Slovenija
11 ogledov

Bratuškova o ukrepih proti Mišiču

Alenka Bratušek vlada.si
Bratuškova je imenovanje Mišiča na čelo Luke Koper ocenila za nedopustno. S sodelavci je danes že govorila na temo njegovega imenovanje, potakejo pa še dodatni sestanki.

Nadzorniki Luke Koper so v ponedeljek Gašparja Mišiča imenovali za novega predsednika uprave družbe. Ta je prejšnji teden sicer odstopil z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade, a so kljub temu iz političnih strank, tudi iz koalicije, prihajali očitki, da gre za politično kadrovanje.

Sestanek končan, potekajo dodatni sestanki

Sestanek premierke Alenke Bratušek s sodelavci na temo imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča se je že končal, potekajo pa dodatni sestanki, na katerih so dogodki na ponedeljkovi seji nadzornikov Luke pomembna tema, so povedali v kabinetu predsednice vlade. V Sodu naj bi medtem popoldne stopili pred medije.

 

Bratuškova je imenovanje donedavnega državnega sekretarja v njenem kabinetu Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper v ponedeljek ocenila za nedopustno. Ob tem je napovedala, da se bo danes "usedla s svojimi sodelavci in proučila možne ukrepe".

 

Želela si je soglasja, ne preglasovanja

Bratuškova je prejšnji teden sicer povedala, da je Gašparju Mišiču predlagala, naj se odpove kandidaturi za mesto predsednika uprave Luke Koper. O njegovi primernosti za ta položaj se premierka ni želela konkretneje opredeljevati. Poudarila je, da to, kako se bodo odločili nadzorniki Luke Koper, ni v njeni pristojnosti, in da v takem sistemu, kot je zdaj, tudi ne želi vplivati na nadzornike.

Kot pa je dodala, upa, da se zavedajo, da za svoje odločitve tudi odškodninsko odgovarjajo. Povedala je še, da bi si želela, da se "v družbah, sploh pa tako velikih, vodstvena mesta zasedejo s soglasjem nadzornega sveta in ne s preglasovanjem".

Predlaga tri rešitve

Bratuškova je sicer napovedala skorajšnjo razpravo v koaliciji o tem, kako bi upravljanje družb v državni lasti uredili tako, da bi se rešili političnega kadrovanja ali zelo jasno povedali, kdo kadruje. Omenila je tri možnosti: popolna privatizacija, ki je sama ne zagovarja; da se odločanje o nadzornikih vrne vladi, saj bi bila potem odgovornost res na premierki in ministrih; ali pa da z razpisom poiščejo upravljalca za državno premoženje. Sama meni, da bi bila najboljša rešitev zadnja.

Komentarjev 10
  • jezero 12:49 27.avgust 2013.

    Njen šef Janković je na tiskovni konferenci že povedal svoje in Bratuškovi in ostalim zavezal jezik.Boj za ropanje preostanka je neizprosen. Briga Jankoviča Slovenija.

  • Tupamaros 10:46 27.avgust 2013.

    AB je navaden pajac v tujih rokah. Njej in njeni ekipi bi morali reči "marš domov".Vsaka država ima svojo mafijo, edino pri nas ima mafija svojo državo.LPTupamaros

  • ennanova 10:20 27.avgust 2013.

    Naj nekdo udari po mizi; Dušan RutarKaj imata skupnega JJ in G. G. Mišič? Na prvi pogled …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1133-naj-nekdo-udari-po-mizi