več naj bi ga - kot je bilo to že v prvem mandatu - videli tudi med vojaki. Menjav v Generalštabu Slovenske vojske ne načrtuje.

Kmetijska ministrica pa bo Aleksandra Pivec s Ptuja, ki trenutno opravlja delo državne sekretarke v službi vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Doktorirala je iz področja kemijskega inženirstva. Desus je na tem mestu najprej želel videti zdajšnjo okoljsko ministrico Ireno Majcen, a so po pogovoru z mandatarjem njeno ime umaknili.

Peter Vilfan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na mestu državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, ki je sicer pripadlo stranki SD, bo tudi Peter Vilfan, ki bo zadolžen za področje športa.

Želeli bi si še državnega sekretarja na finančnem ministrstvu

V skladu z dogovorom med strankami naj bi namreč stranka na resorje, ki so jim pripadli, postavila le svoje državne sekretarje. "Lahko vam povem, da sta na ministrstvo za obrambo predvidena dva državna sekretarja in eden stoodstotno ne bo iz stranke Desus, morda tudi drugi ne bo iz stranke Desus," je povedal še Erjavec in izpostavil, da si sami zelo želijo državnega sekretarja na finančnem ministrstvu. "Imamo ime, imamo dobrega kandidata, a vse to je stvar dogovora z mandatarjem in kandidatom za ministra."

V torek naj bi po pogovoru s poslansko skupino v Desusu dorekli tudi ime kandidata za podpredsednika državnega zbora, ki je pripadlo Desusu.

Erjavec: Tisto, kar se težko rodi, se tudi težko razdre

"Ko me bodo izvolili za predsednika vlade, bomo vzeli finance, delo, zdravje... in bomo reševali stvari, kot je treba," pa je na novinarsko vprašanje, o morebitnem razočaranju med volilci, saj niso dobili resorjev, na katere se nanaša program stranke, povedal Erjavec, ki pričakuje, da bo morala prihodnja vlada veliko časa potrebno nameniti medsebojnemu usklajevanju, pri čemer bo ključen prav petorček.

"Res je, da so bila pogajanja kar naporna in napeta, najprej z NSi, ki se ni odločila, da nadaljuje sodelovanje v tej vladi, nato z Levico. Moje mnenje pa je, da tisto, kar se težko rodi, tudi težko razdre," je v svojem slogu napovedal še Erjavec.

Odločitev o vstopu v vlado bo danes pozno zvečer sporočila tudi Stranka Alenke Bratušek. Alenka Bratušek je v pismu članom sveta zapisala, da navkljub vsem pomislekom njen predlog in predlog vodstva stranke ostaja, da v koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca ostanejo. Posebej izpostavlja, da jim potem, ko ni dobila zelene luč za to, da bi osebno koordinirala delo ministrstev za finance, zdravje in socialo, nihče več ne more očitati, da nismo prevzeli vodenja ministrstva za zdravje. Uradno bodo sporočili še njihova ministrska imena.

Komentarjev 31
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 09:33 26.avgust 2018.

  Pa kaj še ta nersposobnež dela v parlamentu?? Če bi jaz dobil tako zaušnico od volilcev kot jo je ta Karel nebi upal več niti pogledati parlamenta od znotraj!! Kako ga ni sram hoditi po Sloveniji vse kar so do ...prikaži več sedaj obljubili ti DESUS-ovci niso izpolnili so največji lažnjivci v parlamentu!! Oni se ne borijo za upokojence ampak za svoje riti!!

 • Rudnik12 01:19 26.avgust 2018.

  Hrvati se nam smejijo. Hvala volilci za tako vlado in hvala mediji, da ste vse naredili, da je do nje prislo.

 • Kocka 19:46 25.avgust 2018.

  Da se bodo lazje razporedili, bodo ustanovili še dodatne resorje ... kompetence itak niso pomembne.