Slovenija
1868 ogledov

Marjana Šarca bo nadomestila Karla Urh

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
Namesto novega predsednika vlade bo v poslanske klopi sedla Karla Urh.

Karla Urh, ki je po poklicu učiteljica, ima v skladu s sklepom Državne volilne komisije (DVK) po izvolitvi Marjana Šarca za predsednika vlade pravico do opravljanja poslanske funkcije. V okraju Radovljica 2 je namreč dosegla 15,05 odstotka, kar je malenkost več kot LMŠ-jeva kandidatka Irena Pirc, ki je na Jesenicah zbrala 14,96 odstotka. Za primerjavo Marjan Šarec je v Kamniku zbral 36,32 odstotka.

Nova poslanka, rojena leta 1961, je zaposlena na OŠ Stranje, kot predmetna učiteljica poučuje glasbeno umetnost. S stranko LMŠ pa je sodeč po zapisu na njihovi spletni strani povezana od samih začetkov. 

Državni zbor o nadomestni poslanki odločal že na današnji izredni seji, kar pomeni, da bo nova poslanka LMŠ s poslanskim delom začela že danes. Obsežnejše menjave v poslanskih klopeh pa se obetajo ponovno septembra, če oziroma ko bo izvoljena vlada Marjana Šarca. Pričakovati je, da bodo več ministrskih resorjev vodili posamezniki, ki trenutno zasedajo poslanska mesta, med drugim Miro Cerar, Zdravko Počivalšek (oba SMC) ter Marko Bandelli in Peter Jožef Česnik (oba SAB).

Če oziroma ko bo Cerar izvoljena za ministra bo priložnost, da zasede poslanski stolček glede na rezultat na volitvah, najprej ponujena Janiju Möderndorferju, Počivalška pa bi v državnem zboru nadomestil nekdanji nogometaš Gregor Židan. Mesto Bandellija bo najprej ponujeno Andreju Šušmelju, mesto Česnika pa podpredsednici stranke SAB Maši Kociper.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice