Slovenija
6185 ogledov

Milan Brglez prestopa v drugo poslansko skupino

Milan Brglez Anže Petkovšek
SMC odslej z enakim številom poslancev kot Levica.

Nekdanji predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki so ga izključili iz stranke SMC, je poslanski skupini SMC sporočil, da izstopa iz nje. SMC bo o tem obvestil predsednika DZ Dejana Židana in s tem odprli možnost za prestop Brgleza v drugo poslansko skupino,

"Zelo sem vesel, da sta SD in Milan Brglez prepoznala neko skupno vizijo," je dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in poudaril, da so z Brglezom že v prejšnjem mandatu delili stališča, vrednote in načela. "Tukaj ni nobene teorije zarote, ta prestop je predvsem vsebinski, dobili smo izrednega poslanca, strokovnjaka in človeka," pravi Han, ki je prepričan, da bodo z v poslanski skupini SD z Brglezom lahko naredili več.

Spremenjeno razmerje v koaliciji 

Brglez bo uradno član poslanske skupine SD postal prihodnji teden. Kot pravi, je odločitev "plod tehtnega razmisleka". "Imam socialno občutljivost in kot poslanec želim na tem področju narediti več," pravi Brglez, ki se je za sodelovanje zahvalil tudi poslanski skupini SMC. "Upam, da bomo tvorno in konstruktivno sodelovali. Čas je za sodelovanje in ne za ločevanje," poudarja Brglez.

Nekdanji koalicijski partnerici, SMC in SD, znani po slabem sodelovanju v prejšnjem mandatu, sta imeli v parlamentu doselej po 10 poslancev, po prihodu Brgleza v SD pa imela poslanska skupina SD 11 poslancev, SMC pa devet, toliko, kot jih ima Levica.

Brglez: Nasprovoval sem kolaiciji SMC in SDS

Izvršni odbor SMC je Brgleza iz stranke SMC izključil 26. junija, tri tedne po volitvah in kot razlog navedel nespoštovanje odločitev stranke. SMC je takrat za začasnega predsednika državnega zbora predlagal Mira Cerarja, Brglez pa je ponudil, da DZ začasno vodi sam. Cerar je tedaj dejal, da je Brglez "z izrecnim in precej močnim nespoštovanjem odločitev izvršnega odbora oz. nasploh organov stranke povzročil kar precejšnjo škodo naši stranki".
Brglez je medtem menil, da je glavni razlog za izključitev njegova kritičnost do stranke in nasprotovanje temu, da gre SMC v koalicijo s SDS. V SMC so te navedbe ostro zavrnili.

SMC kongres odziv Slovenija Milan Brglez: Moja izključitev iz SMC je bila popolnoma režirana

Profesor mednarodne politologije s Fakultete za družbene vede Milan Brglez se uvršča na vrh lestvic, ki merijo priljubljenost politikov v Sloveniji.

Pritožba na izključitev

Mesec dni kasneje se je Brglez pritožil na sklep izvršnega odbora SMC o njegovi izključitvi iz stranke in izrazil pričakovanje, da bo nadzorni odbor stranke odpravil "procesno narobe izpeljan in vsebinsko netočen sklep o izključitvi". Napovedal je tudi, da zaradi postopkov ob oblikovanju nove vlade ostaja v poslanski skupini SMC, iz katere pa bo izstopil po oblikovanju koalicije. Interes za sodelovanje z Brglezom so izrazili tudi v stranki Levica.

Spor glede začasnega predsednika DZ ni bil edini spor med Brglezom in Cerarjem. Brglez je nasprotoval sprejemu zakona o tujcih, obžaloval pa je tudi napad zaveznic na Sirijo, ki ga je Cerar podprl. Po izključitvi iz stranke SMC je

 


 

Komentarjev 20
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 09:25 26.avgust 2018.

    Brgleza so izvolili volilci SMC-ja in ta Brglez je te volilce IZDAL! Za izdajo naroda bi morali biti zakoni z zaporno kaznjo v dolžini mandata!! Zakaj ta čudak izdajalski ni kandidiral na listi SD-ja?? Seveda zato,ker ne bi dobil mandata!! ...prikaži več Židana pa je lahko sram,da je sprejel IZDAJALCA saj bo ta ničvrednež izdal tudi SD!!

  • jakec42 00:42 25.avgust 2018.

    Ja od korita noče nobeden!

  • maresem 16:29 24.avgust 2018.

    Kar nekaj levakov si je vzelo čas za minuse. Partija (mafija) vas bo še bolj cenila.