Slovenija
33 ogledov

Bratuškova prosi stranke, naj se izjasnijo

Slovenija 27.02.2013 Alenka Bratusek, Jani Moderendorfer, Masa Kociper, izredna Saša Despot
Poslanska skupina Pozitivne Slovenije se je razdelila na dva dela. Bratuškova stranke poziva, naj se izjasnijo.

Predsednik državnega zbora (DZ) Janko Veber je danes dobil obvestila Janija MöderndorferjaJerka ČehovinaMaje DimitrovskiAljoše JeričaDarka JazbecaSaše KosJožefa KuničaMitje MeršolaAlenke PavličAlojza PotočnikaPetra Vilfana in Jožeta Velikonje. Möderndorfer je Vebru predložil tudi predlog za oblikovanje nove poslanske skupine in zaprosil za čimprejšnjo ugotovitev, da so za njeno ustanovitev izpolnjeni vsi pogoji, ki jih zahteva poslovnik.

Poslanca Dragan Bosnić in Matjaž Zanoškar sta se odločila, da politično pot nadaljujeta kot samostojna nepovezana poslanca, so sporočili iz PS. Nova poslanska skupina nepovezanih poslancev ne bo spremenila statusa obstoječega statusa treh nepovezanih poslancev, ki pa se morebiti nastali novi poslanski skupini lahko pridružijo, je v izjavi za javnost pojasnil predsednik DZ.

Stranke prosi, naj se izjasnijo

Alenka Bratušek je predsednikom parlamentarnih strank in poslanskih skupin poslala pismo, v katerem jih poziva, naj se opredelijo glede možnosti za čimprejšnje predčasne volitve. "Če želimo skrajšati roke, povezane z njimi, potrebujemo skupno zavezo, da ne bomo iskali novih mandatarjev za sestavo vlade, in tako, kolikor je možno, skrajšali z ustavo določene roke za razpis volitev. Z vašo podporo lahko predčasne volitve izpeljemo že pred poletjem," je zapisala. 

Bratuškova se je ob prevzemu vodenja vlade zavezala, da bo delovala v dobro Slovenije in njenih državljank in državljanov. "Ob dogodkih v zadnjem tednu dni je postalo jasno, da moramo bolj kot kadarkoli prej odločitve sprejemati z mislimi na to zavezo," je opozorila. Dodala je, da si ne želi, da bi nove predčasne volitve pomenile politično krizo, ki bi imela negativne posledice za gospodarstvo in ugled Slovenije v tujini. 

Stranke večinoma za volitve pred poletjem

Državljanska lista se zavzema za čim zgodnejši datum predčasnih volitev, po možnosti že v juniju 2014. "Menimo, da je treba politično krizo čim hitreje končati, to pa je mogoče le z volitvami.  Poslanska skupina Državljanske liste se je za skrajšanje rokov pripravljena odpovedati ustavni možnosti predlaganja mandatarja," je v pismu Bratuškovi zagotovil Gregor Virant.

Iz poslanske skupine SD so sporočili, da bodo tako kot do sedaj ravnali odgovorno in v korist državljanov. "Ne želimo si politične krize. V množici političnih preigravanj je po naši oceni najbolje v najkrajšem možnem času in brez omahovanja izpeljati predčasne državnozborske volitve," sporoča vodja SD Matjaž Han.

Tudi v NSi so pojasnili, da so za čimprejšnje predčasne volitve. Stranka zatrjuje, da NSi v tem sklicu DZ ne bo podprla nobenega kandidata za novega mandatarja niti ne bo sama predlagala kogarkoli.

Tudi SLS bo nedvomno "naredila vse", da pride čim prej do predčasnih volitev in da ljudje dobijo možnost povedati, komu zaupajo svojo prihodnost. "Zato predsednici vlade ni treba skrbeti, da bi poslanska skupina SLS ta postopek ovirala, pričakujemo pa, da bo tudi sama držala besedo, brez kalkulacij in političnih preračunavanj," sporočajo iz stranke.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je medtem dejal, da je odločitev v rokah Bratuškove. Dodal je, da SDS ne daje nobenih zavez nikomur in da se bodo odločali v skladu z razmerami takrat, ko bo do njih prišlo.

Julija ali septembra?

Alenka Bratušek je po včerajšnjem sestanku s predsednikom države Borutom Pahorjem dejala, da je pripravljena takoj odstopiti, če se vsi odrečejo možnosti predlaganja novega mandatarja. Prepričana je, da se predčasnim volitvam ni mogoče izogniti, da pa bo dokončno odločitev sprejela po pogovoru s koalicijskimi partnerji. To naj bi se zgodilo še ta teden, neuradno naj bi bil sestanek v soboto. 

Preberite tudi:

Vse bolj verjetne volitve v jeseni

Odstop Bratuškove na zalogo

Bratuškova naj ostane 

PS tudi ob Vilfana, Golubovića, Ćehovina ...

Komentarjev 25
  • sintesi 08:08 01.maj 2014.

    a to misliš tako kot s sodbo-razveljavili zlepa ali zgrda......kaj pa je v 4letih kalimero naredil, ustvaril kup tajkunov in prodal pol uspešnih podjetij, te nič ne moti, da danes kupuje Cocto in Barcaffe od hrvatov? To je posledica politike ...prikaži več 2004-2008, jutri pride še Agrokor, pojutrišnjem pa nas bodo kupili kar v kompletu! Saj pa sploh ne bi bilo slabo!!!!!

  • sintesi 08:02 01.maj 2014.

    koga pa? Morda SDS? Naj na desni naredijo novo stranko, z novimi obrazi pa da vidimo. Sem imel Bogoviča za bolj pametnega pa je podlegel Ludimili.....

  • sintesi 07:59 01.maj 2014.

    samo folk z nizkim IQ-jem, zbran okoli janše, je pripravljen iti z njim še v zapor.....to kar se dogaja v levih strankah je demokracija, če se ne strinjaš greš stran, kljukci okoli janše pa nimajho svojih možganov. In takih je ...prikaži več v Sloveniji 12%, pod to mejo SDS nikoli ne bo prišel, kar se pa tiče PS je pa to stranka Zokija in če kdo tako ne misli naj gre po svoje. Šoltes in Cerar, pa upam, da združita moči in zmaga je naša, res je skrajni čas za spremembe. Jaz VERJAMEM!!!!!!!