Slovenija
8589 ogledov

Bratuškova o povezovanju SAB z LMŠ, SMC in Desus: Mi svojih volilcev ne izdajamo

Alenka Bratušek Saša Despot
Bratuškova še kuha zamero.

"V SAB si želimo, da bi se koalicija v tem trenutku ukvarjala s tem kar je treba narediti dobrega za ljudi, da se nehamo ukvarjati sami s sabo iz tedna v teden," je danes na vprašanje glede povezovanja liberalnih strank  iz skupine Alde, h kateremu je v začetku tedna pozval predsednik vlade Marjan Šarec, odgovorila predsednica SAB Alenka Bratušek. 

"Mi svojih volivcev ne izdajamo"

Marjan Šarec | Avtor: Epa Epa
"Naša stranka je bila na treh zadnjih volitvah uspešna bistveno bolj, kot nam je kdor koli napovedal, mi svojih volivcev ne izdajamo, zato samo zahtevamo, da se stvari, ki so nas pripeljale v državni zbor izpeljejo. To je naša edina prioriteta v tem trenutku," Šarcu odgovarja Bratuškova. 

Bratuškova sredi februarja ni skrivala razočaranja, ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec njo in predsednika SMC povabil na sestanek, kjer naj bi se dogovorili o skupnem nastopu na evropskih volitvah, Šarec pa jima je takrat sporočil, da bo LMŠ na volitvah za Evropski parlament nastopila samostojno. LMŠ je na volitvah dobil dva mandata, SAB, SMC in Desus pa nobenega. 

Marjan Šarec, Salzburg Slovenija Bratuškova in Cerar z dolgima nosovoma, Šarec jima je dal košarico

Po evropskih volitvah je Šarec spet pozval k povezovanju. "Kakor koli pogledamo, bo povezovanje strank skupine ALDE nujno, če ne bomo želeli pretirane razdrobljenosti, saj bodo naslednje volitve državnozborske. Verjamem, da je to možno doseči, a z zavedanjem, da ne želimo pokroviteljstva, temveč sodelovanja na realnih predpostavkah," je ob obletnici parlamentarnih volitev zapisal na Facebooku. Medtem, ko so v SMC in Desus predlog pozdravili, je Bratuškova odgovorila, da Šarcu ne verjame. 

Cerar ne bo več predsednik SMC

Miro Cerar | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja pred odborom DZ za zunanjo politiko Saša Despot
Predsednik SMC Miro Cerar je dan po tem člane izvršnega odbora SMC obvestil, da na jesenskem volilnem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke. SMC, ki je vodila vlado v prejšnjem mandatu, je na parlamentarnih volitvah in potem še na evropskih, doživela hud poraz.
Po tem so se pojavile številne špekualicije, da je Cerar odločitev sprejel v luči Šarčevega poziva k združevanju in da bo Cerar v zameno za to, da se poslanska skupina SMC združi z LMŠ pa naj bi Šarec Cerarju zagotovil komisarsko mesto v Evropski komisiji. 

Premier Šarec je nato ponovno poudaril, da bo o kandidatu za evropskega komisarja iz Slovenije odločila vlada, dotlej pa so vse drugo ugibanja. Na vprašanje, ali je predsednik SMC Miro Cerar, možen kandidat, Šarec tako ni odgovoril. "Primernih kandidatov je veliko, težko bo izbrati, zato nas čakajo težki dnevi", je dejal Šarec.

volitve v evropski parlament 2019, Tanja Fajon Nov komisar Slovenija Apetitov za komisarsko mesto ne skrivajo
Komentarjev 13
  • ginko 23:27 07.junij 2019.

    Ha - po kučanu serpentinškovo povezovanje - blefer po udbomafijsko za nateg drugorazrednih državljanov. Vse samo za svoje žepe, Slovenija je itak ukraden globok teritorij rdeče mafije . Države nimamo.

  • Avatar Nardialla
    Nardialla 01:17 07.junij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

  • Avatar Mirko
    Mirko 00:06 07.junij 2019.

    mirror kaj si neveden saj je ministrica n sedanji vladi